Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Προαπαιτούμενο το "ψαλίδι" στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών

3/6/2014 10:12:06 πμ
Το θέμα πρέπει να έχει τακτοποιηθεί έως τις 19 Ιουνίου, όταν συνεδριάζει το Eurogroup
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

 

Εξελίξεις στο θέμα της οριζόντιας μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, από 19% στο 15%, αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Η περικοπή είναι ένα από τα 12 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας και πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί από το υπουργείο Υγείας. Το θέμα πρέπει να έχει τακτοποιηθεί έως τις 19 Ιουνίου, όταν συνεδριάζει το Eurogroup.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση, η χώρα μας πρέπει να παρουσιάσει αναλυτική αναφορά προόδου για μια σειρά μέτρων, όπως η αλλαγή των σημερινών περιθωρίων κέρδους των φαρμακοποιών και η πρόσβαση των ανασφάλιστων σε δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη και διαγνωστικές εξετάσεις.

Χρυσή τομή

Το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να βρει τη «χρυσή τομή» στο θέμα του ποσοστού κέρδους, προκειμένου να ικανοποιήσει την τρόικα και να μη δυσαρεστήσει (περισσότερο) τους φαρμακοποιούς. Σε αυτό το πλαίσιο, τούς δίνει τη δυνατότητα να διαθέτουν από τα φαρμακεία τους τα σκευάσματα για τις σοβαρές παθήσεις, τα οποία διέθεταν μέχρι σήμερα τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων. Το ποσοστό κέρδους για τη διάθεση των εν λόγω φαρμάκων θα είναι μεσοσταθμικά πιο χαμηλό από το ισχύον 19% στα λοιπά σκευάσματα. Αυτό δεν πρόκειται να προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς τα σκευάσματα για σοβαρές παθήσεις έχουν πολύ υψηλό τζίρο, τον οποίον δεν έκαναν μέχρι σήμερα οι φαρμακοποιοί. Επιπλέον, μειώνεται το γενικό ποσοστό κέρδους στο 17,5%, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο εύκολη η προσέγγιση του στόχου του 15% που θέτει η τρόικα.


 

Πηγή: iatronet.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Επωμιζόμαστε το βάρος μιας φοροδιαφυγής που δεν μας αφορά», επισημαίνουν τα μέλη του ΦΣΑ
Αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους






Σχετικά άρθρα

«Λάθος του υπουργείου Υγείας για τα σκευάσματα κωδεΐνης»
4 φαρμακοποιοί αντιδρούν στην απένταξή τους από τη θετική λίστα
Εστάλησαν τα πρώτα SMS με τις νέες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων για δωρεάν μαστογραφία
Θα ακολουθήσει το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου
ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο