Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Πλήρης ανατροπή σε ό,τι γνωρίζαμε για τα λίπη και τους υδατάνθρακες

30/8/2017 1:23:18 μμ
Στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την ανάγκη αναθεώρησης των κατευθυντήριων οδηγιών που ισχύουν παγκοσμίως για τη διατροφή αναδεικνύουν νέα ισχυρά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, στη Βαρκελώνη και θεωρήθηκαν ότι παρέχουν αποδείξεις ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τις ισχύουσες διατροφικές πολιτικές μας!


Πρόκειται για στοιχεία από τη μελέτη Prospective Urban-Rural Epidemiology (PURE), που έγινε σε 18 χώρες από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη νότια και νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική, καθώς και σε 135.000 άτομα 35-70 ετών.

Λιπαρά & υδατάνθρακες

Σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης, η ισχύουσα οδηγία ότι ο περιορισμός των λιπαρών σε λιγότερο από 30% της ενεργειακής μας πρόσληψης και των κορεσμένων σε κάτω από 10%, δεν συντελεί σε βελτίωση της υγείας. Αντιθέτως, ο περιορισμός των υδατανθράκων μπορεί να έχει οφέλη σημαντικά υγείας.

 

Πιο αναλυτικά, από τους 5.796 θανάτους και τα 4.784 μείζονα καρδιαγγειακά επεισόδια, που καταγράφηκαν σε διάστημα 7,4 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν:

  • Η αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων σχετίστηκε με 28% αύξηση της θνησιμότητας, αλλά όχι με καρδιαγγειακό κίνδυνο, σε σύγκριση με τη χαμηλή πρόσληψη.
  • Η υψηλή κατανάλωση λιπαρών συντελούσε σε 23% μείωση της θνησιμότητας, 18% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και 30% μειωμένο κίνδυνο μη καρδιαγγειακής θνησιμότητας, σε σύγκριση με τη χαμηλή κατανάλωση.

Κάθε είδος λιπαρών σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας: 14% μικρότερο για τα κορεσμένα, 19% για τα ακόρεστα και 20% για τα πολυακόρεστα. Η υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών επίσης σχετίστηκε με 21% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.


Η μελέτη επιβεβαίωσε ακόμα ότι ενώ η LDL («κακή») χοληστερόλη αυξάνει με την αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, η HDL («καλή») χοληστερόλη επίσης αυξάνει, οπότε το τελικό αποτέλεσμα είναι μια μείωση στην αναλογία ολικής χοληστερόλης/HDL.

Φρούτα – λαχανικά – όσπρια

Από την PURE αναδεικνύεται επίσης ότι μια σχετικά μέτρια κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων ημερησίως (375-500 γραμ.) μπορεί να συμβάλλει σε μείωση του ατομικού καρδιαγγειακού κινδύνου και θανάτου και αναδεικνύεται εξίσου ωφέλιμη με τα 400-800 γραμμάρια που συνέστηναν μέχρι σήμερα οι σχετικές μελέτες. Εξάλλου, αυτές οι παλαιότερες μελέτες είχαν γίνει στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη και οι συστάσεις δεν ήταν οικονομικά εφικτές σε χώρες χαμηλότερου εισοδηματικού προφίλ. 


Οι τρεις ή περισσότερες μερίδες φρούτων την ημέρα συντελούσαν σε 18% μειωμένο κίνδυνο μη καρδιαγγειακής θνησιμότητας και 19% μείωση της θνησιμότητας συνολικά. Τα πολλά όσπρια σχετίστηκαν επίσης με σημαντική μείωση της μη καρδιαγγειακής και συνολικής θνησιμότητας επίσης.


Σε ό,τι αφορά φρέσκα και επεξεργασμένα λαχανικά, τα πρώτα υπερίσχυαν ως προς τη μείωση της θνησιμότητας, εν αντιθέσει με τα μαγειρεμένα.


Πληροφορίες από εδώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο
Στοχεύουν στο γονιδίωμα σύμφωνα με τον καθηγητή Χ. Βλαχόπουλο






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους