Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Πέντε βασικά σημεία για την τριχόπτωση

13/1/2017 12:12:06 μμ
Η ανδρογενετική αλωπεκία θεραπεύεται και δεν αφορά μόνο τους άνδρες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τριχόπτωση; Πολλές είναι οι απορίες των ανθρώπων που βλέπουν τα μαλλιά τους να αραιώνουν για το αν και πώς αντιμετωπίζεται η δυσάρεστη αυτή κατάσταση. Ο δερματολόγος – αφροδισιολόγος και ειδικός σε παθήσεις τριχωτού κεφαλής 'Αγις Γραφάκος ξεκαθαρίζει το τοπίο και δίνει χρήσιμες συμβουλές στους πάσχοντες…

  1. Το συχνό λούσιμο ΔΕΝ προκαλεί τριχόπτωση
    Ίσως ένα «σκληρό» σαμπουάν να αδυνατίζει τα μαλλιά ή να προκαλεί ξηροδερμία, κατά τον κ. Γραφάκο, αλλά το λούσιμο απομακρύνει το σμήγμα και τους μικροοργανισμούς που συγκεντρώνονται στο δέρμα του κεφαλιού. Η συχνότητα του λουσίματος πρέπει να είναι ανάλογη της λιπαρότητας των μαλλιών.

  2. Η κληρονομική-ανδρογενετική αλωπεκία ΔΕΝ είναι μόνο ανδρικό πρόβλημα
    Πρόκειται για την πιο συχνή μορφή χρόνιας τριχόπτωσης, η οποία εμφανίζεται και στα δύο φύλα!
    Η διαφορά είναι ότι στους άνδρες ξεκινά συνήθως σε μικρότερη ηλικία από το μέτωπο, ενώ στις γυναίκες έρχεται αργότερα, είναι διάχυτη και συνήθως «καλύπτεται» με τις χαρακτηριστικές κομμώσεις των ηλικιωμένων γυναικών που δίνουν στα μαλλιά όγκο, χωρίς πυκνότητα.

  3. Η κληρονομική-ανδρογενετική αλωπεκία είναι αναστρέψιμη με φάρμακα
    Τουλάχιστον τα 15 τελευταία χρόνια υπάρχουν φάρμακα (και όχι καλλυντικά βοηθήματα) εγκεκριμένα από τους επίσημους φορείς στην Ελλάδα (Ε.Ο.Φ.) και στις ΗΠΑ (FDA), ενημερώνει ο κ. Γραφάκος. Τα φάρμακα αυτά δρουν στο δέρμα και εμποδίζουν τη δράση των ανδρογόνων στη ρίζα της τρίχας, χωρίς να επηρεάζουν το υπόλοιπο σώμα και χωρίς αλληλεπιδράσεις με άλλα σκευάσματα. Ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των μαλλιών είναι η έγκαιρη διάγνωση και έναρξη της θεραπείας. Το μυστικό είναι η επίσκεψη στον ειδικό γιατρό να γίνει προς το τέλος της εφηβείας, όταν αρχίζει η τριχόπτωση και όχι όταν πια φανεί η αραίωση.

  4. Τα καπέλα ή το άγχος δεν προκαλούν οπωσδήποτε τριχόπτωση
    Εξωγενείς παράγοντες, όπως το κράνος ή το καπέλο, ή ενδογενείς, όπως το άγχος, προκαλούν τριχόπτωση, μόνο αν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση. Αν δεν υπάρχει προδιάθεση, ο κ. Γραφάκος υποστηρίζει ότι τα μαλλιά του δεν πρόκειται να πέσουν, ακόμα και αν φοράει κάποιος καπέλο όλη την ημέρα. Το ίδιο συμβαίνει και με το άγχος: Πρώτα αποκλείουμε οποιοδήποτε άλλο αίτιο, παίρνοντας καλό ιστορικό και κάνοντας κλινική εξέταση, και μετά αποδίδουμε την κατάσταση στο άγχος.

  5. Η διατροφή παίζει ρόλο στην τριχόπτωση
    Διατροφή φτωχή σε φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και γενικά πηγές ιχνοστοιχείων και βιταμινών, όπως η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, η κυστίνη και η λυσίνη, αλλά και ανεπαρκής πρόσληψη ή αυξημένη απώλεια σιδήρου μπορούν να οδηγήσουν σε τριχόπτωση, ιδίως τις γυναίκες.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η φαρμακοβιομηχανία με τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Υγείας αλλάζει τον χάρτη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων
Η εταιρεία επένδυσε $8,6 δισ. στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων το 2023






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους