Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ποια είναι τα πιο δημοφιλή ΜΗΣΥΦΑ για τους Έλληνες

7/6/2017 1:33:02 μμ
Και πόσα ξοδεύουν γι' αυτά κάθε χρόνο;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στο ναδίρ βρίσκεται η πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ) στην Ελλάδα. Κάθε πολίτης ξοδεύει μετά βίας κατά μέσο όρο 21,3 ευρώ ετησίως, για να τα αγοράσει, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας τελευταία στην Ευρώπη αναφορικά με την κατά κεφαλήν δαπάνη για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών καταναλώνουν τα περισσότερα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. (σε ποσοστό που φτάνει το 40%), ενώ τα δημοφιλέστερα σκευάσματα για τους Έλληνες πολίτες είναι -εκτός από την ασπιρίνη- όσα περιέχουν τις φαρμακευτικές ουσίες παρακεταμόλη (Depon, Panadol), ξυλομεταζολίνη, ιβουπροφαίνη, δικλοφαινάκη (σε τζελ για μυικούς πόνους) και οξυμεταζολίνη (για τη ρινική συμφόρηση).


Τις παραπάνω επισημάνσεις κάνει στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πέλλας Πάνος Ζαρογουλίδης, βασιζόμενος σε στοιχεία από την AESGP και το Assosalute Italia, τα οποία παρουσίασε πρόσφατα κατά τη διάρκεια του 2ου ελληνικού συμποσίου φαρμακοεπιδημιολογίας, που διεξήχθη στην Αλεξανδρούπολη.


Ο ίδιος αναφέρει ότι την πρωτιά στην κατά κεφαλήν δαπάνη για ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. κατέχει η Ελβετία με 106 ευρώ και ακολουθούν η Αυστρία με 93,50 ευρώ, η Πολωνία με 82,90 ευρώ, η Φιλανδία με 70 ευρώ, η Γερμανία με 66,10 ευρώ, η Σουηδία με 61 ευρώ, το Βέλγιο με 58,70 ευρώ, το Ηνωμένο Βασίλειο με 46,60 ευρώ, οι Κάτω Χώρες με 40,10 ευρώ, η Ιρλανδία με 37,20 ευρώ και η Γαλλία με 34 ευρώ. Πιο χαμηλά στη λίστα βρίσκονται η Δανία με 31,20 ευρώ, η Ιταλία με 30,60 ευρώ, η Νορβηγία με 25 ευρώ, η Πορτογαλία με 23,40 ευρώ, η Ισπανία με 21,70 ευρώ και τελευταία η Ελλάδα με 21,3 ευρώ.

Παραμένουν χαμηλοί οι τζίροι

Ανάλογη είναι η εικόνα του τζίρου και του μεριδίου της αγοράς των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., αφού και στους δύο αυτούς τομείς η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία και την προτελευταία θέση αντίστοιχα μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Σύμφωνα με τον κ. Ζαρογουλίδη στη χώρα μας ο τζίρος των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. ανέρχεται στα 231 εκατομμύρια ευρώ, κατέχοντας το πολύ μικρό ποσοστό του 5,9% στη φαρμακευτική αγορά. Εντελώς αντίθετα είναι τα στοιχεία σε χώρες που έχουν παρόμοια δαπάνη με τη δική μας, όπως στην Πορτογαλία, όπου ο τζίρος ανέρχεται στα 243 εκατομμύρια ευρώ και το μερίδιο στην αγορά είναι στο 9,6%, αλλά και στην Ισπανία, όπου το μερίδιο των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. στην αγορά φτάνει στο 6,9%.


Όσον αφορά το σύνολο των χωρών της Ευρώπης, το 2015 η αγορά των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. ξεπέρασε τα 29,7 δισ. ευρώ και αποτελεί το 15,8% της συνολικής ευρωπαϊκής φαρμακευτικής αγοράς. Το 77,5% της ευρωπαϊκής αγοράς των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. καταλαμβάνουν οι Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Πολωνία.


«Τα δημοφιλέστερα σκευάσματα για τους Έλληνες, όπως προκύπτει από την επεξεργασία δεδομένων του χονδρεμπορίου, είναι η παρακεταμόλη με μερίδιο σε όγκο 42%, η ξυλομεταζολίνη με 5,4%, η ασπιρίνη με 3,4%, η ιβουπροφαίνη με 3%, η δικλοφαινάκη (σε τζελ για μυϊκούς πόνους) με 2,8% και η οξυμεταζολίνη (για τη ρινική συμφόρηση) με μερίδιο σε όγκο 2%. Το υπόλοιπο ποσοστό της τάξης του 41,4% είναι διασπασμένο σε άλλα σκευάσματα με μικρά μερίδια”, εξηγεί ο κ. Ζαρογουλίδης.


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Θεσσαλονίκη»

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου






Σχετικά άρθρα

Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη