Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Πονάτε στη μέση;

6/11/2014 11:53:25 πμ
Κόψτε το κάπνισμα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι καπνιστές έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνιο πόνο στην πλάτη από τους μη καπνιστές.

Οι οδηγίες τους είναι σαφείς:Εάν θέλετε να απαλλαγείτε από τον πόνο στην μέση, κόψετε το κάπνισμα, τονίζουν.

Ερευνητές του νοσοκομείου Northwestern Medicine εξέτασαν 160 ενήλικες με νέα περιστατικά πόνου στη μέση. Σε 5 διαφορετικές χρονικές περιόδους, σε διάστημα ενός έτους, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία και βαθμολόγησαν την ένταση του πόνου στη μέση, ενώ συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες καπνίσματος και άλλα θέματα υγείας. Παρακολουθήθηκαν με παρόμοιο τρόπο και 35 υγιείς εθελοντές όπως και 32 συμμετέχοντες με χρόνιο πόνο στη μέση. Οι ερευνητές ανέλυσαν μαγνητικές τομογραφίες δύο περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην εθιστική συμπεριφορά και στη μάθηση, και ανακάλυψαν ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του χρόνιου πόνου.

Ο επικεφαλής ερευνητής Μπόγκαν Πέτρε, δήλωσε ότι το κάπνισμα επηρεάζει τον τρόπο που ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στον πόνο στη μέση και φαίνεται πως καθιστά τους ανθρώπους λιγότερο ανεκτικούς στον πόνο. Οι δύο συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου συνομιλούν μεταξύ τους και οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ισχύς της σύνδεσης βοηθά να καθοριστεί ποιος θα γίνει ασθενής με χρόνιο πόνο στη μέση.

Τα ευρήματά της έρευνας αποκαλύπτουν ότι μπορεί να υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στον εθισμό γενικότερα- όχι μόνο το κάπνισμα- και τον πόνο. Τα φάρμακα, όπως τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, φάνηκε να βοηθούν τους ασθενείς στη διαχείριση του πόνου αλλά δεν φάνηκε να μεταβάλλουν τη δραστηριότητα των κυκλωμάτων του εγκεφάλου.

Στο μέλλον, όλες οι παρεμβάσεις και τα προγράμματα που βοηθούν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποτελεσματική στρατηγική για τη πρόληψη και την ανακούφιση του χρόνιου πόνου.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με στόχο την από κοινού διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων και ερευνητικών προγραμμάτων
Αναδεικνύοντας τον επιστημονικό του ρόλο και τη συμβολή του στη βελτίωση της υγείας






Σχετικά άρθρα

Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων
Podcast «Πες ΜΑΣ ΤΟ»: Νέος κύκλος επεισοδίων
Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 'Αλμα Ζωής
Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου
Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό