Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Πώς γίνονται οι συστεγάσεις φαρμακείων

16/1/2017 10:45:16 πμ
Λεπτομέρειες για τη διαδικασία από το νομικό σύμβουλο του Π.Φ.Σ., Ηλία Δημητρέλλο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι απορίες σχετικά με τις συστεγάσεις φαρμακείων και τις εταιρείες εκμετάλλευσης των συστεγαζόμενων φαρμακείων συνεχώς εγείρονται και τίθενται προς τη νομική υπηρεσία του Π.Φ.Σ. από Φαρμακευτικούς Συλλόγους, φαρμακοποιούς και Διευθύνσεις Υγείας Περιφερειών αναφορικά με τις συστεγάσεις φαρμακείων.


Ο νομικός σύμβουλος του Π.Φ.Σ., Ηλίας Δημητρέλλος απαντά και ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους ενδιαφερόμενους:

  • Καταρχάς το σύνολο των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας φαρμακείου ορίζονται από το άρθρο 218 του Ν. 4281/2016 (ΦΕΚ Α΄ 160), με το οποίο αντικαταστάθηκε η παρ. 1 του άρθρου 5 του Ν. 1963/1991.
  • Η διαδικασία οι προϋποθέσεις για τη συστέγαση φαρμακείων (υπό ίδρυση με λειτουργούντα, καθώς και λειτουργούντα μεταξύ τους) ορίζονται στο άρθρο 7 του Ν. 1963/1991.
  • Η παρ. 6 του ως άνω άρθρου ορίζει ότι τα συστεγαζόμενα φαρμακεία λειτουργούν υποχρεωτικά με τη μορφή ομόρρυθμης εταιρείας.
  • Η κατΆ εξαίρεση των πληθυσμιακών ορίων συστέγαση στο ίδιο κατάστημα δύο φαρμακείων προβλέπεται από το άρθρο 36 παρ. 6 του Ν. 3918/2011 (ΦΕΚ Α΄ 31). Και σε αυτή την περίπτωση τα συστεγαζόμενα φαρμακεία λειτουργούν υποχρεωτικά με τη μορφή ομόρρυθμης εταιρείας.
  • Τέλος,σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 5δ της υπΆ αριθμόν Γ5(β)/Γ.Π.οικ.36277/20.5.2016 αποφάσεως των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών «Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού – Ίδρυση φαρμακείου» (ΦΕΚ Β΄ 1445), «ακριβές αντίγραφο του καταστατικού των εταιρειών καθώς και το ΦΕΚ της δημοσίευσής του, εφόσον πρόκειται για ΕΠΕ, κατατίθεται στη Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων της κατά τόπον αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας καθώς και στον οικείο Φαρμακευτικό Σύλλογο μέσα σε προθεσμία ενός (1) μηνός από την καταχώριση της εταιρείας και του καταστατικού της στο ΓΕΜΗ. Το ίδιο ισχύει και για τις τροποποιήσεις του εταιρικού καταστατικού και όλες τις μεταβολές της εταιρείας.».

 

Όπως εξηγεί ο κ. Δημητρέλλος, ορισμένες Διευθύνσεις Υγείας απαιτούν οι φαρμακοποιοί που επιθυμούν να συστεγαστούν σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις, να συστήνουν την κατά νόμο ομόρρυθμη εταιρεία εκμεταλλεύσεως συστεγαζόμενων φαρμακείων (ή να τροποποιούν αναλόγως την τυχόν ήδη υφιστάμενη εταιρεία) πριν από τη χορήγηση από την Υπηρεσία της άδειας λειτουργίας των συστεγαζόμενων φαρμακείων, προκειμένου εν συνεχεία να χορηγήσουν την εν λόγω άδεια. Η απαίτηση αυτή είναι καθΆ όλα εσφαλμένη, καθώς ουδέν σχετικώς προβλέπεται δυνάμει των ανωτέρω διατάξεων.Αντιθέτως, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας φαρμακείου και συστεγαζόμενων φαρμακείων ορίζονται σαφώς και περιοριστικώς.

Η δε πρόσφατη ΚΥΑ προσδιορίζει ακριβώς σε ποιο χρονικό σημείο υποχρεούται ο φαρμακοποιός να προσκομίσει το καταστατικό της εταιρείας (ή την τροποποίηση αυτής) στην Διεύθυνση Υγείας.


'Αλλωστε η ομόρρυθμη εταιρεία εκμεταλλεύσεως συστεγαζόμενων φαρμακείων σκοπό έχει ακριβώς την εκμετάλλευση των συστεγαζόμενων φαρμακείων, προϋπόθεση της λειτουργίας των οποίων είναι η προηγούμενη χορήγηση της σχετικής άδειας. Έχει δε παρατηρηθεί, κατόπιν της απαίτησης αυτής των Διευθύνσεων Υγείας να έχει συσταθεί η ομόρρυθμη εταιρεία εκμεταλλεύσεως συστεγαζόμενων φαρμακείων, αλλά να μη χορηγείται εν τέλει η άδεια λειτουργίας συστεγαζόμενων φαρμακείων, με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να υποβάλλονται σε άσκοπα έξοδα και ταλαιπωρία.

 


Συνεπώς:

  1. Πρώτα χορηγείται η άδεια λειτουργίας των συστεγαζόμενων φαρμακείων από την αρμόδια Διεύθυνση Υγείας.
  2. Εν συνεχεία συστήνεται η κατά νόμο ομόρρυθμη εταιρεία εκμεταλλεύσεως συστεγαζόμενων φαρμακείων (ή τροποποιείται αναλόγως η τυχόν ήδη υφιστάμενη εταιρεία).
  3. Κατόπιν, εντός ενός μηνός από τη σύσταση ή την τροποποίηση ο φαρμακοποιός προσκομίζει το καταστατικό της εταιρείας (ή την τροποποίηση αυτής) στην Διεύθυνση Υγείας.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σε ψήφισμά τους τάσσονται ενάντια στους εμβολιασμούς στα φαρμακεία
Το Δ.Σ. του ΠΦΣ προχώρησε τάχιστα στην ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης






Σχετικά άρθρα

Γιατροί: «Ψευδεπίγραφος ο τίτλος των φαρμακείων ως μονάδων ΠΦΥ»
Σε ψήφισμά τους τάσσονται ενάντια στους εμβολιασμούς στα φαρμακεία
Νέο webinar για την αντιμετώπιση των κοινών λοιμώξεων με ΜΗΣΥΦΑ φυτικής προέλευσης
Σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Νότιας Πελοποννήσου, τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Νομού Έβρου και του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ
Στα 746 ευρώ ανά έτος ανέρχεται το ποσό του ΚΑΕΦ για φέτος
Το Δ.Σ. του ΠΦΣ προχώρησε τάχιστα στην ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας έρχεται στα φαρμακεία
Υποχρεωτική από τις 13 Μαΐου για τους εργαζόμενους σε αυτά