Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Πώς θα ατσαλώσετε το ανοσοποιητικό σας;

26/2/2015 11:58:23 πμ
Γράφουν οι Μυρτώ Σκοτίδα και ο Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι διάφορες ιώσεις και κυρίως αυτές του αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγηµα και η γρίπη, εµφανίζονται κυρίως το φθινόπωρο και το χειµώνα που οι συνθήκες συγκέντρωσης µεγάλου αριθµού ατόµων σε κλειστούς χώρους κάνουν τη µετάδοση των ιών ευκολότερη.


 

 

Όλοι οι ιοί «χτυπούν» κυρίως τους αδύναμους και ταλαιπωρημένους οργανισμούς και σίγουρα ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν συμβάλλει στη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.


Οι ιώσεις συνήθως διαρκούν από μία εβδομάδα έως 10 ημέρες, ενώ μια σοβαρή γρίπη μπορεί να κρατήσει περισσότερο, αφού πολλοί είναι εκείνοι οι ασθενείς που δεν παραμένουν στο σπίτι καθ όλη τη διάρκεια της νόσου, με αποτέλεσμα να καθίστανται αδύνατες οι προβλέψεις για τη διάρκεια ή τις επιπλοκές της.


Ποια είναι τα διατροφικά συμπληρώματα που μπορείτε να προτείνετε στους πελάτες σας, ώστε να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό τους και να προστατευτούν από τις ιώσεις; Και με ποιον τρόπο αυτά βοηθούν στο να ενισχυθεί η άμυνα του οργανισμού.

 


ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Βιταμίνη D

Παρόλο που αναφέρεται ως βιταμίνη, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πολύ ισχυρή ορμόνη, απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία κάθε κυττάρου μέσα στο σώμα μας.

Οι αναφορές σχετικά με την προστασία που προσφέρει η βιταμίνη D πληθαίνουν συνεχώς. Νέα στοιχεία έρχονται από τα πλέον αξιόπιστα ερευνητικά κέντρα και δημοσιεύσεις σε ιατρικά περιοδικά, όπως η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και η Mayo Clinic. Το Μάιο του 2009 δημοσιεύτηκε στο Archives of Internal Medicine σχετική μελέτη, η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να νοσήσουμε από ένα κοινό κρυολόγημα ή γρίπη.

Η βιταμίνη D ενεργοποιεί πάνω από 3.000 διαφορε-τικά γονίδια και βοηθάει στην παραγωγή 200 ενδογενών (που παράγονται μέσα στο σώμα μας) αντιβιοτικών ουσιών. Μελέτες, οι οποίες εξέτασαν την εξέλιξη της υγείας μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων (500.000), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βιταμίνη D μειώνει σε σημαντικό βαθμό την πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Για να έχουμε αυτά τα οφέλη, θα πρέπει τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα [(ΟΗ)25D3] να βρίσκονται όσο το δυνατόν πλησιέστερα στη βέλτιστη τιμή (πάνω από 60ngr/ml). Καλό θα ήταν λοιπόν να προτείνουμε στους πελάτες μας να γνωρίζουν ποια είναι τα επίπεδα της D στο σώμα τους, εφόσον τα τελευταία 3 χρόνια αναδεικνύεται ως ο σημαντικότερος παράγοντας για την υγεία.

Πρόσφατα έγινε επερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις ενέργειες που γίνονται από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να χρησιμοποιηθούν όλα αυτά τα νέα στοιχεία για τη βιταμίνη D στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού.


Βιταμίνη C

Ο ρόλος της βιταμίνης C στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι σημαντικός, γεγονός που αρκετές έρευνες επι-βεβαιώνουν. Ο άνθρωπος είναι από τα λίγα είδη που δεν παράγει τη δική του C και πρέπει να τη λάβει εξωγενώς.

Η βιταμίνη C παράγεται από τη γλυκόζη και έχει παρόμοια δομή με αυτή. Λόγω της παραπλήσιας χημικής τους δομής, τα δύο μόρια ανταγωνίζονται το ένα το άλλο στον οργανισμό. Τα λευκά αιμοσφαίρια που είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού χρειάζονται αυξημένες συγκεντρώσεις βιταμίνης C στο εσωτερικό τους για να διαχειριστούν τα μικρόβια και τους ιούς.

Προσοχή όμως! Όταν καταναλώνονται τροφές που ανεβάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, η ζάχαρη ανταγωνίζεται τη βιταμίνη C και μειώνει τα επίπεδά της στο εσωτερικό των κυττάρων. Εκατό γραμμάρια ζάχαρης (ένα γλυκό) καταστέλλουν το ανοσοποιητικό μέχρι και 75% για αρκετές ώρες. Συνεπώς όση περισσότερη ζάχαρη καταναλώνεται, τόσο περισσότερη ινσουλίνη παράγεται. Υψηλά επίπεδα ινσουλίνης αντικατοπτρίζουν ουσιαστικά μια κατάσταση λειτουργίας
του ανοσοποιητικού συστήματος σε δυσμενείς συνθήκες.

 


ΒOTANA

Επίσης, εκτός από τις βιταμίνες D και C, υπάρχουν αρκετά βότανα που βοηθούν στην προάσπιση του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδίως ενόψει των χειμωνιάτικων ιώσεων.


Εχινάκεια

Πρόκειται για το γνωστό βότανο που προέρχεται από τα λιβάδια της Βόρειας Αμερικής και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέχει, μεταξύ άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών, φλαβονοειδή, φαινολικό οξύ, κουερσετίνη, σελήνιο και ψευδάργυρο. Μπορεί να καταναλώνεται καθημερινά για μεγάλα χρονικά διαστήματα (ακόμα και έξι μήνες συνεχώς), χωρίς να εμφανίσει καμία τοξικότητα στον οργανισμό, γι? αυτό και ενδείκνυται και για παιδιά. Η εχινάκεια μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων που είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού.

 


Astragalus

Βότανο που χρησιμοποιείται πολύ στην κινεζική ιατρική για την ενδυνάμωση του οργανισμού. Ο astragalus προστατεύει από το στρες, ενώ λειτουργεί συμπληρωματικά με την εχινάκεια στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.


Cats claw

Στους πελάτες του φαρμακείου που δεν πρόλαβαν να προστατευτούν και έχουν ήδη προσβληθεί από ίωση, προ-τείνετε το βότανο cats claw που προέρχεται από τα βάθη του Αμαζονίου, το οποίο μπορεί να μειώσει τη διάρκεια της ίωσης ακόμα και στο μισό!


 

Βιβλιογραφικές αναφορές:lwww.trophos.gr και lwww.drtsoukalas.com\


 

Η Μυρτώ Σκοτίδα είναι µέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών, υπεύθυνη της εκστρατείας «Τροφός» για τη σηµασία της αντικαρκινικής διατροφής και της εκστρατείας «Δικαίωµά µου» για την ενηµέρωση των καρκινοπαθών για τα δικαιώµατά τους.

Ο Dr. Δηµήτρης Τσουκαλάς είναι διδάκτωρ Πανεπιστηµίου της Νάπολη (Universita' degli Studi di Napoli, Federico II), µετεκπαιδευθείς στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου του Χάρβαρντ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής.


 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης







Σχετικά άρθρα

Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων
Podcast «Πες ΜΑΣ ΤΟ»: Νέος κύκλος επεισοδίων
Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 'Αλμα Ζωής
Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου
Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό