Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πώς η σιλδεναφίλη μπορεί να βοηθήσει στο μέλλον τους καρδιοπαθείς

12/7/2017 10:47:35 πμ
Έρευνα αποκαλύπτει μια νέα χρήση του «μπλε χαπιού»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η δραστική ουσία σιλδεναφίλη, το γνωστό μπλε χάπι για τη στυτική δυσλειτουργία (αλλά και για την πνευμονική υπέρταση) φαίνεται πως μπορεί να προλάβει νέες θρομβώσεις του αίματος και να συμβάλλει έτσι στην καλή υγεία καρδιοπαθών ασθενών που έχουν τοποθετήσει στεντ.


Πιο αναλυτικά, επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Σεούλ στη Νότια Κορέα μελέτησε τη δράση της συγκεκριμένης φαρμακευτικής ουσίας, όταν αυτή επικαλύπτεται σε στεντ (μεταλλικά πλέγματα που τοποθετούνται στις αρτηρίες προκειμένου να τις διατηρήσουν ανοιχτές και να αποφευχθούν έτσι θρομβώσεις και τα συνεπαγόμενα εμφράγματα). Σημειωτέον ότι η σιλδεναφίλη δρα χαλαρώνοντας τις αρτηρίες και αυξάνοντας τη ροή του αίματος.


Το φάρμακο, επικαλλυμένο σε στεντ που τοποθετήθηκαν σε πειραματόζωα (ποντίκια), φαίνεται πως αύξησε τη δραστηριότητα της πρωτεϊνικής κινάσης G (PKG), ενός ενζύμου που εμποδίζει την πάχυνση των αρτηριακών τοιχωμάτων που συμβαίνει μετά από τραυματισμούς (όπως είναι και η τοποθέτηση στεντ). Στην ουσία, η σιλδεναφίλη αύξησε τη δράση, η οποία μειώνεται από το ίδιο το στεντ και συνεπάγεται αυξημένη συγκόλληση των αιμοπεταλίων, άρα και θρομβώσεις.


Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διέγερση του PKG είναι ζωτική για την αποφυγή της επαναστένωσης και της θρόμβωσης και αυτό φαίνεται πως πετυχαίνει η σιλδεναφίλη, οδηγώντας σε 30% μείωση της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων, άρα σημαντική μείωση του κινδύνου για επόμενο έμφραγμα.


Αναμένεται πλέον να επιβεβαιωθούν τα πορίσματα αυτά σε μεγαλύτερες κλινικές μελέτες σε ανθρώπους.


Τα προκαταρκτικά ευρήματα της εν λόγω έρευνας παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο Basic Cardiovascular Sciences 2017 της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ).

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα στο Journal of Alzheimer's Disease
Με την εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ότι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση