Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Παυσίπονο ίσως να αναδειχθεί ως θεραπεία της άνοιας

29/12/2015 9:24:00 πμ
Σε πειράματα σε ζώα το φάρμακο αντέστρεψε τις βλάβες του εγκεφάλου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Παυσίπονο δίνει ελπίδες για θεραπεία της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) και το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Πρόκειται για το salsalate που χορηγείται κυρίως για την αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα και άλλες ρευματικές παθήσεις. Είναι παράγωγο του σαλικυλικού οξέος και ανήκει στην οικογένεια των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.


Οι ερευνητές χορήγησαν το φάρμακο σε ομάδα ποντικιών με μια μορφή άνοιας όμοια με το Αλτσχάιμερ, διαπιστώνοντας ότι αντέστρεψε τις βλάβες που προκαλούσε η συσσώρευση της πρωτεΐνης Ταυ (tau) στον εγκέφαλο. Η πρωτεΐνη αυτή δημιουργεί πρωτεϊνικά «δεμάτια», καταστρέφοντας έτσι τα κύτταρα του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές σημειώνουν στον άρθρο τους πως είναι η πρώτη φορά που ένα φάρμακο φαίνεται να επιδρά στην ήδη συσσωρευμένη πρωτεΐνη Ταυ και αν αυτό επιβεβαιωθεί σε μελέτες με ανθρώπους, το salsalate ίσως αποτελέσει θεραπεία ακόμα και για τους πάσχοντες από προχωρημένες μορφές της νόσου.


«Εντοπίσαμε για πρώτη φορά μία φαρμακευτική παρέμβαση που αντιστρέφει όλες τις πλευρές της τοξικότητας της πρωτεΐνης Ταυ», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λι Γκαν, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας στο UCSF. «Το πιο σημαντικό είναι ότι τα οφέλη του φαρμάκου επετεύχθησαν μετά την έναρξη της άνοιας, γεγονός που υποδηλώνει ότι ίσως είναι μία αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή. Εντούτοις αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε κλινικές μελέτες, καθώς και να καθοριστεί σε ποιες δόσεις είναι ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της άνοιας».

Επιπλέον, οι ερευνητές θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να αντιμετωπίζουν και τις βλάβες που προκαλεί στον εγκέφαλο μία άλλη πρωτεΐνη που επίσης υπερπαράγεται στη νόσο Αλτσχάιμερ, το βήτα-αμυλοειδές. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν ότι κανένας ασθενής δεν πρέπει να λάβει salsalate εάν πρώτα δεν συμβουλευθεί το γιατρό του.


Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature Medicine».

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων
9/5/2024 10:34:31 μμΝέα εποχή ΜΑΜ
Διαμορφώνοντας ένα βιώσιμο μέλλον






Σχετικά άρθρα

Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων
Podcast «Πες ΜΑΣ ΤΟ»: Νέος κύκλος επεισοδίων
Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 'Αλμα Ζωής
Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου
Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό