Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Παχύς και υγιής γίνεται;

17/5/2017 11:03:51 πμ
Όχι, υποστηρίζει νέα βρετανική έρευνα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Είναι πιθανό παχύσαρκοι άνθρωποι να είναι μεταβολικά υγιείς, που σημαίνει ότι δεν έχουν υψηλή χοληστερίνη και υψηλά λιπίδια αίματος, ούτε αυξημένο σάκχαρο, άρα δεν πάσχουν από διαβήτη ή υπέρταση, αν και έχουν δείκτη μάζας σώματος πάνω από 30. Ωστόσο τα άτομα αυτά δεν παύουν να κινδυνεύουν από καρδιαγγειακό επεισόδιο (έμφραγμα ή εγκεφαλικό) και μάλιστα περισσότερο από όσους έχουν κανονικό βάρος, σύμφωνα με βρετανική έρευνα που καταρρίπτει το μύθο «παχύς αλλά υγιής».


Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ ανέλυσαν ιατρικά στοιχεία για περίπου 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους άνω των 18 ετών και διαπίστωσαν ότι, σε σχέση με τα άτομα που έχουν φυσιολογικό βάρος και φυσιολογικό μεταβολισμό, οι «μεταβολικά υγιείς παχύσαρκοι» έχουν:

  • 50% αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο
  • 50% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας
  • 11% μεγαλύτερο κίνδυνο για περιφερική αγγειακή νόσο
  • 7% αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλοαγγειακή πάθηση.

 

«Η μεταβολικά υγιής παχυσαρκία δεν είναι μια ακίνδυνη κατάσταση και ίσως είναι καλύτερο να μη χρησιμοποιείται αυτός ο όρος για να περιγράψει έναν παχύσαρκο, ανεξάρτητα από το πόσο υγιής είναι ο μεταβολισμός του» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Καλεγιατσέτι.


Ωστόσο υπάρχουν και επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι αν ένας παχύσαρκος άνθρωπος έχει τα κατάλληλα γονίδια, τότε είναι όντως δυνατό να είναι και υγιής.

 

Η μελέτη δεν έχει δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό αλλά παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και βελτιώνει τον μεταβολισμό των λιπιδίων επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου
Με θέμα τις επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους