Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Ψηφοθηρία βουλευτών της Ν.Δ. η πρόταση για κατάργηση του ΦΠΑ στα φάρμακα...

11/6/2013 10:14:28 πμ
H κατάργηση ή μείωση του θα σημάνει αυτομάτως δραστικό περιορισμό των εσόδων του δημοσίου.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


 

Αποκλειστικά στο χώρο της φαντασίας, των φρούδων ελπίδων και της ψηφοθηρίας βουλευτών της Ν.Δ. κινείται το αίτημα για κατάργησητου ΦΠΑ στα φάρμακα, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο 6,5%.

Δεν είναι μόνον το γεγονός ότι η πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προτείνει την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα στο 19% ή ακόμη και στο 21%, είναι κυρίως το γεγονός ότι η κατανάλωση φαρμακευτικών σκευασμάτων χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαμηλή ελαστικότητα, το οποίο σημαίνει ότιη κατάργηση ή η απλή μείωση του ΦΠΑ σε αυτήν την κατηγορία προϊόντων θα σημάνει αυτομάτως δραστικό περιορισμό των εσόδων του δημοσίου από τον ΦΠΑ, καθώς η πιθανή μείωση των τιμών των φαρμάκων δεν θα οδηγήσει σε καμία περίπτωση σε δραστική αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων.

 


Η τιμή σε αυτή την κατηγορία προϊόντων δεν είναι η μεταβλητή η οποία καθορίζει τη ζήτησή τους, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, στον τομέα της εστίασης, όπου μία δραστική μείωση του ΦΠΑ θα οδηγούσε, με τη βοήθεια των επαγγελματιών του κλάδου ασφαλώς, σε ανάλογη μείωση των τιμών των προϊόντων εστίασης και, με τη σειρά του, σε αύξηση της ζήτησης και αύξηση των σχετικών εσόδων του δημοσίου από ΦΠΑ.


Στην εστίαση οι τιμές αποτελούν πράγματι μεταβλητή η οποία καθορίζει το σημείο ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης, καθώς αυτά τα προϊόντα εμφανίζουν υψηλή ελαστικότητα, αλλά εκείνο το οποίο καθορίζει τη ζήτηση στα φάρμακα είναι η συνταγογράφηση και το επίπεδο του επιπολασμούτων διαφόρων ασθενειών.

 

Οι σχετικές προτάσεις βουλευτών της Ν.Δ., λοιπόν, για κατάργησητου ΦΠΑ στα φάρμακα θα παραμείνουν στο χώρο των ευχών και της ψηφοθηρίας...

 


Πηγή: ygeia360.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

ΟΣΦΕ: Κάλεσμα συνεργασίας προς τους υποψήφιους ευρωβουλευτές
Ζητά τις απόψεις τους για την αναγνώριση της αξίας των συνεταιρισμών
Φαρμακευτικοί κολοσσοί προωθούν τη συνταγογράφηση στα φαρμακεία
Η υπηρεσία «test to treat» εξαπλώνεται στις ΗΠΑ
ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS