Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Πώς προέκυψε η αναγραφή της ενδεικτικής λιανικής τιμής στα ΜΗΣΥΦΑ;

19/6/2017 11:48:41 πμ
Γιατί δεν ορίστηκε και ενδεικτική χονδρική τιμή;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Εξοργισμένος δηλώνει ο Κωνσταντίνος Λουράντος με τις παράλογες ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.) και συγκεκριμένα για την αναγραφή της ενδεικτικής λιανικής τιμής πάνω στις συσκευασίες, αλλά την απελευθέρωση της χονδρικής.

 

Με αφορμή τη συζήτηση του συγκεκριμένου ζητήματος στην επιτροπή παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης του υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος των φαρμακοποιών, με ανάρτησή του στο facebook, ενημερώνει τον κλάδο πώς προέκυψε η ενδεικτική λιανική τιμή…


Όταν ο ίδιος ζήτησε να μάθει γιατί πρέπει πάνω στις συσκευασίες των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. να αναγράφονται οι λιανικές τιμές του καταλόγου ως ενδεικτικές και πώς είναι δυνατόν να υπάρξει ενδεικτική λιανική τιμή οποιουδήποτε προϊόντος, χωρίς να υπάρχει ενδεικτική χονδρική τιμή, η απάντηση ήταν:

«Έτσι ήθελε η τρόικα, η οποία έπεσε έξω στις προβλέψεις της περί μείωσης των τιμών και μόλις διαπίστωσε το… λάθος της, για να μην εκτοξευθούν οι τιμές στα ύψη, επέβαλε την αναγραφή της ενδεικτικής λιανικής τιμής στις συσκευασίες!»


Ο κ. Λουράντος διερωτάται «γιατί δεν ζήτησε να οριστεί και ενδεικτική χονδρική τιμή, ώστε να υπάρχει και εκεί συγκράτηση των τιμών;» και «γιατί να δεσμεύεται μόνο ο φαρμακοποιός με ενδεικτικές τιμές λιανικής και όχι η βιομηχανία με ενδεικτικές τιμές χονδρικής;»

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ., «όταν οι χονδρικές τιμές θα αλλάζουν και θα τραβάνε την ανηφόρα, με ποιον τρόπο ο φαρμακοποιός θα πείθει τον πελάτη ότι η αναγραφόμενη λιανική τιμή στη συσκευασία είναι λάθος και η σωστή μεγαλύτερη; Ποιος θα τον πιστέψει και δεν θα οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι οι φαρμακοποιοί τον κλέβουν ασύστολα;».


Ο κ. Λουράντος κάνει λόγο για «τακτικισμούς» και «ωφελιμισμό των ελάχιστων εις βάρος των πολλών», καταδικάζοντας την τάση των κυβερνόντων «να περνάνε τα πάντα επειδή δήθεν… έτσι θέλει η τρόικα», τη στιγμή μάλιστα που ούτε οι νοσοκομειακές τιμές θα κοινοποιούνται δημόσια (και είναι χαμηλότερες της χονδρικής) αλλά ούτε και οι τιμές που θα ελέγχει το «Παρατηρητήριο Τιμών».

 

«Προφανώς για να μη γίνονται συγκρίσεις. […] Δεν θέλουν να συγκρίνει ο κόσμος τη συμπεριφορά του κράτους μεταξύ των δικών του πληρωμών (χαμηλών νοσοκομειακών) και των πληρωμών των πολιτών (υψηλών και… απελευθερωμένων)», γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Λουράντος…

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό






Σχετικά άρθρα

Black out ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ αυτήν την Κυριακή
Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φ.Σ. Αττικής
Διευρύνονται οι αρμοδιότητες των βοηθών φαρμακείου στο Ηνωμένο Βασίλειο
Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου