Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Συμβουλές ομορφιάς

τελευταία νέα


Πώς επηρεάζει το στρες το δέρμα μας;

19/10/2017 11:06:12 πμ
Εξανθήματα και ακμή οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το στρες μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος. Όπως εξηγεί ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, το στρες έχει άμεση επιρροή στην ψυχολογία των ανθρώπων, όπως επίσης μπορεί να έχει ποικίλες σωματικές εκδηλώσεις, ιδιαίτερα όταν είναι έντονο, συχνό ή και χρόνιο.

«Το στρες προκαλεί διάφορες χημικές και ορμονικές αντιδράσεις στο σώμα που καθιστούν το δέρμα ευαίσθητο», λέει ο κ. Μιχελάκης. «Αυτό έχει ως συνέπεια να αυξάνεται κατ' αρχάς ο κίνδυνος εξανθημάτων, όπως η κνίδωση που χαρακτηρίζεται από εξάνθημα λευκό στο κέντρο και κοκκινωπό στην περιφέρεια, με έντονη έως ανυπόφορη φαγούρα. Το στρες μπορεί επίσης να δυσκολέψει την επίλυση διαφόρων δερματικών προβλημάτων, καθώς και να οδηγήσει σε έξαρση της ακμής, επειδή διεγείρει την παραγωγή ορισμένων ορμονών (π.χ. κορτιζόλη) που αυτό έχει σαν συνέπεια την διέγερση των σμηγματογόνων αδένων στο δέρμα, με αποτέλεσμα την αύξηση παραγωγής σμήγματος (λίπος)».


Τα δερματικά εξανθήματα λόγω στρες θεωρούνται οξέα όταν εμφανίζονται απότομα και λογικά υποχωρούν σε λιγότερο από 6 εβδομάδες, αλλά αν επιμείνουν θεωρούνται χρόνια, συνεχίζει ο Δρ. Μιχελάκης. «Τυπικά, υποχωρούν σε λίγες ημέρες δίχως να χρειασθούν ειδική αγωγή, αλλά αν αντέχουν στον χρόνο χρειάζονται έλεγχο από γιατρό. Ειδικά η κνίδωση, μπορεί να είναι τόσο ενοχλητική ώστε να απαιτείται αμέσως ιατρική συμβουλή για να καταπραϋνθούν τα συμπτώματά της», διευκρινίζει.

Το στρες μπορεί επίσης να επιδεινώσει ή να αναζωπυρώσει διάφορα δερματολογικά προβλήματα, όπως την ψωρίαση, την ροδόχρου ακμή, τα κονδυλώματα, τον επιχείλιο έρπητα κ.λ. π. Μπορεί επίσης να αποτελέσει τον εκλυτικό παράγοντα για την εμφάνιση δερματοπαθειών όπως το έκζεμα, η δερματίτιδα ή ακόμα και αυτοάνοσων δερματικών παθήσεων, όπως η γυροειδής αλωπεκία και η λεύκη που μπορεί να εμφανιστούν στη διάρκεια ή έπειτα από μια περίοδο έντονου άγχους. Επίσης, υπαρκτός είναι ο κίνδυνος μολύνσεων εξαιτίας του έντονου στρες. Οι πιθανές επιδράσεις του στρες δεν τελειώνουν μόνο στο δέρμα, αλλά μπορεί να επεκτείνονται και στα εξαρτήματά του, δηλαδή τα μαλλιά και τα νύχια.

Τι να κάνετε

1. Μην παραμελείτε το δέρμα σας. Να ακολουθείτε την καθιερωμένη ρουτίνα της περιποίησής του (απαλός καθαρισμός, ενυδάτωση, αντηλιακό), ακόμα κι αν χρειαστεί να πιέσετε τον εαυτό σας. Μην αμελείτε πιθανές θεραπείες για δερματολογικές παθήσεις που έχει συστήσει ο γιατρός σας.

2. Να γυμνάζεστε συχνά. Κάνει καλό στο δέρμα και σε όλο τον οργανισμό.


3. Να τρέφεστε υγιεινά. Μην ξεχνάτε ότι η κακή διατροφή «αποτυπώνεται» στο δέρμα.

4. Να αφιερώνετε καθημερινά χρόνο σε πράγματα που σας ευχαριστούν. Ακόμα κι αν είναι μόλις 10 λεπτά την ημέρα, μπορεί να κάνουν τη διαφορά.


5. Να βγαίνετε καθημερινά για μια σύντομη βόλτα, με γρήγορο βήμα.

6. Να εφαρμόζετε τεχνικές διαχείρισης του στρες, όπως οι βαθιές ανάσες, η ονειροπόληση, ο διαλογισμός, η γιόγκα κ.λπ.


7. Να κοιμάστε αρκετά. Χρειάζεστε επτά έως οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

8. Μάθετε να λέτε «όχι», για να θέσετε κάποια όρια και να μειωθεί το στρες σας.


9. Να μιλάτε ανοιχτά για το στρες σας, για να εκτονώνετε η ψυχική ένταση που νιώθετε. Και αν νιώθετε ότι χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια, να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό στην ψυχική υγεία.

10. Αν παρουσιάσετε κάποιο επίμονο δερματικό εξάνθημα ή άλλη διαταραχή, ή επιδεινωθεί μία δερματοπάθεια από την οποία πάσχετε, απευθυνθείτε στον δερματολόγο σας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συμβάλλουν στην πρόληψη, στη διαχείριση ακόμα και στη θεραπεία
Κυκλοφορεί από τη Medem






Σχετικά άρθρα

Η εμβληματική Bepanthol Cream πρωταγωνιστεί σε… make up workshop
Με λαμπερούς καλεσμένους από τον χώρο του beauty & fashion
Οι τρεις τάσεις που διαμορφώνουν την αγορά του καλλυντικού το 2024
Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Mintel
«Αγάπησε το δέρμα σου και φρόντισέ το σε συνεργασία με τον δερματολόγο σου»
Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας της ΕΔΑΕ για τα αυτοάνοσα – αυτοφλεγμονώδη δερματικά νοσήματα
Τεράστια η αύξηση πωλήσεων για τα προϊόντα περιποίησης προσώπου
Σύμφωνα με τον ΠΣΒΑΚ το φαρμακείο αποτελεί το 2ο πιο δυνατό κανάλι διανομής