Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Πώς ζουν οι φορείς του AIDS στην Ελλάδα

1/12/2014 9:45:44 πμ
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Νόσου σήμερα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Σήμερα στην Ελλάδα ζουν με τον HIV περίπου 14.300 άτομα. Οι πιο πολλοί από αυτούς συναντούν περισσότερες δυσκολίες στη ζωή τους λόγω του παράλογου στίγματος της οροθετικότητας, παρά λόγω του ίδιου του ιού. Δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις που οι οροθετικοί/-ές αντιμετωπίζουν διακρίσεις ακόμα και μέσα στα νοσοκομεία, από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό!

Σε αντιρετροϊκή θεραπεία βρίσκονται συνολικά περίπου 7.000 άτομα, ενώ περίπου 3.600 έχουν εμφανίσει συμπτώματα της νόσου και έχουν σημειωθεί 2.500 θάνατοι. Κατά την τελευταία τετραετία, ιδιαίτερα μεταξύ των ετών 2011-2012 παρουσιάστηκε μια σημαντική αύξηση εμφάνισης οροθετικών περιστατικών σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ), που εκτόξευσαν το συνολικό ποσοστό της HIV λοίμωξης ανά 100.000 πληθυσμού στο 9.5, από 4.7 που ήταν το 2010 και 7.4 το 2011.

Κι όμως, εδώ και 18 χρόνια ο HIV1 έχει πάψει να είναι θανατηφόρος, καθώς με τα σύγχρονα φάρμακα ελέγχεται αποτελεσματικά και η HIV λοίμωξη είναι σχεδόν απίθανο να εξελιχτεί σε AIDS2. Επιπλέον, τα αντιρετροϊκά φάρμακα πολύ συχνά φτάνουν τον HIV σε τόσο χαμηλά επίπεδα στο αίμα, που ο ιός πια γίνεται μη ανιχνεύσιμος! Σε αυτή την περίπτωση, ο HIV είναι πολύ δύσκολο να μεταδοθεί, ακόμα και με απροφύλακτη σεξουαλική επαφή.

"Πόσο μάλλον που οι οροθετικές και οι οροθετικοί έχουν συμφέρον να βάζουν προφυλακτικό, προκειμένου να μην κολλήσουν και κάποιον άλλο ιό που θα επηρεάσει αρνητικά την αντιρετροϊκή αγωγή που παίρνουν. Αλλά ακόμα και στις περιπτώσεις που ο οροθετικός έχει υψηλά επίπεδα του ιού στο αίμα του, είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να τον μεταδώσει με την απλή κοινωνική επαφή. Ο ιός δε μεταδίδεται με το σάλιο ποτέ, πόσο μάλλον με το άγγιγμα! Είναι απολύτως ΠΑΡΑΛΟΓΟ λοιπόν οι οροθετικές και οι οροθετικοί να στιγματίζονται και να απομονώνονται...
Γιατί λοιπόν στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα το στίγμα του AIDS;  Ο κυριότερος λόγος είναι η έλλειψη σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία. Χωρίς υπεύθυνη ενημέρωση στο σχολείο, τα παιδιά και οι έφηβοι συχνά πληροφορούνται για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) από καθόλου έγκυρες πηγές. Δυστυχώς, ακόμα και το ίδιο το Υπουργείο Υγείας επί ηγεσίας Λοβέρδου επέδειξε τη μέγιστη ανευθυνότητα, όταν με βάση την απάνθρωπη υγειονομική διάταξη 39Α έδωσε την εντολή να συλληφθούν δεκάδες οροθετικές γυναίκες και να διαπομπευτούν στην τηλεόραση! Το περιστατικό αυτό συνέβη την άνοιξη του 2012 και από τότε γυρίσαμε μερικές δεκαετίες πίσω ως προς την αντιμετώπιση του κράτους στην οροθετικότητα. Το Υπουργείο Υγείας εκείνη την περίοδο ενθάρρυνε το στιγματισμό των οροθετικών", τονίζει η Ομάδα Sylvia Rivera επισημαίνοντας ότι το μήνυμα με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά της νόσου είναι ότι ΤΟ "AIDS” ΔΕ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΦΗ!

Οι Σύλλογοι φορέων και ασθενών ζητούν:

  • Να καταργηθεί εδώ και τώρα η υγειονομική διάταξη 39Α, με βάση την οποία επιβάλλεται υποχρεωτική εξέταση για τον HIV για όποια και όποιον κρίνει η αστυνομία και το Υπουργείο Υγείας ότι πρέπει να... ελεχθεί!

  • Να μπει επιτέλους στα σχολεία το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής με ισότιμη αναφορά σε όλες τις σεξουαλικές πρακτικές, σεξουαλικές ταυτότητες και ταυτότητες φύλου, προκειμένου να αναχαιτιστεί η μετάδοση των ΣΜΝ και να εξαλειφτεί το στίγμα της οροθετικότητας.

  • Να οργανωθούν καμπάνιες για τον HIV και τα υπόλοιπα ΣΜΝ από το Υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς, καθόλη τη διάρκεια του έτους, με στόχο να ενημερωθεί ο πληθυσμός για τις μεθόδους προφύλαξης καθώς και για τα δεδομένα που ισχύουν πλέον για τους φορείς του ιού (ότι παίρνοντας την αγωγή τους ζουν μια φυσιολογική ζωή, με καλή πρόγνωση κλπ). Επιπλέον να ενημερωθεί ο πληθυσμός για την ύπαρξη προφυλακτικής αντιρετροϊκής αγωγής (PEP), η οποία μπορεί να χορηγηθεί έως 72 ώρες μετά από την πιθανή έκθεση στον ιό με πολύ καλά αποτελέσματα:

  • Να εκσυγχρονιστεί άμεσα η μονάδα ειδικών λοιμώξεων (ΜΕΛ) του ΑΧΕΠΑ και να ιδρυθεί ΜΕΛ και σε άλλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης!

  • Να αυξηθεί η χρηματοδότηση των νοσοκομείων, ώστε να επαρκούν τα αντιρετροϊκά φάρμακα καθόλη τη διάρκεια του έτους για όλες και όλους που τα χρειάζονται.

  • Να δικαιούνται επίδομα όλοι οι οροθετικοί, για να μπορούν να τηρούν την πλήρη και ισορροπημένη διατροφή που απαιτεί η αντιρετροϊκή αγωγή.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους από το 2023 στο 2024
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025






Σχετικά άρθρα

Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων
Podcast «Πες ΜΑΣ ΤΟ»: Νέος κύκλος επεισοδίων
Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 'Αλμα Ζωής
Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου
Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό