Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ποιες είναι οι ανάγκες των ασθενών με καρκίνο του μαστού;

16/3/2017 11:27:18 πμ
Και τι απαιτούν από αυτές οι γιατροί τους;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «'Αλμα Ζωής» διοργάνωσε πρόσφατα το 1ο Workshop ασθενών και γιατρών με τίτλο: «Συνεργασία σημαίνει επικοινωνία» και με στόχο τη διερεύνηση των αναγκών και των εμποδίων που εντοπίζουν οι ασθενείς και οι γιατροί, καθώς και τα κοινά βήματα για βελτίωση της θεραπείας των γυναικών με καρκίνο του μαστού.

Τι ζητούν οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Οι ασθενείς έχουν ανάγκη την ενημέρωση για θέματα σχετικά με τη διαχείριση της ασθένειας, τις θεραπείες, τις παρενέργειες και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, καθώς και τη διασφάλιση της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής (γονιμότητα, οστεοπόρωση, σεξουαλικότητα, γονιδιακός έλεγχος, εναλλακτικές θεραπείες κλπ.). Επιπλέον, οι ασθενείς κρίνουν απαραίτητη τη λειτουργία διεπιστημονικής ομάδας για την ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών, στην οποία μάλιστα επιθυμούν άμεση πρόσβαση. Βασική ανάγκη τους αποτελεί, επίσης, η αντιμετώπισή τους από τους γιατρούς ως πρόσωπα με πολλαπλές και εξατομικευμένες ανάγκες και όχι μόνο ως ιατρικά περιστατικά.


Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς κατά την επικοινωνία τους με τους θεράποντες γιατρούς αφορούν τις ελλιπείς δεξιότητες επικοινωνίας και την έλλειψη εκπαίδευσης των γιατρών για τη σωστή προσέγγιση των ασθενών σε ό,τι έχει να κάνει με την ανακοίνωση δυσάρεστων νέων, τη θεραπευτική προοπτική, την ευγενική αντιμετώπιση, την ενσυναίσθηση. Παράλληλα, οι ασθενείς θεωρούν εμπόδιο την ελλιπή ενημέρωσή τους για τα ιατρικά δεδομένα, τις παρενέργειες των θεραπειών και την αντιμετώπιση αυτών, αλλά και το πλάνο των θεραπειών. Εμπόδιο επικοινωνίας αποτελεί και η έλλειψη χρόνου των γιατρών.

Ποιες είναι οι ανάγκες των ίδιων των γιατρών

Αντίστοιχα, για τους συμμετέχοντες γιατρούς, ανάγκη αποτελεί η ειλικρίνεια από την πλευρά του ασθενών σε θέματα που αφορούν τη συννοσηρότητα, τις άλλες ιατρικές γνώμες ή θεραπείες, όπως και η ενημέρωση για εναλλακτικές θεραπείες που πιθανώς ακολουθούν ή έχουν ακολουθήσει. Αντίστοιχα, οι γιατροί επιθυμούν σεβασμό στο χρόνο και την ιδιωτικότητά τους, εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους, κατανόηση από την πλευρά των ασθενών της σημασίας που έχει η λήψη μιας κοινής απόφασης για τη θεραπευτική πορεία και τη συμμετοχή τους στις αποφάσεις και ρεαλιστικές προσδοκίες αναφορικά με την πορεία της ασθένειάς τους και της θεραπείας.


Ασθενείς και γιατροί προτείνουν πως η κατάσταση θα μπορούσε να καλυτερεύσει με τη λειτουργία πιστοποιημένων μονάδων μαστού βάσει των διεθνών προδιαγραφών, με τη λειτουργία διεπιστημονικών Ογκολογικών Συμβουλίων και την προώθηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης γιατρού-ασθενούς.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες προτείνουν δημιουργία συμμαχίας ασθενών και γιατρών με στόχο τη διεκδίκηση και την άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση ώστε να επιτευχθούν περισσότερες και καλύτερες δομές υγείας για τις ασθενείς.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ότι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση