Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Παραβατικές συμπεριφορές αποκαλύπτουν έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ

17/7/2017 10:16:24 πμ
Αρνείται τη συκοφάντηση του κλάδου ο Κωνσταντίνος Λουράντος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, προσπαθώντας να δώσει μια απάντηση στις καθυστερήσεις πληρωμών που έχουν σημειωθεί προς τους φαρμακοποιούς για τα αναλώσιμα είδη, ιατροτεχνολογικά υλικά και σκευάσματα ειδικής διατροφής, κάνει λόγο για «νέες παραβάσεις» που βγήκαν στο φως με τη διενέργεια των «εξονυχιστικών έλεγχων».


Αναλυτικά, σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εξονυχιστικοί έλεγχοι που διενεργούνται, μέσω του νέου συστήματος τελικής εκκαθάρισης (σ.σ. στο οποίο εντάσσονται και τα προαναφερθέντα είδη), που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ σε όλους τους παρόχους και στο οποίο έχουν ενταχθεί για πρώτη φορά και τα φαρμακεία, φέρνει στο φως «νέες παραβάσεις», τονίζοντας ότι οι υποθέσεις αυτές αποστέλλονται στην ΥΠΕΔΥΦΚΑ (Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης) για περαιτέρω έλεγχο.


Αναφέρονται μάλιστα και παραδείγματα τέτοιων παραβατικών συμπεριφορών, π.χ.: «πάροχος υπέβαλε στον ΕΟΠΥΥ, τον Ιανουάριο, παραστατικά για αποζημίωση υγειονομικού υλικού, με το ποσό να υπερβαίνει τις 560.000 ευρώ, τον Φεβρουάριο το ποσό ήταν περίπου 590.000 και τον Μάρτιο ξεπερνούσε τις 600.000 ευρώ. ?λλος πάροχος που δραστηριοποιείται σε περιοχή 1.000 κατοίκων υπέβαλε τον Ιανουάριο παραστατικά για αποζημίωση υγειονομικού υλικού ύψους περίπου 12.000 ευρώ και για την σύμβαση σκευασμάτων ειδικής διατροφής ποσό ύψους 18.000 ευρώ. Οι αντίστοιχες υποβολές τον Φεβρουάριο του ίδιου παρόχου για τις ίδιες συμβάσεις είναι κοντά στις 11.000 ευρώ και 16.500 ευρώ αντίστοιχα και οι υποβολές Μαρτίου είναι περίπου 13.000 και 20.000 ευρώ αντίστοιχα».


Επίσης αναφέρονται και «περιπτώσεις κατευθυνόμενης εκτέλεσης συνταγών».


Όσο για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές φαρμακοποιών, η απάντηση του ΕΟΠΥΥ είναι «ότι βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο με την εφαρμογή του νέου συστήματος εκκαθάρισης δαπανών (δειγματοληψία και ψηφιακός έλεγχος των παραστατικών), όπου αναδεικνύονται προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν έχει εκκαθαριστεί σχεδόν το 75% των υποβολών (σχεδόν 100% της περιφέρειας και το 50% Θεσσαλονίκης και Αττικής).»


Όσον αφορά τις περικοπές, αναφέρθηκε ότι αυτό συμβαίνει μόνο σε παραλείψεις ή παρατυπίες και σύμφωνα με στοιχεία το ποσοστό αυτό αγγίζει το 3,6 του συνόλου των υποβολών. Εξάλλου σημειώνεται ότι δίνεται και η δυνατότητα ένστασης.


Σε κάθε περίπτωση εκφράζεται από τον ΕΟΠΥΥ η «βεβαιότητα ότι η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί πλήρως τον Οκτώβριο και οι πληρωμές να γίνονται εντός του προβλεπόμενου τριμήνου», καθώς και η άποψη ότι «προτεραιότητα του τεχνοκράτη προέδρου του Οργανισμού Σωτήρη Μπερσίμη, όπως αναφέρουν είναι ο έλεγχος της δαπάνης, η μείωση της σπατάλης και η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, αλλά και των παρόχων». Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, αναφέρεται στο άρθρο ότι ο εξορθολογισμός των τιμών των προϊόντων έχει επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων, π.χ. εξοικονόμηση 22 εκ. ευρώ τουλάχιστον από τα σκευάσματα ειδικής διατροφής. 

Απάντηση Κωνσταντίνου Λουράντου

«Καλούμε τον ΕΟΠΥΥ να είναι πολύ προσεκτικός στα ενημερωτικά δελτία που εκδίδει εν ονόματι του εξορθολογισμού των δαπανών της Δημόσιας Υγείας, για τον οποίο και εμείς επιθυμούμε την υλοποίησή του», σχολιάζει σχετικά ο Κωνσταντίνος Λουράντος.


Καθώς «στο κείμενο αφήνονται υπόνοιες παραβατικής συμπεριφοράς, λόγω υψηλών λογαριασμών κάποιων φαρμακείων», ο κ. Λουράντος σημειώνει ότι: «ο εξορθολογισμός των δαπανών δεν περνά μέσα από την συκοφάντηση ενός κλάδου, ακόμη και αν υπάρχουν κάποια μεμονωμένα, κατακριτέα πράγματι, περιστατικά. Ούτε από ανακοινώσεις τέτοιου τύπου που βγαίνουν ως άλλοθι για τις μεγάλες καθυστερήσεις των πληρωμών μας και τις απαράδεκτες απορρίψεις.

Αντιθέτως, ο εξορθολογισμός των δαπανών περνά μέσα από κανόνες όπως π.χ. αυτόν που ορίζει ότι ο χονδρέμπορας δεν μπορεί να λειτουργεί και στο λιανεμπόριο».


Ο κ. Λουράντος υπενθυμίζει ότι «Όταν υφίστανται ακόμη και σήμερα τα φαινόμενα που έχουμε επισημάνει και έχουμε καταγγείλει στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τα οποία οι ίδιες οι εταιρείες εισαγωγής διατηρούν στα νοσοκομεία αντιπροσώπους, οι οποίοι λειτουργούν ως μεσολαβητές μεταξύ γιατρού και φαρμακοποιού και οι καταγγελίες πηγαίνουν στις καλένδες, όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο εξορθολογισμός δεν είναι αυτός που όλοι προσδοκούμε.

Αντί λοιπόν ο ΕΟΠΥΥ, να προσπαθεί μέσω ανακοινώσεων να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ας λειτουργήσει με συνέπεια απέναντι σε συμβάσεις που έχει υπογράψει (και έχει συνυπογράψει και ο υπουργός Υγείας) με διαφάνεια και όχι με αοριστίες και συκοφαντίες.»

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου






Σχετικά άρθρα

Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη