Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Πώς θα είναι ο νέος ΕΟΠΥΥ

4/10/2013 9:17:15 πμ
Από Νοέμβριο αναμένονται οι μεγάλες αλλαγές στην υγεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Εντός των επόμενων ημερών ο υπουργός Υγείας, κ. 'Αδωνις Γεωργιάδης, αναμένεται να παρουσιάσει το νέο σχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ, κατά το οποίο ο Οργανισμός χάνει την αρχική του μορφή και μετατρέπεται κυρίως σε αγοραστή υπηρεσιών και πρόκειται να συνυπάρξει με ένα νέο φορέα παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στόχος μάλιστα του υπουργείου είναι ο νέος Οργανισμός-διαπραγματευτής να ξεκινήσει τη λειτουργία του από το Νοέμβριο, προκειμένου να ξεκινήσει την επόμενη χρονιά «απαλλαγμένος» από τα οικονομικά προβλήματα που τον συνοδεύουν ήδη από την αρχή της λειτουργίας του.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχουν ετοιμάσει ειδικά κλιμάκια με τις προτάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Οργανισμού, προβλέπεται:

  • Η ενοποίηση όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δηλαδή πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία. Βέβαιο θεωρείται πως τα πολυϊατρεία που εδρεύουν σε νοικιασμένα κτήρια θα συγχωνευθούν με άλλα κοντινά του Δημοσίου, ώστε να εξοικονομηθούν επιπλέον πόροι. 
  • Η μετακίνηση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου στο ΕΣΥ για τη στελέχωση των κέντρων υγείας ή το αντίστροφο, δηλαδή η μετακίνηση γιατρών των κέντρων υγείας στον ΕΟΠΥΥ.
  • Δικαίωμα για ιδιωτικό έργο σε όλους τους γιατρούς με στόχο την οικονομία «δυνάμεων» και πόρων, ενώ ο ΕΟΠΥΥ θα αναλαμβάνει πλέον ρόλο διαπραγματευτή, ώστε να πετυχαίνει ευνοϊκότερες συμβάσεις στις προμήθειες. 

 

Στην κατεύθυνση αυτή, αναμένεται να υπάρξει ειδική επιτροπή διαπραγμάτευσης, η σύσταση της οποίας δείχνει να είναι θέμα ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή θα αποτελείται συνολικά από επτά μέλη, μεταξύ των οποίων και οι δύο αντιπρόεδροι του ΕΟΠΥΥ. Τα μέλη της επιτροπής θα προχωρούν σε συμφωνίες με βάση τον όγκο των προμηθειών και τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται μάλιστα να εφαρμόσει και κλειστούς προϋπολογισμούς και όποιος πάροχος τους υπερβεί, τότε θα πρέπει να επιστρέψει τη διαφορά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Αναδείχθηκε σε συζήτηση κατά τη διάρκεια του 9ου Delphi Economic Forum






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών