Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Πρέπει να πλένουμε το κρέας;

7/12/2016 3:25:17 μμ
Δείτε τι έχει αλλάξει με το πέρασμα των χρόνων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 

Κάποιες πρακτικές που κληρονομήσαμε από τους παλαιότερους ίσως να μην έχουν την χρησιμότητα και τα οφέλη που πιστεύαμε ότι έχουν, ενώ πιθανώς να φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούμε.


Την εποχή που οι γιαγιάδες μας (για πολλούς και οι μαμάδες) προμηθεύονταν κρέας για να μαγειρέψουν, τα κρεοπωλεία ήταν σχεδόν υπαίθρια ή ελλιπών προδιαγραφών, οι κρεοπώλες χρησιμοποιούσαν ξύλινα κούτσουρα για να τεμαχίσουν το κρέας, τα κομμάτια του κρέατος στο κρεοπωλείο ήταν εκτεθειμένα σε κάθε λογής μικρόβια, και γενικά όλη η γραμμή τροφοδοσίας του κρέατος από το σφαγείο μέχρι το κατάστημα λιανικής ήταν σχεδόν πρωτόγονη. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δικαιολογημένα επικράτησε η άποψη ότι το κρέας (όπως και κάθε άλλο προϊόν προς κατανάλωση) έπρεπε να πλυθεί καλά πριν μαγειρευτεί. 'Αλλωστε ο οποιοσδήποτε κίνδυνος επιμόλυνσης ήταν μικρός σε σχέση με το όφελος που παρείχε το πλύσιμο.


Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά. Οι προδιαγραφές μεταφοράς, συντήρησης και έκθεσης προς πώληση του κρέατος είναι τέτοιες, που σχεδόν μηδενίζουν τον κίνδυνο επιβάρυνσης της μικροβιολογικής του εικόνας.

Με τα σημερινά δεδομένα το πλύσιμο του κρέατος δεν προσφέρει τίποτα όσον αφορά την καταπολέμηση των μικροβίων γιατί αν αυτά έχουν επιβιώσει από τις συνθήκες συντήρησης, το νερό δεν είναι αρκετό για να τα απομακρύνει. Ταυτόχρονα πλένοντας το κρέας με τρεχούμενο νερό, διατρέχουμε τον κίνδυνο, να διασπείρουμε τα όποια μικρόβια σε περιοχές που πριν δεν υπήρχαν. Τα πλύσιμο είναι απαραίτητο μόνο για την απομάκρυνση ξένων σωματιδίων που δεν θα έπρεπε να φτάσουν στο πιάτο μας όπως μικρά κοκαλάκια, τρίχες κλπ.


Από την άλλη πλευρά, οι σημερινές πρακτικές προετοιμασίας και μαγειρέματος εξασφαλίζουν στο μέγιστο την απομάκρυνση πάσης φύσεως μικροβίων από το κρέας που θα καταναλώσουμε. Αν έχουμε μαγειρέψει σωστά το κομμάτι του κρέατος δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει κανένα μικρόβιο.


Αυτό που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να μας απασχολεί είναι η καθαριότητα του χώρου στον οποίο ετοιμάζουμε το κρέας, τα σκεύη, ο πάγκος εργασίας και τα χέρια μας. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνουμε στο να μην μείνει πουθενά στην κουζίνα μας κομμάτι, ή ίχνος από αίμα, από το κρέας που ετοιμάσαμε για να μαγειρέψουμε.


Πηγή: iTrofi

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο Μ. Θεμιστοκλέους συναντήθηκε με εκπροσώπους συλλόγων πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία
Σύμφωνα με έρευνα τριών ευρωπαϊκών οργανισμών






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους