Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Πώς αντιμετωπίζονται οι αιμορροΐδες στην κύηση;

15/5/2018 12:16:00 μμ
Το πρόβλημα εμφανίζεται στις περισσότερες έγκυες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Η περίοδος της εγκυμοσύνης αναμφισβήτητα χαρακτηρίζεται ως η ωραιότερη στη ζωή της γυναίκας. Ωστόσο, η κύηση συνοδεύεται συχνά από παροδικές και ενοχλητικές παρενέργειες. Μια εξ αυτών είναι οι αιμορροΐδες.


«Οι αιμορροΐδες είναι οιδηματώδεις φλέβες στη περιοχή του ορθού και συχνά κατά τη κύηση συμπίπτουν χρονικά με την εμφάνιση κιρσών στα κάτω άκρα ή την περιοχή του αιδοίου. Θα μπορούσαμε εν συντομία να αποδώσουμε το σχηματισμό των αιμορροΐδων και των κιρσών στη διεύρυνση των φλεβικών δικτύων στα συγκεκριμένα σημεία του σώματος», εξηγεί ο Δρ. Δημήτρης Σ. Μουσιώλης, Γενικός Χειρουργός - Λαπαροσκοπική Χειρουργική, Ορθοπρωκτική Χειρουργική.


Αν και η εμφάνιση των αιμορροΐδων έχει σχετιστεί με διάφορους παράγοντες, με κυριότερη τη δυσκοιλιότητα, στη περίπτωση της εγκυμοσύνης βασική αιτία θεωρείται η αύξηση του μεγέθους της μήτρας που με τη σειρά της ασκεί πίεση στη κάτω κοίλη φλέβα.


«Πρόκειται για ένα μεγάλο αγγείο της πυέλου, όπου εκβάλλουν φλέβες από το ορθό, τα κάτω άκρα και το αιδοίο. Μετά την 25η εβδομάδα της κύησης η μήτρα είναι πια αρκετά μεγάλη ώστε να πιέζει την κάτω κοίλη φλέβα παρεμποδίζοντας τη ροή του αίματος. Αυτό έχει ως συνέπεια το αίμα να λιμνάζει στις φλέβες, αυτές να διευρύνονται και τελικά να εμφανίζονται αιμορροΐδες στο ορθό και κιρσοί στο αιδοίο και τα κάτω άκρα», σύμφωνα με τον Δρ. Μουσιώλη.

Σύμφωνα με τον Δρ. Δημήτρη Μουσιώλη μπορείτε να ακολουθήσετε τις εξής συμβουλές:

  •  Μην μένετε πολύ ώρα σε καθιστή θέση, αλλά ούτε και σε όρθια. Επίσης, είναι προτιμότερο να ξαπλώνετε στο πλάι.
  •  Αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα με διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και πίνοντας πολλά υγρά.
  •  Εντάξτε στην καθημερινότητά σας την ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα.
  •  Φροντίστε την υγιεινή της πρωκτικής περιοχής, πλένοντας την με χλιαρό νερό και με καθαριστικό με ουδέτερο pH μετά από κάθε αφόδευση.

Τι γίνεται, όμως, όταν το πρόβλημα επιμένει;

«Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της κύησης, σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες, όσο οξυμένο κι αν είναι το πρόβλημα των αιμορροΐδων, δεν μπορεί να υπάρξει χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος», εξηγεί ο Δρ. Μουσιώλης και συμπληρώνει ότι «με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού μπορείτε να κάνετε χρήση καταπραϋντικών αλοιφών, ενώ το πλύσιμο με κρύο νερό και οι κρύες κομπρέσες λειτουργούν ανακουφιστικά».


Υπομονή, λοιπόν, να φτάσει η πολυπόθητη στιγμή του τοκετού που θα κρατήσετε στην αγκαλιά σας το μωρό σας και σταδιακά οι αιμορροΐδες θα αρχίσουν να υποχωρούν. «Αν, ωστόσο, αυτό δεν συμβεί τους τρεις πρώτους μήνες μετά τη γέννα, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε εξειδικευμένο χειρουργό για την αντιμετώπιση του προβλήματος», συστήνει ο εξειδικευμένος στην Ορθοπρωκτική Χειρουργική, Δημήτρης Μουσιώλης.


Σήμερα, για τη χειρουργική αντιμετώπιση των αιμορροΐδων εφαρμόζονται τεχνικές, κατά κανόνα ανώδυνες και αναίμακτες, που συντελούν σε ταχεία ανάρρωση και χωρίς κίνδυνο υποτροπής και ακράτειας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η Λίλιαν Ατσάλη, Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΓΆ Παθολογικής Κλινικής του Metropolitan General εξηγεί πώς λειτουργούν






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους