Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Πώς εκτελούνται οι συνταγές αναλωσίμων, ιατροτεχνολογικών και διαιτητικών

30/1/2017 12:34:26 μμ
Ισχύει για όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μετά την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης μεταξύ Π.Φ.Σ.-ΕΟΠΥΥ για την παροχή υγειονομικού υλικού, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και διαιτητικών σκευασμάτων ειδικής διατροφής από τα φαρμακεία (ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι δεν πηγαίνουν πλέον στον ΕΟΠΥΥ για να αποζημιωθούν, εκτός αν έχουν γνωματεύσεις έως 31/12/2016), αλλάζει οριστικά το τοπίο για τους φαρμακοποιούς.

Ακολουθούν αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο εκτέλεσης και αποζημίωσης των εν λόγω προϊόντων. 

Ποια προϊόντα αφορά η σύμβαση

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

  • Υλικά σακχαρώδους διαβήτη
  • Επιθέματα
  • Υλικά για μεσογειακή αναιμία
  • Οστομικά υλικά
  • Υλικά τραχειοστομίας
  • Συσκευές σίτισης
  • Συσκευές έγχυσης φαρμάκων
  • Καθετήρες - ουροσυλλέκτες
  • Λοιπά αναλώσιμα υλικά

 

ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΜΕΣΑ:

  • Ορθοπεδικά
  • Ακουστικά βαρηκοΐας
  • Αναπνευστικά είδη

 

ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

  • Συμπληρώματα Ειδικής Διατροφής (Διαιτητικά Τρόφιμα) 

e-ΔΑΠΥ

Το παλιό e-ΔΑΠΥ έχει καταργηθεί και αντικαθίσταται από νέο e-DAPY, το οποίο στην ουσία δεν διαφέρει καθόλου από το προηγούμενο, εκτός από κάποιες ελάχιστες παραμέτρους.

Τα φαρμακεία τα οποία μέχρι 31/12/2016 είχαν πιστοποιηθεί στο παλαιό e-ΔΑΠΥ και λειτουργούσαν μέσω αυτού, δεν απαιτείται να υποβάλουν αίτημα για σύναψη με τον Οργανισμό. Αυτά τα φαρμακεία έχουν ήδη ενταχθεί στο νέο πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΠΥΥ (e-DAPY), το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει τις επόμενες ημέρες. Ομοίως, για τα φαρμακεία που ήταν εγγεγραμμένοι πάροχοι την 31/12/2016, δεν χρειάζεται η επανεγγραφή τους, γίνεται αυτόματα.

Για όσα φαρμακεία ξεκίνησαν τη λειτουργία τους από 1/1/2017, απαιτείται η εγγραφή τους ως υποψήφιοι πάροχοι στην πύλη του ΕΟΠΥΥ (http://apps.eopyy.gov.gr/). Από τη στιγμή της εγγραφής τους είναι αυτοδικαίως συμβεβλημένοι και δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία άλλη ενέργεια.


Σε περίπτωση που επιθυμούν να μην εκτελούν και συνεπώς να μην συμβληθούν, υπογράφουν δήλωση την οποία καταθέτουν στο σύλλογό τους και ο σύλλογος την αποστέλλει άμεσα στον ΕΟΠΥΥ.

Γνωματεύσεις

Η γνωμάτευση είναι ηλεκτρονική και πρέπει να είναι συμπληρωμένη (στο σύνολο των πεδίων της) από τους αντίστοιχους κατά περίπτωση γιατρούς, ανάλογα με την παροχή και ακολουθώντας τις σχετικές εγκυκλίους και κανονισμούς του Οργανισμού (π.χ. ΕΚΠΥ, δηλ. Ενιαίος Κανονισμός Παροχών ΕΟΠΥΥ). Ο έλεγχος της ασφαλιστικής ικανότητας του Δικαιούχου αποτελεί υποχρέωση του γιατρού που εκδίδει την γνωμάτευση και γίνεται κατά την διάρκεια έκδοσης της γνωμάτευσης ηλεκτρονικά (ή από το βιβλιάριο υγείας στις περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική καταχώρηση (έκδοση χειρόγραφης γνωμάτευσης).

Εκτέλεση γνωματεύσεων

Κατά την εκτέλεση των γνωματεύσεων, το e-DAPY ενημερώνει αυτόματα για το αν το εν λόγω υλικό είναι καταχωρημένο στο μητρώο ΕΟΠΥΥ-ΕΚΑΠΤΥ από την εταιρεία (η οποία έχει την ευθύνη για την καταχώρησή του), εάν έχει εγκριθεί προς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ λαμβάνοντας μοναδικό αριθμό barcode ανά τεμάχιο.

Στο έντυπο εκτέλεσης καταχωρείται αυτόματα κατά την εκτέλεση ο αριθμός μητρώου ΕΚΑΠΤΥ, όπως και το μοναδικό barcode του προϊόντος. Δεν απαιτείται επικόλληση κουπονιού, διότι το barcode θα είναι άυλο χωρίς ετικέτα. Όσα προϊόντα δεν έχουν πάρει έγκριση για αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ δεν θα τους επιτρέπει το σύστημα να εκτελούνται. Ο δικαιούχος καταβάλει τη νόμιμη συμμετοχή του στο φαρμακείο, όταν αυτή προβλέπεται, καθώς και τη διαφορά της τιμής από τη μέγιστη αποζημιούμενη τιμή του ΕΟΠΥΥ.

Εκτέλεση γνωματεύσεων για τον Ιανουάριο

Καθώς δεν έχει λειτουργήσει το νέο e-Dapy, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν τα προϊόντα έχουν έγκριση αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ (εκτός από τα αναλώσιμα του σακχαρώδη διαβήτη). Έχει συμφωνηθεί με τον ΕΟΠΥΥ ότι το σύστημα θα δεχθεί όλα ανεξαιρέτως τα προϊόντα που έχουμε εκτελέσει τον Ιανουάριο, είτε έχουν πάρει έγκριση είτε όχι, με την υποβολή των γνωματεύσεων στις αρχές Φεβρουαρίου.

Μόνο για τον Ιανουάριο ισχύουν τα εξής:

  1. Οι γνωματεύσεις εκτελούνται χειρόγραφα, σύμφωνα με όσα απαιτούνται για κάθε κατηγορία (π.χ. θεώρηση όπου απαιτείται).
  2. Μόλις λειτουργήσει το νέο e-Dapy, θα πρέπει να περαστούν όλες οι γνωματεύσεις μέχρι εκείνη τη στιγμή.
  3. Εκτυπώνεται έντυπο εκτέλεσης της γνωμάτευσης, το οποίο θα συρράπτεται με την παλιά γνωμάτευση του γιατρού που έχει εκτελεστεί.
  4. Αφού περαστούν όλες οι συνταγές στο νέο e-Dapy, ελέγχονται οι εκτελέσεις που έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα και διορθώνονται τυχόν λάθη.
  5. Πατώντας«υποβολή», το σύστημα εμφανίζει το σύνολο των προϊόντων που έχουν εκτελεστεί και τη συνολική τους αξία, οπότε και εκδίδεται το σχετικό τιμολόγιο προς τον ΕΟΠΥΥ.
  6. Πατώντας«ολοκλήρωση»,το σύστημα θα επιτρέπει να εκδοθεί το ειδικό έντυπο αποστολής του φακέλου (ένα ειδικό έντυπο με όλα τα στοιχεία του φαρμακείου που απαιτούνται), το οποίο θα επικολλάται στο φάκελο με τις γνωματεύσεις, καθώς και το τιμολόγιο και τα συνοδευτικά έγγραφα που απαιτούνται για την υποβολή.

Εξόφληση υποβολής γνωματεύσεων

Οι πληρωμές για αυτά τα υλικά θα γίνονται μετά από πλήρη εκκαθάριση. Για όποιους λογαριασμούς φαρμακείων προκύπτει απόρριψη γνωμάτευσης (π.χ. έλλειψη υπογραφής, σφραγίδας φαρμακείου κλπ.), θα αποστέλλεται με e-mail στο φαρμακείο και στον οικείο σύλλογο σχετική και αναλυτική ενημέρωση για την απόρριψη, ώστε να έχει δυνατότητα ο φαρμακοποιός να επιλέξει ηλεκτρονικά, μία εκ των δύο επιλογών:

  • να προβεί σε ένσταση οπότε όλη η πληρωμή μπαίνει σε εκκρεμότητα
  • να αποδεχτεί την απόρριψη οπότε προχωράει κανονικά η πληρωμή.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα ουσιαστικά ζητήματα που «καίνε» τον κλάδο καταγράφει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας
18/4/2024 2:42:20 πμSupplement Awards 2024
Διοργανώνονται για 4η συνεχόμενη χρονιά από την BOUSSIAS events






Σχετικά άρθρα

Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη