Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ποιοι δεν θέλουν ανοιχτά τα φαρμακεία

27/3/2015 10:20:29 πμ
Από την πλευρά των πολιτών, το γεγονός πως μπορούν να βρουν πιο εύκολα ανοικτό φαρμακείο χαρακτηρίστηκε ως θετική παρέμβαση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Σε μήλον της έριδος μεταξύ των φαρμακοποιών έχει εξελιχθεί η πρόθεση του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του διευρυμένου ωραρίου στα φαρμακεία και στην εφαρμογή κοινών ωρών λειτουργίας ανά γεωγραφική περιφέρεια. Από τη μία υπάρχουν τα μικρά φαρμακεία- ως επί το πλείστον στις εμπορικές περιοχές της Αθήνας- που, μη έχοντας τη δυνατότητα να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό για να αντεπεξέλθουν στις περισσότερες ώρες λειτουργίας, κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό από τα μεγάλα φαρμακεία που μένουν ανοιχτά όλη την ημέρα και για τη δημιουργία αλυσίδων.

Από την άλλη τα φαρμακεία του κέντρου που μένουν όλη την ημέρα ανοιχτά τονίζουν πως οι καταναλωτές θέλουν και υποστηρίζουν το διευρυμένο ωράριο και μάλιστα παραδέχονται πως κατάφεραν να αυξήσουν την κερδοφορία τους, ειδικά στον τομέα των καλλυντικών και των μη συνταγογραφούμενων, δεδομένου πως οι καταναλωτές εκτός από την εκτέλεση συνταγών προχωρούν και σε άλλες αγορές. Τέλος υπάρχουν και οι νέοι φαρμακοποιοί στις μικρές γειτονιές που επιλέγουν το ελεύθερο ωράριο, αφενός για να κρατήσουν την πελατεία τους, αφετέρου γιατί βλέπουν πως υπάρχει κίνηση στα φαρμακεία τους, ειδικά τα Σάββατα. Στη μέση όμως βρίσκονται οι ίδιοι οι καταναλωτές που ζητούν στην ουσία να βρίσκουν τα φαρμακεία ανοικτά και κυρίως να έχουν εύκολη πρόσβαση στο φάρμακο που χρειάζονται σε περιπτώσεις ανάγκης.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, αυτή τη στιγμή από τα 3.500 φαρμακεία που λειτουργούν στην Αττική, επισήμως στην Περιφέρεια μόλις 140 έχουν δηλώσει πως ακολουθούν διευρυμένο ωράριο, δηλαδή μένουν ανοικτά συνεχώς μέχρι τις 20:00 Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο (ή οποιαδήποτε από τις τρεις ημέρες) και έτσι δεν πραγματοποιούν εφημερίες. Στην πραγματικότητα όμως ο αριθμός των φαρμακείων που επιλέγουν λόγω ελεύθερου ωραρίου να είναι ανοικτά όσες ώρες αυτά επιθυμούν είναι πολύ περισσότερα. Πηγές από το χώρο των φαρμακοποιών επισημαίνουν πως στην Αττική τα ολοήμερα φαρμακεία φτάνουν περίπου τα 500, εντούτοις η αίσθηση που επικρατεί είναι πως μετά την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, τα φαρμακεία -και στις πολυσύχναστες περιοχές και στις γειτονιές- είναι περισσότερα. Τα Σάββατα δε εκτιμάται πως περίπου 700 φαρμακεία στην Αττική επιλέγουν να ανοίγουν μέχρι το μεσημέρι.

Από την πλευρά των πολιτών, το γεγονός πως μπορούν να βρουν πιο εύκολα ανοικτό φαρμακείο, όπως επίσης και το ότι οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής είναι διαθέσιμα και από μεγάλες αλυσίδες λιανικής, χαρακτηρίστηκε ως θετική παρέμβαση που θα έπρεπε να συνεχιστούν. Μερίδα των φαρμακοποιών εντούτοις έχουν άλλη άποψη.


Το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων άνοιξε επί υπουργίας του Ανδρέα Λοβέρδου, οπότε και αποφασίστηκε η εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου, δηλαδή τα φαρμακεία να λειτουργούν πέραν του ωραρίου τους και τα απογεύματα Δευτέρας, Τετάρτης και το Σάββατο. Ο νόμος 4254/2014 τον περσινό Απρίλιο (μετά και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ) ήρθε να τροποποιήσει τον προηγούμενο, ορίζοντας πως όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή, καθώς και το Σάββατο και πως η επιλογή και τήρηση τυχόν διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας φαρμακείου γίνεται ελεύθερα από τον εκάστοτε αδειούχο φαρμακοποιό, χωρίς να είναι υποχρεωτικό να δηλωθεί εκ των προτέρων στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον αρμόδιο Περιφερειάρχη. Η διάταξη αυτή άνοιξε και ουσιαστικά το δρόμο για το ελεύθερο ωράριο.


Για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τους συνδικαλιστές του φαρμακευτικού κλάδου, το ελεύθερο ωράριο αποτελεί "κόκκινο πανί". Όπως επισημαίνουν το διευρυμένο ωράριο προκάλεσε την απώλεια πολύ περισσότερων άλλων θέσεων εργασίας που χάθηκαν σε φαρμακεία της γειτονιάς, ενώ ταυτόχρονα λόγω της στρέβλωσης της αγοράς από την "χαώδη κατάσταση που επικρατεί” ήδη έχουν κλείσει 1.000 φαρμακεία. Αυτό που επιθυμούν, όπως λένε, να επιβληθεί τάξη στο ζήτημα του ωραρίου και να υπάρξει ρύθμιση της αγοράς μέσω ενός πυκνού και πολυάριθμου δικτύου εφημεριών, με τον πρόεδρο του ΠΦΣ Κώστα Λουράντο να επισημαίνει πως "το φαρμακείο δεν είναι μια αμιγώς επιχειρηματική μονάδα αλλά και χώρος υγειονομικού ενδιαφέροντος”.


"Ο νόμος Λοβέρδου που εισήγαγε τα διευρυμένα φαρμακεία αύξησε την ανεργία τον κλάδο. Και αυτό γιατί νεανικό κοινό μετακινήθηκε σε αυτά αφήνοντας πίσω στις γειτονιές τους γηραιότερους που πληρώνουν όμως με πίστωση τους φαρμακοποιούς. Η απώλεια ρευστότητας στα φαρμακεία της γειτονιάς (το 80% των φαρμακείων της Ελλάδας), τα ανάγκασε σε απολύσεις, καθώς υπολογίζεται ότι για να δημιουργηθεί μία θέση εργασίας σε διευρυμένο φαρμακείο χάνονται 2,5-3 θέσεις εργασίας σε φαρμακεία της γειτονιάς" σημειώνει στο Capital.gr o αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Δαγρές.


Την ίδια ώρα, οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν έκτακτη γενική συνέλευση το Σάββατο θέμα του ωραρίου λειτουργίας και «το χάος που έχει δημιουργηθεί με άμεσο τον κίνδυνο κατάργησης της εφημεριών» όπως τονίζουν. Αυτό που ζητούν είναι ευέλικτο, αλλά κοινό για τα φαρμακεία ωράριο, μέχρι 48 ώρες μαζί με τις εφημερίες. που θα διαμορφώνεται από τις κατά τόπους Περιφέρειες και φαρμακευτικούς συλλόγους, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε περιοχής.

«Δεν μπορούν με το πρόσχημα των επενδύσεων, μερικές εκατοντάδες φαρμακείων να καταδικάζουν τις χιλιάδες των φαρμακοποιών, που από άκρο σε άκρο σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και στις γειτονιές, στηρίζουν καθημερινά τον ασθενή και τον ηλικιωμένο», τονίζουν οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών αναφερόμενοι στις επενδύσεις που έχουν γίνει από τα νέα φαρμακεία του κέντρου. Οι φαρμακοποιοί υπενθυμίζουν τη σαφή αναφορά του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ τον προηγούμενο Σεπτέμβριο όπου μεταξύ άλλων ρητά αναφέρεται πως «η αγορά των φαρμακείων δεν αποτελεί μια τυπική αγορά και δεν πρέπει να αφήνεται να ρυθμιστεί από τους κανόνες της αγοράς».



Πηγή

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τέτοιου τύπου «αδικίες» έρχεται να διορθώσει το νέο σύστημα εφημεριών του ΦΣΑ
Ενημερώνει για τους επίσημους τρόπους υποβολής






Σχετικά άρθρα

Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου
ΟΣΦΕ: Στα ελληνικά η έρευνα της FIP για τα point-of-care tests στο φαρμακείο
Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Κλοπές σε 12 φαρμακεία της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες 15 ημέρες
Συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης ζητά ο Δ. Ευγενίδης