Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Πώς θα καθορίζονται οι τιμές στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

16/3/2017 9:27:50 πμ
Διαφορετικό καθεστώς για τα "εγχωρίως παραγόμενα ή κυκλοφορούντα"
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η διαδικασία προσδιορισμού αποζημίωσης ιατροτεχνολογικών υλικών, αναλωσίμων και σκευασμάτων ειδικής διατροφής καθορίζεται με νέα τροπολογία που προστίθεται στο Σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας […] και άλλες διατάξεις», την οποία υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Υγείας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ανδρέας Ξανθός και Όλγα Γεροβασίλη αντίστοιχα.


Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το κείμενο της τροπολογίας, θα υποβάλλεται ξεχωριστή ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση από κάθε πάροχο, με την οποία θα δηλώνονται οι τρεις χαμηλότερες τιμές αγοράς του συγκεκριμένου είδους, με τις οποίες κοστολογείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο καθεστώς που ισχύει και στα φάρμακα.

Σε περίπτωση μάλιστα που δεν προσκομίζεται η εν λόγω υπεύθυνη δήλωση, ο ΕΟΠΥΥ δεν θα αποζημιώνει τα σχετικά υλικά.


Ο ΕΟΠΥΥ θα διασυνδέεται με ευρωπαϊκά δίκτυα τιμολόγησης και αποζημίωσης και ευρωπαϊκούς φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.


Όσον αφορά τα προϊόντα που παράγονται και κυκλοφορούν αποκλειστικά στην Ελλάδα και σε λιγότερες από τρεις ευρωπαϊκές χώρες, για τα οποία δεν είναι δυνατό να αντιστοιχιστούν οι τιμές ως προς τη μορφή ή την περιεκτικότητα με προϊόντα, υλικά και είδη αναφοράς, θα χαρακτηρίζονται "εγχωρίως παραγόμενα" ή "εγχωρίως κυκλοφορούντα" και θα λαμβάνουν τιμή βάσει κοστολογίου, το οποίο θα λαμβάνει έγκριση από τον υπουργό Υγείας μετά τη γνώμη του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ.

Δαπάνες φαρμακείων

Στην ίδια τροπολογία αναφέρεται ότι οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από 1/1/2017 έως 28-2-2017 και αφορούν είδη που χορηγήθηκαν σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από παρόχους που σύναψαν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ έως 28/2/2017 θεωρούνται νόμιμες και εκκαθαρίζονται.


Δείτε το κείμενο της τροπολογίας εδώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κώστας Μαριάκης, Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό