Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Παράνομα κόλπα από εταιρεία ιατροτεχνολογικών προϊόντων

26/5/2017 11:11:36 πμ
Οι φαρμακοποιοί υποχρεώνονται να προμηθεύονται υλικά από συγκεκριμένο προμηθευτή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Για παράνομα κόλπα από εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και αδιαφανείς διαδικασίες από πλευράς ΕΟΠΥΥ κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ.), μετά από σχετικές καταγγελίες φαρμακοποιών. Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Σωτήριο Μπερσίμη, το Δ.Σ. του Συλλόγου τον ενημερώνει ότι ασφαλισμένοι πολίτες προσέρχονται στα φαρμακεία για να προμηθευτούν ιατροτεχνολογικά προϊόντα, προϊόντα ειδικής διατροφής κλπ. έχοντας στην κατοχή τους μόνο έναν αριθμό τηλεφώνου και όχι τις απαραίτητες ιατρικές γνωματεύσεις.


Οι φαρμακοποιοί επικοινωνούν με τον κάτοχο του αριθμού τηλεφώνου και ανακαλύπτουν ότι πρόκειται για εταιρεία πώλησης των εν λόγω προϊόντων, η οποία έχει στην κατοχή της τις γνωματεύσεις του ασθενούς, υπογεγραμμένες και θεωρημένες από τους ελεγκτές γιατρούς. Η εταιρεία δηλώνει μάλιστα στους φαρμακοποιούς την τιμή, με την οποία αποζημιώνονται τα προϊόντα από τον ΕΟΠΥΥ και τους υποχρεώνει ουσιαστικά να τα προμηθευτούν από αυτή, με τη δηλωθείσα τιμή (μείον κάποια έκπτωση, αν πληρωθούν μετρητοίς).


Μετά από επικοινωνία του Π.Φ.Σ. με γνωστή εταιρεία σκευασμάτων ειδικής διατροφής, διαπιστώθηκε ότι οι ιατρικοί επισκέπτες ακολουθούν συγκεκριμένη μεθοδευμένη διαδικασία, κατά την οποία συγκεντρώνουν τις γνωματεύσεις από τα νοσοκομεία μέσω των γιατρών, τις θεωρούν και στη συνέχεια τις διοχετεύουν στην εταιρεία τους. Με αυτό τον τρόπο ο φαρμακοποιός αναγκάζεται να εκτελέσει τις γνωματεύσεις από τη συγκεκριμένη εταιρεία που τις έχει, χάνοντας το δικαίωμα επιλογής εταιρείας.


Όπως τονίζει στην καταγγελία του ο Σύλλογος, η πρακτική αυτή φυσικά είναι παράνομη, καθώς καταστρατηγείται η σχετική σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους, ενώ δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για το πώς οι εταιρείες αυτές απόκτησαν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των ασθενών (γνωματεύσεις), αλλά και υπόνοιες για αδιαφανείς διαδικασίες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.


Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από τον Κ. Λουράντο, η επιστολή-καταγγελία του Π.Φ.Σ. προωθήθηκε στην ΥΠΕΔΙΦΚΑ, ενώ φαίνεται πως το 90% των "περιστατικών" είναι από μία εταιρεία!

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει προκαλέσει τουλάχιστον 30 θανάτους από το 2012
Τον εξορθολογισμό του προϋπολογισμού για τα προϊόντα διαβήτη ζητά ο Σύνδεσμος






Σχετικά άρθρα

Χρηματοκιβώτια με χρονοδιακόπτη: Αποτελούν λύση για τις κλοπές στα φαρμακεία;
Τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής στον Καναδά
Υπο-εξυπηρετούμενοι ασθενείς στο φαρμακείο
Πώς οι φαρμακοποιοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά
ΠΦΣ: Συγκεντρώνει στοιχεία για ανεξόφλητες υποβολές φαρμακοποιών
Από όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας