Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Πενταπλασιάζεται το rebate στα νοσοκομειακά φάρμακα

18/9/2017 10:22:16 πμ
Οι φαρμακευτικές εταιρείες αναγκάζονται να κάνουν περικοπές ή και να αποσύρουν φάρμακα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε περικοπές μισθών και ανθρώπινου δυναμικού, ακόμη και σε αποεπένδυση από την ελληνική αγορά πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών, που μπορεί να μεταφραστεί και με απόσυρση φαρμακευτικών σκευασμάτων, μπορεί να οδηγήσει η πλήρης ανατροπή στον τρόπο υπολογισμού του rebate στα νοσοκομειακά φάρμακα.

Κύκλοι της αγοράς φαρμάκου είναι ανάστατοι, καθώς παρατηρείται νέα αλλαγή στη διαδικασία, για τρίτη φορά φέτος, γεγονός που τινάζει στον αέρα τα μπάτζετ των εταιρειών. Όπως εξηγούν, βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας, ο υπολογισμός του rebate γίνεται για κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά (ν.4486/17, άρθρο 97), από τη γενική Διεύθυνση Οικονομικών του υπουργείου Υγείας.

Καθώς η εν λόγω διεύθυνση του υπουργείου δηλώνει αδυναμία υπολογισμού ανά νοσοκομείο, επενέβη ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ  Σωτ. Μπερσίμης προτείνοντας να γίνεται ο υπολογισμός στο σύνολο των πωλήσεων σε όλα τα νοσοκομεία (σ.σ. ο υπολογισμός του rebate γίνεται με βάση τις πωλήσεις ανά κατηγορία φαρμάκου αθροιστικά σε πανελλαδικό επίπεδο). Κατ' αυτόν τον τρόπο όμως, το rebate πολλαπλασιάζεται 5-7 φορές, σε σχέση με την αρχική απόφαση, αφού με βάση το πολυώνυμο Μπερσίμη, όσο μεγαλύτερες είναι οι πωλήσεις τόσο αυξάνεται το ποσοστό του rebate.

Στελέχη της αγοράς φαρμάκου τονίζουν ότι «αυτή η ενέργεια καταδεικνύει τη διοικητική ανικανότητα, την προσπάθεια του ΕΟΠΥΥ να υποκαταστήσει το υπουργείο Υγείας και –το πιο σημαντικό– την πλήρη αποθάρρυνση όλων όσοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς βλέπουν ένα ρυθμιστικό και φορολογικό πλαίσιο, που αλλάζει συνεχώς».

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να μειώσει κατά 30% το clawback, υπόσχεση που δεν τηρήθηκε με δεδομένο ότι  για τα φάρμακα που δαπανώνται από τον ΕΟΠΥΥ πέρυσι δόθηκαν 442 εκατ. και φέτος υπολογίζεται ότι θα δοθούν γύρω στα 430 εκατ., αφού η υπέρβαση κατά το πρώτο εξάμηνο είναι 211 εκατ.).

Τελικώς, το clawback μειώθηκε ελάχιστα, κατά προσέγγιση 5%, ενώ τα rebates αυξήθηκαν, με αποτέλεσμα η συνολική επιβάρυνση των εταιρειών να ξεπεράσει φέτος το 1 δισ. ευρώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας






Σχετικά άρθρα

Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο
e-ΕΦΚΑ: Σε τροχιά υλοποίησης τρία σημαντικά ψηφιακά έργα
Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του