Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Πολάκης: Η τιμολόγηση των θεραπειών Ειδικής Αγωγής ήταν παράλογη

19/1/2017 10:39:39 πμ
Δεσμεύεται δε για πληρωμή των παρόχων εντός 3 μηνών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Εκτενή και λεπτομερή απάντηση –μέσω facebook– δίνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης για τις αντιδράσεις επαγγελματικών κλάδων και γονέων για τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ και την περιστολή δαπανών στην Ειδική αγωγή.


Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «περνάμε σε νέο κοινωνικό συμβόλαιο αναδιανομής των υπαρχόντων πόρων μεκριτήριο:

  • Α) το συμφωνημένο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής μέχρι το 2018
  • Β) την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των ασθενών και
  • Γ) τον έλεγχο των προσφερόμενων υπηρεσιών από τους ιδιώτες παρόχους.»

Σημειώνει δε ότι «για πρώτη φορά στα μνημονιακά χρόνια, αυξήσαμε το όριο δαπανών του ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες υγείας και των παροχών σε είδος από ιδιώτες παρόχους προς τους ασθενείς από 1 δισ. 402 εκατομμύρια ευρώ σε 1 δισ. 525 εκατομμύρια.»


Στη συνέχεια αναλύει τις μεγάλες αποφάσεις και αλλαγές στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Υγείας:

«Αποφασίσαμε λοιπόν ΠΡΩΤΟΝ να διανείμουμε αυτό το ποσό στις διάφορες κατηγορίες παρόχων (κλινικές εργαστήρια, κέντρα αποκατάστασης, γιατρούς, φυσικοθεραπευτές, ψυχιατρικές κλινικές, μονάδες τεχνητού νεφρού, αποζημιώσεις ασθενών για ειδική αγωγή, σκευάσματα διατροφής, ειδική αγωγή, ιατροτεχνολογικά προϊόντα κλπ.) με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες, το ύψος της δαπάνης τα προηγούμενα χρόνια, την εκτιμώμενη παραοικονομία που ξέρουμε και υπολογίζουμε πόση είναι με συγκρίσεις τιμών από άλλες χώρες, τη δυναμικότητα του δημοσίου τομέα στην κάθε κατηγορία και βέβαια τη συχνότητα των παθήσεων στο γενικό πληθυσμό με βάση διεθνείς και ελληνικές στατιστικές.
Έτσι άλλες κατηγορίες αυξήθηκαν, άλλες κατηγορίες έμειναν στο ίδιο ύψος και άλλες μειώθηκαν.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ αποφασίσαμε για το σύνολο σχεδόν των κατηγοριών αυτών να μπει ΟΡΙΟ ΔΑΠΑΝΗΣ, όπως συνέβαινε εδώ και αρκετά χρόνια σε πολλές από τις κατηγορίες αυτές (π.χ. κλινικές, διαγνωστικά εργαστήρια, φυσικοθεραπευτές κλπ.). Υπέρβαση της δαπάνης αυτής σημαίνει πλέον για όλες τις κατηγορίες αυτόματη περικοπή του υπερβάλλοντος ποσού από τους παρόχους.

ΤΡΙΤΟΝ αποφασίσαμε ότι ΟΛΟΙ οι πάροχοι πλέον θα υπογράφουν συμβάσεις με τον Οργανισμό (σ.σ. ΕΟΠΥΥ) και θα αποζημιώνονται από αυτόν απευθείας και όχι όπως γινόταν σε αρκετές κατηγορίες μέχρι τώρα με πληρωμή των ασθενών που κατέθεταν τιμολόγια, αφού πρώτα είχαν πληρώσει οι ίδιοι τις υπηρεσίες ή τα υλικά (π.χ. ειδική αγωγή, γυαλιά, διατροφή, ορθοπεδικά, ακουστικά κλπ.). Αυτό αποτελεί ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ για τους ασθενείς και σε χρήμα και σε χρόνο.»

Πότε θα πληρώνονται οι πάροχοι

Ο κ. Πολάκης ξεκαθαρίζει ότι πλέον ο ΕΟΠΥΥ «εκκαθαρίζει με ΕΛΕΓΧΟ κάθε μήνα το σύνολο των υποβολών που δέχεται από τους παρόχους που είχε συμβάσεις και τους πληρώνει εντός τριών μηνών (και όχι όπως τα προηγούμενα χρόνια: προκαταβολή 90% χωρίς έλεγχο μετά από 6-7 μήνες και το υπόλοιπο το άφηνε χρέος που δεν πληρωνόταν ποτέ, συσσωρεύοντας ληξιπρόθεσμα οφειλές).

Αυτός ο τρόπος εκκαθάρισης και πληρωμής θα επεκταθεί από φέτος ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ.»

Παράλογη η τιμολόγηση στην Ειδική Αγωγή

Κατά τον κ. Πολάκη «η τιμολόγηση των θεραπειών αυτών ήταν εντελώς ΠΑΡΑΛΟΓΗ»: λογοθεραπεία 15 ευρώ τη συνεδρία, φυσικοθεραπεία 15 ευρώ, εργοθεραπεία 1,25 ευρώ, ψυχοθεραπεία 2,26 ευρώ!».

Και συνεχίζει: «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συνταγογραφείται παράλογα υψηλός αριθμός λογοθεραπειών προκειμένου να "φτιαχτεί" ένα πακέτο θεραπείας από 240 έως 450 ευρώ το μήνα ανά παιδί, αναλόγως τη νόσο, τη βαρύτητα και τη χρονική διάρκεια της θεραπείας για να καλυφτεί ένα μέρος του μηνιαίου κόστους από τον ΕΟΠΥΥ (γιατί πολλοί θεραπευτές εισπράττουν παραπάνω από αυτές τις τιμές, οι εργοθεραπευτές και οι ψυχοθεραπευτές δικαιολογημένα).

Τέλος, για να έχουμε μια συνολική εικόνα της τάξης μεγέθους αυτής της κατηγορίας για τον ΕΟΠΥΥ να πω ότι το 2015 ο ΕΟΠΥΥ πλήρωσε για ειδική αγωγή σε όλη τη χώρα 106 εκατομμύρια ευρώ και το 2016 85 εκατομμύρια ευρώ (για σύγκριση σημειώστε ότι το σύνολο της δαπάνης για τους γιατρούς που έχουν σύμβαση είναι 110 εκατομμύρια ευρώ με κόστος επίσκεψης 20 ευρώ).»

Εξομοίωση πληρωμών στους θεραπευτές

«Τι κάναμε λοιπόν:

  • Α) Θέσαμε όριο δαπάνης για αυτή την κατηγορία τα 60.000.000 ευρώ που το θεωρούμε ένα λογικό ύψος δαπάνης
  • Β) Ο ΕΟΠΥΥ δεν θα αποζημιώνει πλέον τους ασθενείς αλλά θα πληρώνει απευθείας τα κέντρα ή τους μεμονωμένους θεραπευτές, οι οποίοι θα υπογράψουν συμβάσεις με τον Οργανισμό και θα καταθέτουν παραστατικά θεραπειών ανά μήνα με βάση την πάθηση και τις ανάγκες του κάθε παιδιού, όπως θα περιγράφονται στον νέο ΕΚΠΥ (κανονισμό παροχών) που εκπονείται ήδη και για τον οποίο δεχόμαστε και διαβουλευόμαστε με όλους τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς της κάθε κατηγορίας παροχών.
  • Γ) Η αποζημίωση των εργοθεραπευτών θα εξομοιωθεί με των λογοθεραπευτών (15 ευρώ) και αυτή των ψυχοθεραπευτών θα αυξηθεί σημαντικά αναλόγως το επίπεδο εκπαίδευσής τους.»

Ο κ. Πολάκης καταλήγει ότι δεν χρειάζονται «καταστροφολογικού χαρακτήρα προσεγγίσεις περί μαζικών απολύσεων και κλεισιμάτων κέντρων, ούτε εκβιασμούς Γονέων.

όποιο παιδί έχει ανάγκη θα καλύπτεται, όποιος προσφέρει πραγματική υπηρεσία θα αμείβεται (με έλεγχο), έτσι θα καταγράψουμε την πραγματική ανάγκη και αν χρειαστεί θα γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές.

Δεσμευόμαστε ότι η εκκαθάριση των δαπανών θα γίνεται με τον τακτικό τρόπο που γίνεται ήδη και στους άλλους παρόχους.
Δεσμευόμαστε σε συνεργασία και με το υπουργείο παιδείας να επιταχυνθεί η διαδικασία της γνωμάτευσης για τα παιδιά που έχουν ανάγκη ειδικής αγωγής.

Καλούμε σε διάλογο με τον ΕΟΠΥΥ τους φορείς του χώρου που πρέπει να τελειώσει αυτό το μήνα για να υπογράφουν οι συμβάσεις και να μπούμε σε ένα νέο τρόπο λειτουργίας που ανακουφίζει τους γονείς των ασθενών ,αμείβει την πραγματική υπηρεσία και διαφυλάσσει το δημόσιο χρήμα.»

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δεν νοείται διανομή ΦΥΚ χωρίς αυτά, ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας
Χιλιάδες οι ασθενείς στη χώρα, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό