Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πειραματικό φάρμακο θεράπευσε την άνοια

24/4/2017 12:18:58 μμ
Η νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση των νευροεκφυλιστικών νόσων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η έρευνα για την εύρεση οριστικής θεραπείας των νευροεκφυλιστικών νόσων δεν σταματά ποτέ, με τους επιστήμονες να αναζητούν συνεχώς νέες προσεγγίσεις και να ανακαλύπτουν νέους δρόμους για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου.


Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το 2013 ομάδα του Βρετανικού Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου κατάφερε να αποτρέψει το θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων σε ζώα για πρώτη φορά, αλλά η ουσία που χρησιμοποιήθηκε κρίθηκε ακατάλληλη για τους ανθρώπους, καθώς προκαλούσε οργανική ανεπάρκεια. Σήμερα, την ίδια προστατευτική δράση στον εγκέφαλο πέτυχε ένα νέο πειραματικό φάρμακο, το οποίο δείχνουν να είναι ασφαλές για τους ανθρώπους.


Η νέα προσέγγιση εστιάζει στη φυσική άμυνα που έχουν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Όταν ένας ιός επιτεθεί εναντίον ενός εγκεφαλικού κυττάρου δημιουργείται μία σώρευση πρωτεϊνών. Τα κύτταρα θέτουν εκτός λειτουργίας όλη την πρωτεϊνική τους παραγωγή για να ανακόψουν την πορεία και τη μετάδοση του ιού. Πολλές νευροεκφυλιστικές νόσοι αφορούν την παραγωγή λανθασμένων πρωτεϊνών που πυροδοτούν τους ίδιους μηχανισμούς με καταστρεπτικά αποτελέσματα. Πολλά κύτταρα θέτουν επί μακρόν εκτός λειτουργίας την παραγωγή πρωτεϊνών και καταλήγουν να πεθαίνουν από ασιτία. Η διαδικασία, η οποία επαναλαμβάνεται σε όλους τους νευρώνες του εγκεφάλου, μπορεί να καταστρέψει την κίνηση, τη μνήμη, ακόμα και να οδηγήσει σε θάνατο.


Στην αρχική κλινική δοκιμή οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μία ουσία η οποία απέτρεπε τον μηχανισμό άμυνας από το να λειτουργήσει. Έτσι παρεμπόδισε την πρόοδο της ασθένειας στα ποντίκια και ήταν η πρώτη φορά που οποιαδήποτε νευροεκφυλιστική ασθένεια σταμάτησε σε οποιοδήποτε ζώο. Επιπλέον, άλλες μελέτες έδειξαν ότι η προσέγγιση αυτή μπορεί να σταματήσει μια ευρεία γκάμα από νευροεκφυλιστικά νοσήματα.


«Είναι πραγματικά συγκλονιστικό συμπέρασμα», επισημαίνει η καθηγήτρια Τζιοβάνα Μαλούτσι της μονάδας τοξικολογίας MRC του Λέστερ και επικεφαλής της εν λόγω έρευνας. Η ίδια επιθυμεί να αρχίσει δοκιμές σε πάσχοντες από άνοια σύντομα και ελπίζει ότι θα γνωρίζει αν τα φάρμακα είναι αποτελεσματικά μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και πώς να παρέχετε την κατάλληλη συμβουλή, με τη βοήθεια της f-anazitisi
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε 21 χιλιάδες ασθενείς στην Κίνα






Σχετικά άρθρα

Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Έτος Στοματικής Υγείας το 2024
Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»