Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Ποιο φάρµακο συμφέρει τους ασθενείς;

29/2/2016 12:14:30 μμ
Του Πασχάλη Αποστολίδη, προέδρου του ΣΦΕΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος




Η απάντηση στο ερώτηµα «ποιο φάρµακο συµφέρει τους ασθενείς» δεν µπορεί παρά να προτάσσει την αξία της ζωής έναντι οποιασδήποτε εµπορικής λογικής: το αξιόπιστο φάρµακο, το οποίο καταφέρνει να συνδυάζει τη µεγαλύτερη δυνατή αποτελεσµατικότητα µε τις λιγότερες παρενέργειες.

Ο στόχος λοιπόν που καλούµαστε όλοι να υπηρετήσουµε είναι η ισότιµη πρόσβαση των ασθενών σε αυτό. Δυνατότητα την οποία σήµερα δίνουν τόσο τα καινοτόµα και πρωτότυπα φάρµακα, όσο και εκείνα των οποίων έχει λήξει η πατέντα και φυσικά τα γενόσηµα φάρµακα που καλύπτουν αξιόπιστα τις ανάγκες των ασθενών και µε τα οποία η Πολιτεία εξοικονοµεί σηµαντικά ποσά για τον προϋπολογισµό της υγείας συνολικά, αποδεσµεύοντας πόρους για την κυκλοφορία νέων φαρµάκων.

Δεν χωράει αµφιβολία ότι η «εξίσωση» της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών πρέπει να λυθεί στο πλαίσιο των ασφυκτικών προϋπολογισµών της ύφεσης. Είναι όµως επίσης αναµφίβολο ότι η λύση πρέπει να αναζητείται στον εξορθολογισµό του συστήµατος Υγείας και όχι στις περικοπές των δικαιωµάτων των ασθενών και στις «εκπτώσεις» στην ποιότητα των θεραπευτικών επιλογών. Εξορθολογισµός σηµαίνει «επανασχεδιασµός», ώστε να µην πηγαίνει χαµένο ούτε ένα ευρώ που µπορεί να µεταφραστεί σε πρόληψη και θεραπεία. Σε καµία περίπτωση δεν µπορεί ο εξορθολογισµός να σηµαίνει τυφλή µείωση της φαρµακευτικής περίθαλψης, µε διακινδύνευση ανθρώπινων ζωών, τη στιγµή που δεν πετυχαίνει ούτε καν την εξοικονόµηση πόρων στην οποία στόχευε.

Σε αυτό το πλαίσιο, πάγια θέση του ΣΦΕΕ είναι η τήρηση του µέσου όρου των 3 χαµηλότερων τιµών των χωρών της Ε.Ε. για όλα τα φάρµακα, ως βάση για τη δηµιουργία ενός σταθερού, διαφανούς, απλού και αξιόπιστου πλαισίου τιµολόγησης που θα βάλει τέλος στην πολυπλοκότητα και στη σπατάλη πόρων στη διαδικασία ανατιµολόγησης. Παράλληλα, είναι πεποίθηση του κλάδου ότι η έµφαση στο «αξιόπιστο φάρµακο» και όχι απλώς στο «φάρµακο µε χαµηλή τιµή» αποτελεί, χωρίς υπερβολή, κοινωνική επένδυση που µεταφράζεται σε αύξηση του προσδόκιµου ζωής, βελτίωση της ποιότητας ζωής και περιορισµό της χρήσης υπηρεσιών υψηλού κόστους, όπως είναι η χειρουργική επέµβαση ή η νοσοκοµειακή περίθαλψη. Αυτήν την επένδυση ο κλάδος θέλει και µπορεί να εγγυηθεί. Η εξαιρετικά αποδοτική συνέρ-γεια ξένων και ελληνικών φαρµακευτικών εταιρειών ενισχύει την παραγωγική δραστηριότητα των ελληνικών φαρµακοβιοµηχανιών, η οποία έφθασε στη δεύτερη θέ-ση σε αξία όλων των εξαγωγών, επιβεβαιώνοντας την υψηλή ανταγωνιστικότητα του κλάδου στο εξωτερικό. Επίσης, η αξιοθαύµαστη αντοχή που επέδειξε ο φαρµακευτικός κλάδος στις οικονοµικές πιέσεις, µε τις πολυεθνικές εταιρείες να εξακολουθούν να παράγουν και να συσκευάζουν µέχρι και το 40% των φαρµάκων τους κατ? όγκο σε εγχώριες εταιρείες, είναι η απόδειξη ανταγωνιστικότητας και η εγγύηση για το συµφέρον των ασθενών. Με την πεποίθηση πάντα ότι όταν µιλάµε για την υγεία οφείλουµε να αναφερόµαστε σε «αξία» και όχι απλώς σε «τιµή».

Ο Πασχάλης Αποστολίδης είναι πρόεδρος του Συνδέσµου Φαρµακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και διευθύνων σύµβουλος της AbbVie Pharmaceuticals.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους από το 2023 στο 2024
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025






Σχετικά άρθρα

Πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου Υγείας σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επενδύει σε Υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία
«Η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα», είπε ο πρωθυπουργός
Με 80 εκατ. ευρώ ενισχύεται η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά φαρμακεία
Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ