Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Πιθανή είναι η επιστροφή στο παλιό ωράριο των φαρμακείων

17/2/2015 1:19:25 μμ
Οι φαρμακοποιοί θέλουν το πιο "ανθρώπινο" ωράριο αλλά υπάρχουν και εκείνοι που επένδυσαν στο διευρυμένο με προσλήψεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

 



Τέλος στο διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων και στη λειτουργία τους μέχρι τις 11 το βράδυ αναμένεται να βάλει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Το θέμα τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν οι φαρμακοποιοί την Παρασκευή με τον υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή και σύμφωνα με το ρεπορτάζ συζητείται η κατάργηση της ολοήμερης λειτουργίας και η θεσμοθέτηση ενός ενιαίου ωραρίου, το οποίο θα είναι δεσμευτικό για όλα τα φαρμακεία, προσαρμοσμένο ωστόσο στις δυνατότητες ωραρίου των συνοικιακών φαρμακείων που δεν απασχολούν υπαλλήλους. Αν και ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι ώρες που θα είναι ανοιχτά πλέον τα φαρμακεία, ως πιθανότερη προκρίνεται η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς. Το ωράριο θα είναι υποχρεωτικό και για τα μεγάλα φαρμακεία που βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα της λειτουργίας τα Σάββατα, καθώς η απόφαση αυτή ενδέχεται να λαμβάνεται από του συλλόγους για κάθε περιοχή ξεχωριστά.


Σήμερα και μετά την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων (η οποία ξεκίνησε να ισχύει σταδιακά από το 2011) εκτιμάται ότι το 70% των φαρμακείων της Αττικής επιλέγουν να μένουν ανοιχτά τουλάχιστον έως τις 8 το βράδυ. Εξαίρεση αποτελούν περίπου 150 φαρμακεία του Λεκανοπεδίου, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, που ακολουθούν το ίδιο ωράριομε τις ώρες εφημερίας και κλείνουν στις 11 το βράδυ.Εντούτοις η πρόταση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου είναι να ισχύσει 48ωρο εβδομαδιαίας λειτουργίας των φαρμακείων και με δεσμευτικές ώρες κλεισίματος.


Οι φαρμακοποιοί θεωρούν πως το νέο ωράριο αφενός θα είναι πιο «ανθρώπινο», αφού λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού και προκειμένου να διατηρήσουν τα μερίδια τους, κρατούσαν μέχρι αργά τα φαρμακεία ανοιχτά, αφετέρου θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων. Συμπληρώνουν εξάλλου πως 6 στα 10 φαρμακεία της Αττικής λειτουργούν μόνο με το φαρμακοποιό και χωρίς κανέναν βοηθό.


Υπάρχει όμως και ο αντίλογος, και αυτός είναι «διπλός»: Από τη μία το κοινό που έβρισκε όλη την ημέρα ανοικτά τα φαρμακεία και από την άλλη οι φαρμακοποιοί που προχώρησαν σε επενδύσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες του διευρυμένου ωραρίου. Υπολογίζεται μάλιστα πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν ανοίξει πάνω από 500 μεγάλα φαρμακεία σε όλη τη χώρα, τα οποία πραγματοποίησαν και προσλήψεις.


Μέχρι στιγμής πάντως και σύμφωνα με το απελευθερωμένο ωράριο, όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή, καθώς και το Σάββατο. Η επιλογή και τήρηση τυχόν διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας φαρμακείου γίνεται ελεύθερα από τον εκάστοτε αδειούχο φαρμακοποιό. Το διευρυμένο ωράριο δεν είναι υποχρεωτικό να δηλωθεί εκ των προτέρων στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και δεν είναι απαραίτητο να ταυτίζεται ή να συμπίπτει με αυτό των εφημεριών, όπως αυτές ορίζονται από τον οικείο φαρμακευτικό σύλλογο.


 

Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο