Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Πολλά θα αλλάξουν για τα φαρμακεία με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

12/9/2013 6:40:24 μμ
Αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας και αμοιβές εφημεριών προβλέπει το επικείμενο και πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Μεγάλες αλλαγές θα βιώσουν οι φαρμακοποιοί όταν ισχύσει το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, οι οποίες θα αφορούν το ωράριο λειτουργίας, αμοιβές εφημεριών, τα ΦΥΚ και τρόπο τακτοποίησης των ληξιπρόθεσμων του ΕΟΠΥΥ.

Ωράριο

Μέχρι και το ωράριο λειτουργίας των διευρυμένων φαρμακείων θα ορίζει το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο θα παρουσιαστεί αφού πάρει την έγκριση από την τρόικα.

Συγκεκριμένα, ορίζει συνεχές ωράριο για τις καθημερινές, Δευτέρα – Παρασκευή: από τις 8:30 το πρωί έως 8:30 το βράδυ και για το Σάββατο 8:30 το πρωί έως 5:00 το απόγευμα.

Όσο για τους φαρμακοποιούς που δεν έχουν ενταχθεί σε διευρυμένο ωράριο, το 25% αυτών θα μπορούν να είναι ανοιχτοί Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο, γεγονός που θα ανήκει στην αρμοδιότητα των φαρμακευτικών Συλλόγων.

Αμοιβές για τις εφημερίες

Παράλληλα καθιερώνεται «αμοιβή» για τους φαρμακοποιούς που εφημερεύουν. Οι πελάτες θα καταβάλλουν ένα ευρώ ανά απόδειξη που κόβει το φαρμακείο στη διάρκεια των ωρών διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα το κόστος λειτουργίας κατά την εφημερία ήταν ενσωματωμένο στη λιανική τιμή των φαρμάκων.

Υψηλού κόστους

Στα ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων επανέρχονται τα φάρμακα υψηλού κόστους, που διατίθενται σήμερα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία. Θεσμοθετείται ποσοστό κέρδους 5-10% αλλά και πλαφόν είκοσι συνταγών συνολικής αξίας 12.000 ευρώ ανά φαρμακείο και ανά μήνα.

Επίσης για τα φάρμακα αυτά καταργείται η επιβολή rebate, όπως προβλέπεται να ισχύσει και για γενόσημα ως κίνητρο για την αύξηση της χρήσης τους στην αγορά.

Ληξιπρόθεσμα

Επιπρόσθετα, στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας είναι η θέσπιση ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για οφειλές ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ -τιμολόγια έως 2011- προς προμηθευτές, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, γιατρούς, φαρμακοποιούς κ.α. Το υπουργείο Υγείας θα προτείνει στους παρόχους «κούρεμα» στα χρέη του ΕΟΠΥΥ της τάξεως του 16% με 20%, με... αντάλλαγμα άμεσα αποπληρωμή χωρίς εκκαθάριση τιμολογίων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)