Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ποιες αλλαγές θα φέρει ο νέος κανονισμός προστασίας προσωπικών δεδομένων

5/3/2018 2:56:09 μμ
Τα οφέλη από την ενίσχυση της προστασίας και την επιβολή αυστηρότερων προστίμων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Νέο ενιαίο σύνολο κανόνων προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στην Ε.Ε. τίθεται σε εφαρμογή από τις 25 Μάιου, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου πλαισίου. Οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές είναι νέα δικαιώματα για τους πολίτες, ενίσχυση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και επιβολή αυστηρών διοικητικών κυρώσεων.


Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός επιστήμονας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Δημήτρης Ζωγραφόπουλος, στο νέο Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ - General Data Protection Regulation/GDPR), τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα σχετικά με την υγεία συμπεριλαμβάνονται στις ειδικές κατηγορίες δεδομένων, δηλαδή στα λεγόμενα «ευαίσθητα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα». Για αυτά ισχύει η αρχή ότι απαγορεύεται καταρχήν η επεξεργασία τους και επιτρέπεται μόνο κατ' εξαίρεση, για λόγους που περιοριστικά προβλέπει ο νόμος.


Με την εφαρμογή του ΓΚΠΔ, οι υπεύθυνοι επεξεργασίας (νοσοκομεία, κλινικές, φαρμακευτικές εταιρείες, ασφαλιστικές εταιρείες κλπ.) θα απαλλάσσονται πλέον από τη γενική υποχρέωση γνωστοποίησης τήρησης αρχείου ή λήψης άδειας για την επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Θα υπάρχουν πλέον εναλλακτικοί τρόποι προστασίας τους και αυστηρότερα πρόστιμα για την αθέμιτη επεξεργασία τους. «Εκτός, εάν ο Έλληνας νομοθέτης επιλέξει ταυτόχρονα και τη διατήρηση του συστήματος λήψης αδείας για την επεξεργασία τους», τονίζει ο κ. Ζωγραφόπουλος.


Αναφέρθηκε μάλιστα σε πρόσφατη υπόθεση με «τράπεζα βλαστοκυττάρων», (σ.σ. ασκήθηκε ποινική δίωξη για απάτη κατ' εξακολούθηση), σημειώνοντας ότι «ανέδειξε τους κινδύνους για την αθέμιτη επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων».

Υψηλής εμπορικής αξίας τα δεδομένα για την υγεία

Ο κ. Ζωγραφόπουλος υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν την υγεία θεωρείται ότι έχουν «υψηλή εμπορική αξία» για πολλούς υπευθύνους επεξεργασίας (ως εργοδότες, ως φαρμακευτικές εταιρείες, ως ασφαλιστικές εταιρείες, κλπ.) γιατί μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του προσώπου για εργασία, για ασφάλιση κλπ. Μπορούν, ακόμα, σε μαζική μορφή (big data) να χρησιμεύσουν σε τομείς, όπως οι κλινικές μελέτες και η παραγωγή φαρμάκων.


Η αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων πρέπει «να γίνεται μόνο όταν υπάρχει έννομο συμφέρον, ώστε να μην καταλήγουμε σε ιατρικό φακέλωμα του πληθυσμού και παράλληλα, να αποφευχθούν ευγονικού τύπου πρακτικές (π.χ. να ασφαλίζονται, να δανείζονται ή να εργάζονται οι απολύτως υγιείς)».


Όπως αναφέρει ο κ. Ζωγραφόπουλος, μέχρι τώρα οι παρανομούντες έμπαιναν σε μια λογική στάθμισης κόστους ζημίας. «Εφόσον πίστευαν ότι τα πρόστιμα που θα τους επιβληθούν θα είναι χαμηλά, η κύρωση δεν λειτουργούσε αποτρεπτικά. Τώρα με την αύξηση των προστίμων θα επιδιωχθεί να παταχθούν τα φαινόμενα παρανομίας».

Αλλαγή στον τρόπο λήψης αποτελεσμάτων ιατρικών πράξεων

Ήδη, αρκετές Μονάδες Υγείας, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, σταμάτησαν να αποστέλλουν ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα εξετάσεων, ενώ για την παραλαβή τους από τρίτο πρόσωπο, ζητούν εξουσιοδότηση.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Σπύρος Παπαγεωργίου, Επίκουρος Καθηγητής Χημείας στην Κοσμητολογία-Βιομηχανική Παραγωγή Καλλυντικών & Ιατροτεχνολογικών προϊόντων, Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό