Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


ΠΦΣ: Τάραξε τα νερά στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου

25/1/2017 9:31:24 πμ
Η συζήτηση ξεπέρασε κατά πολύ τα συνηθισμένα χρονικά όρια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Τάραξαν τα νερά» οι θέσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.) κατά της απελευθέρωσης του ιδιοκτησιακού και έγινε δεκτή η αναφορά από την πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου. Στη διαδικασία, που ξεπέρασε κατά πολύ τα συνηθισμένα χρονικά όρια (ξεπέρασε τα 45 λεπτά), αποφασίστηκε ότι η Επιτροπή θα ζητήσει γραπτές εξηγήσεις από το ελληνικό υπουργείο Υγείας για τους λόγους που οδήγησαν στις αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για το ιδιοκτησιακό των Φαρμακείων.


Στη συζήτηση τοποθετήθηκε αρχικά ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως «στην Ελλάδα υπάρχει η καλύτερη διασπορά φαρμακείων σε ολόκληρη την Ευρώπη», άρα αναρωτήθηκε «Τι θα προσφέρει η απελευθέρωση που φέρνει οποιονδήποτε ιδιώτη στα φαρμακεία;» Επίσης ο κ. Λουράντος επισήμανε στα μέλη της Επιτροπής ότι ο «ανταγωνισμός» έφερε στην Ελλάδα αύξηση στις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ από 20-50%. «Τα 11.000 φαρμακεία δεν δημιουργούν μονοπώλια. Οι 10 αλυσίδες όμως ναι» είπε χαρακτηριστικά. «Ζητάμε να από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταδικάσει την πρακτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση και να ζητήσει να αποσύρει τις αποφάσεις αυτές», κατέληξε ο κ. Λουράντος.

Το λόγο πήρε ο νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ισχυρίσθηκε πως είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης που πήρε και τις αποφάσεις.


Ακολούθως μίλησε η Ανεξάρτητη Ευρωβουλευτής κ. Σοφία Σακοράφα, η οποία τόνισε πως κάποια συμφέροντα επιδιώκουν τις αλλαγές αυτές και ότι «οι μνημονιακές υποχρεώσεις αδιαφορούν για την Δημόσια Υγεία». Επίσης ζήτησε να μείνει ανοικτή η αναφορά και να ζητηθεί «αν υπάρχει κάποια μελέτη από τις περιπτώσεις αυτής της απελευθέρωσης» που να αποδεικνύει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής κ. Νίκος Χουντής, ο οποίος από την αρχή στήριξε τις θέσεις του Π.Φ.Σ. ρώτησε χαρακτηριστικά «γιατί κρύβεται η Commission πίσω από την τρόικα;» (την πολλή ενδιαφέρουσα ομιλία του κ. Χουντή δείτε την εδώ ολόκληρη).

O ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κ. Σωτήρης Ζαριανόπουλος ζήτησε να κληθεί η Ελληνική Κυβέρνηση να ανακαλέσει τις αποφάσεις της.

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κυρία Κωσταντίνκα Κούνεβα ζήτησε η αναφορά να μείνει ανοικτή και να ενημερωθεί το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Υγείας.

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής κ. Νότης Μαριάς ανέφερε πως οι αποφάσεις αυτές διαλύουν την υγεία και μετατρέπουν του φαρμακοποιούς σε υπαλλήλους και να παραπεμφθεί το θέμα στην Ειδική Ομάδα Εργασίας για τη λειτουργία της τρόικας στην Ελλάδα.


Κλείνοντας ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Κωνσταντίνος Λουράντος υπογράμμισε πως «ο φαρμακοποιός και τα φαρμακεία επιτελούν πολύ σημαντικό έργο στην υγεία. Μεγάλα συμφέροντα έχουν επενδύσει στη διάλυση των φαρμακείων για να πωλούν τα φάρμακα ως εμπόρευμα και αυτό δεν προοιωνίζεται καλό για την Υγεία».

Στην ελληνική αντιπροσωπεία εκτός του Προέδρου, μετείχαν ο Γεν. Γραμματέας κ. Ιωάννης Μακρυγιάννης και ο νομικός σύμβουλος κ. Ηλίας Δημητρέλλος.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό
Τέτοιου τύπου «αδικίες» έρχεται να διορθώσει το νέο σύστημα εφημεριών του ΦΣΑ






Σχετικά άρθρα

Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου
ΟΣΦΕ: Στα ελληνικά η έρευνα της FIP για τα point-of-care tests στο φαρμακείο
Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Κλοπές σε 12 φαρμακεία της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες 15 ημέρες
Συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης ζητά ο Δ. Ευγενίδης