Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ποια συμπληρώματα διατροφής να προτείνετε στους ασθενείς με ψωρίαση

16/10/2015 10:58:53 πμ
Μια εναλλακτική προσέγγιση για τη νόσο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Τα κύτταρα του δέρματος ανανεώνονται συνεχώς. Η διαδικασία δημιουργίας ενός νέου κυττάρου μέχρι την ανάδειξή του στην εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας χρειάζεται φυσιολογικά ένα μήνα, σε άτομα όμως με ψωρίαση ο ρυθμός αυτός αυξάνεται και νέα κύτταρα «αναδύονται» στην επιδερμίδα μέσα σε λίγες ημέρες. Έτσι η ψωρίαση εκδηλώνεται με υπερπλασία στα κύτταρα του δέρματος, ξηρότητα, ερυθρότητα και ξεφλούδισμα περιοχών, τα οποία μπορούν να παρομοιαστούν με «μπαλώματα» της επιδερμίδας.

Τα αίτια της ψωρίασης δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως. Γενετικοί παράγοντες, το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και ο τρόπος ζωής (άγχος, διατροφή, μολύνσεις) φαίνεται να επηρεάζουν. Η νόσος έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών οι οποίοι αναζητούν εναλλακτικούς, οικονομικούς και κυρίως χωρίς παρενέργειες τρόπους για την αντιμετώπιση των εξάρσεων. Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, όπως ακραίες δίαιτες αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, αποτελούν συνηθισμένη πρακτική. Μεγαλύτερη όμως αξία έχει να μπορέσει ένας ασθενής να επιλέξει συγκεκριμένα συστατικά της διατροφής που μπορούν να τον βοηθήσουν χωρίς να επιβαρύνουν την υγεία του.

Ωμέγα 3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα

Είναι γνωστά για το ρόλο που παίζουν στην ρύθμιση παραγόντων, όπως οι κιτοκινίνες και τα λευκοτριένια, υπεύθυνων για τη δημιουργία φλεγμονών. Από μελέτες οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί σε ασθενείς με ψωρίαση, η χορήγηση ωμέγα 3 για χρονικό διάστημα πέραν των 2 μηνών δίνει θετικά αποτελέσματα μειώνοντας την ερυθρότητα, την ξηρότητα και τη φαγούρα. Η ακριβής δόση στην οποία πρέπει να λαμβάνονται τα καλά λιπαρά δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, φαίνεται όμως πως σημαντικές ποσότητες EPA (μεταξύ 1 και 5 γραμμαρίων) και DHA (2 και 4 γραμμαρίων) είναι αποτελεσματικές. Επιπλέον, καθώς η ψωρίαση συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και μεταβολικών νοσημάτων, τα πολυακόρεστα λιπαρά φαίνεται να παίζουν διπλό ρόλο προστατεύοντας και από τις προαναφερθείσες χρόνιες παθήσεις.

Βιταμίνη D

Βιταμίνη καθοριστικής σημασίας για τον κύκλο της ζωής των κυττάρων κερατίνης στο δέρμα, ενώ παράλληλα ενισχύει τους αμυντικούς μηχανισμούς του δέρματος, όπως αυτόν των Τ λεμφοκυττάρων. Ο ρόλος της βιταμίνης D δικαιολογεί πλήρως τα δεδομένα που δείχνουν πως άτομα με ψωρίαση εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα αυτής στο αίμα. Οι ειδικοί συνιστούν τη συμπλήρωση της διατροφής με βιταμίνη D, ιδιαίτερα ευπαθών ηλικιακών ομάδων όπως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή όσοι δεν εκτίθενται αρκετά στον ήλιο. Συχνά η χορήγηση βιταμίνης D σε άτομα με ψωρίαση, συνδυάζεται με φαρμακευτική αγωγή κορτικοστεροειδών.

Σελήνιο

Ιχνοστοιχείο με ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα. Έχει άμεση δράση στην ενεργοποίηση των αμυντικών μηχανισμών, ενώ παράλληλα κάνει τα κύτταρα του δέρματος περισσότερο ανθεκτικά στο οξειδωτικό στρες. Ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν θετική επιρροή στην κλινική εικόνα ατόμων με ψωρίαση συνδυασμού σεληνίου, με τα επίσης αντιοξειδωτικά συνένζυμο Q10 και βιταμίνη Ε. Ακόμη, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως το σελήνιο καταπραΰνει τα συμπτώματα ενός συνοδού νοσήματος της ψωρίασης που ονομάζεται ψωριασική αρθρίτιδα.

Αντιοξειδωτικά

Το δέρμα είναι η επιφάνεια η οποία χωρίζει το σώμα μας από το περιβάλλον και ως εκ τούτου είναι συνεχώς εκτεθειμένο σε οξειδωτικούς παράγοντες, όπως η ηλιακή ακτινοβολία. Παρότι ο οργανισμός διαθέτει ενδογενή συστήματα αντιοξείδωσης, αυτά φαίνεται πως είναι εξασθενημένα σε ασθενείς με ψωρίαση αυξάνοντας το οξειδωτικό στρες και τα επίπεδα φλεγμονής. Μάλιστα επιδημιολογικά δεδομένα καταλήγουν πως δίαιτες πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης. Συμπληρώματα διατροφής με φυτοθρεπτικά συστατικά φρούτων και λαχανικών θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία εξαιρετική πρόταση.


'Αλλα συστατικά τα οποία έχουν μελετηθεί χωρίς όμως να υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα είναι η βιταμίνη Β12 και ο ψευδάργυρος. Παρεμβάσεις απώλειας βάρους, διακοπής χρήσης αλκοόλ αλλά και διατροφής χωρίς γλουτένη, σε περιπτώσεις κοιλιοκάκης, είναι χρήσιμες. Τέλος καθώς τα ποσοστά της ψωρίασης που αποδίδονται στο άγχος έχουν αυξηθεί, φυσικά προϊόντα που αντιμετωπίζουν τη νευρικότητα ή ανθοϊάματα του Dr. E. Bach ενδέχεται να παίξουν ανακουφιστικό ρόλο. Να θυμάστε πως προτείνοντας ένα συμπλήρωμα διατροφής σε έναν ασθενή με ψωρίαση έχετε τη δυνατότητα να επηρεάσετε την ποιότητα ζωής του με τρόπο φυσικό.

 

Βιβλιογραφία
1. Millsop JW, Bhatia BK, Debbaneh M, Koo J, Liao W. Diet and psoriasis, part III: role of nutritional supplements. J Am Acad Dermatol. 2014 Sep;71(3):561-9.
2. Smith N, Weymann A, Tausk FA, Gelfand JM. Complementary and alternative medicine for psoriasis: a qualitative review of the clinical trial literature. J Am Acad Dermatol. 2009 Nov;61(5):841-56.
3.Nicolaou A. Eicosanoids in skin inflammation. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2013 Jan;88(1):131-8.
4. Soleymani T, Hung T, Soung J. The role of vitamin D in psoriasis: a review. Int J Dermatol. 2015 Apr;54(4):383-92.
5. Nemati H, Khodarahmi R, Sadeghi M, Ebrahimi A, Rezaei M, Vaisi-Raygani A. Antioxidant status in patients with psoriasis. Cell Biochem Funct. 2014 Apr;32(3):268-273.
6. Nazıroğlu M, Yıldız K, Tamtürk B, Erturan İ, Flores-Arce M. Selenium and psoriasis. Biol Trace Elem Res. 2012 Dec;150(1-3):3-9.
7. Kharaeva Z1, Gostova E, De Luca C, Raskovic D, Korkina L. Clinical and biochemical effects of coenzyme Q(10), vitamin E, and selenium supplementation to psoriasis patients. Nutrition. 2009 Mar;25(3):295-302.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σε συνεργασία με την εταιρεία Ristart
«Η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα», είπε ο πρωθυπουργός






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Τα φάρμακα με hydroxyprogesterone αποσύρονται από την αγορά της Ε.Ε.
Λόγω ζητημάτων ασφάλειας αλλά και αποτελεσματικότητας
WinMedica: Καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για την «επιδημία» των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Παρουσιάστηκαν στο 50ό ετήσιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών
Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών
Μόνο 1 στις 5 νέες θεραπείες προέρχεται πλέον από την Ευρώπη
Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month