Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Πόσα θα κέρδιζε το κράτος από τα χειρουργεία της μίας ημέρας

5/6/2013 8:18:42 πμ
Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ φαίνεται ότι χάνει κάθε χρόνο τόσο ο ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ταμεία όσο και ο κρατικός προϋπολογισμός εξαιτίας της έλλειψης οργάνωσης στον τρόπο λειτουργίας των χειρουργείων και της νοσηλείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Είναι ενδεικτικό ότι θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν ακόμη και 225 εκατ. ευρώ το χρόνο εάν είχε εκδοθεί το κατ' εξουσιοδότηση σχετικού νόμου του 2011 προεδρικό διάταγμα για τη δημιουργία και τη λειτουργία των χειρουργείων ημέρας στο ΕΣΥ ως αυτόνομων δομών νοσοκομειακής περίθαλψης. Όπως προκύπτει από έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ) και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, η αύξηση των ημερών νοσηλείας και η εκτόξευση των δαπανών των νοσοκομείων του ΕΣΥ σχετίζεται και με τη συγκεκριμένη παράλειψη σχετικά με τα χειρουργεία ημέρας.


Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, τα οποία παρουσίασε διεξοδικά ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ Γιάννης Κυριόπουλος, τα χειρουργεία ημέρας μειώνουν μεταξύ άλλων στο ελάχιστο την εμφάνιση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, λόγω της μη παραμονής των ασθενών στο χώρο του νοσοκομείου για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ μειώνουν επίσης την ανάγκη των νοσοκομείων για κλίνες, οι οποίες αποτελούν σημαντικό παράγοντα στην εκτίμηση του κόστους μίας χειρουργικής επέμβασης.


Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η μεγαλύτερη εξοικονόμηση προκύπτει από τη μεταφορά οφθαλμολογικών επεμβάσεων σε χειρουργείο ημέρας, η οποία υπολογίσθηκε περί το 21,2% της συνολικής εξοικονόμησης, ενώ ακολουθούν οι επεμβάσεις του πεπτικού συστήματος (11,8%), των νεοπλασμάτων (9,8%), του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος (9,6%), η διαχείριση περιστατικών εγκυμοσύνης και λοχείας (9,3%), οι επεμβάσεις του ηπατοχολικού και του παγκρέατος (8,2%) και του ωτορινολαρρυγγικού συστήματος (6,7%).


Πηγή: iatropedia.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ζητά τις απόψεις τους για την αναγνώριση της αξίας των συνεταιρισμών
Για τη θεραπεία της ενεργού μέτριας έως σοβαρής διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας






Σχετικά άρθρα

Εστάλησαν τα πρώτα SMS με τις νέες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων για δωρεάν μαστογραφία
Θα ακολουθήσει το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου
ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη