Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πειραματικό εμβόλιο για την ελονοσία προσφέρει 100% προστασία

20/2/2017 1:01:24 μμ
Αναμένονται μεγαλύτερες κλινικές μελέτες στην Αφρική
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ένα πειραματικό εμβόλιο κατά της ελονοσίας προστάτεψε έως 100% από το συγκεκριμένο στέλεχος που χρησιμοποιήθηκε στο εμβόλιο. Η προστασία διήρκεσε τουλάχιστον για δέκα εβδομάδες μετά την τελευταία δόση και δεν προκάλεσε σοβαρές παρενέργειες.


Οι ερευνητές του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν και της εταιρείας βιοτεχνολογίας Sanaria Inc, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", χρησιμοποίησαν ζώντα και πλήρως ενεργά παράσιτα, σε συνδυασμό μαζί με χλωροκίνη (φάρμακο κατά της ελονοσίας) για να τα καταπολεμά. Οι ερευνητές χορήγησαν διάφορες δόσεις του νέου εμβολίου (με την ονομασία Sanaria PfSPZ-CVac) σε 67 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι στη συνέχεια μολύνθηκαν με το ίδιο στέλεχος της ελονοσίας που χρησιμοποιούταν στο εμβόλιο.

Τα πορίσματα του πειράματος είναι τα εξής:

  • Στις μεγαλύτερες δόσεις σε 9 άτομα, με συχνότητα 1 δόση ανά 4 εβδομάδες, το εμβόλιο πέτυχε προστασία έως 100% για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δέκα εβδομάδων μετά την τρίτη και τελευταία δόση.
  • Στην ίδια δόση αλλά με μεγαλύτερη συχνότητα, 1 δόση ανά 5ήμερο, παρείχε προστασία 63% σε 5 από τα 8 άτομα που δόθηκε.

Οι επιστήμονες θα κάνουν τα επόμενα χρόνια νέες μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές στην Αφρική για να δουν πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο σε διαφορετικούς πληθυσμούς και σε διαφορετικές μορφές (στελέχη) της ελονοσίας, καθώς και πόσο μπορεί να διαρκεί η προστασία του. Μετά την περαιτέρω -ενδεχομένως- βελτίωσή του, το εμβόλιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ πρόγραμμα εμβολιασμών για την πρόληψη της ελονοσίας.


Σημειωτέον ότι οι έως σήμερα προσπάθειες ανάπτυξης ενός εμβολίου για τη συγκεκριμένη νόσο, οι οποίες έχουν πετύχει τα μεγαλύτερα επίπεδα προστασίας, έχουν βασισθεί σε αδρανή ή εξασθενημένα κύτταρα του παράσιτου (πλασμώδιου) που προκαλεί την ελονοσία, προκειμένου αυτά να ενεργοποιήσουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού που εμβολιάζεται.

Η ελονοσία

Πρόκειται για μία από τις πιο θανατηφόρες νόσους στον κόσμο, καθώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 214 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνονται από ελονοσία ετησίως και σχεδόν 440.000 πεθαίνουν. Τα διάφορα παράσιτα της ελονοσίας μεταδίδονται από το τσίμπημα του θηλυκών κουνουπιών του είδους Anopheles. Το παράσιτο Plasmodium falciparum ευθύνεται για τις περισσότερες λοιμώξεις της νόσου και σχεδόν για όλους τους θανάτους διεθνώς. Μετά τη λοίμωξη, το παράσιτο αναπαράγεται στο ήπαρ του ασθενούς, όπου όμως η χλωροκίνη αδυνατεί να δράσει. Η ελονοσία εκδηλώνεται, όταν το παράσιτο φεύγει από το ήπαρ και εισέρχεται στο αίμα μέσω του οποίου εξαπλώνεται. Περίπου το 90% των θανάτων συμβαίνουν στην Αφρική και σχεδόν τα τρία τέταρτα των θυμάτων είναι παιδιά κάτω των 5 ετών.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε 21 χιλιάδες ασθενείς στην Κίνα






Σχετικά άρθρα

Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Έτος Στοματικής Υγείας το 2024
Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»