Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Παθήσεις ματιών: Καλοκαιρινές συμβουλές για τους ασθενείς

27/6/2017 1:15:41 μμ
Ποιοι πρέπει να προσέχουν την έκθεση στον ήλιο και τα αεροπορικά ταξίδια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Όσοι έχουν ευαισθησία στα μάτια, πάσχουν από γλαύκωμα ή έχουν πρόσφατα χειρουργηθεί πρέπει να προστατεύουν επιμελώς τα μάτια τους από τον ήλιο, προκειμένου να αποφύγουν εγκαύματα στις επιφανειακές δομές του ματιού (στον επιπεφυκότα και τον κερατοειδή χιτώνα), καθώς και βλάβες σε εσωτερικές δομές, όπως ο κρυσταλλοειδής φακός ή και ο αμφιβληστροειδής, υποστηρίζουν οι οφθαλμίατροι.

«Το υπεριώδες φως (η υπεριώδης ακτινοβολία) μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μάτια χωρίς τη σωστή προστασία» αναφέρει ο χειρουργός οφθαλμίατρος, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Βασίλειος Κοζομπόλης και εφιστά την προσοχή των ασθενών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς το φως αντανακλάται σε επιφάνειες, όπως στο νερό ή στην άμμο.

Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους, όσοι πάσχουν από γλαύκωμα παρουσιάζουν συχνά ευαισθησία στο φως και αίσθηση θάμβους λόγω και της μειωμένης ευαισθησίας των αντιθέσεων (contrast sensitivity) που αυτοί οι ασθενείς συνήθως βιώνουν, τα οποία επιδεινώνουν τη γενικότερη αίσθηση της όρασης. «Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να βελτιωθούν σημαντικά φορώντας γυαλιά ηλίου καλής ποιότητας και ένα καπέλο, ώστε να εξασφαλίζει σκιερό περιβάλλον στο ύψος των ματιών» εξηγεί ο κ. Κοζομπόλης. Ωστόσο οι ασθενείς αυτοί μπορούν άφοβα να ταξιδέψουν αεροπορικώς, επειδή πλέον οι αλλαγές της πίεσης μέσα στην καμπίνα δεν επιδρά την πίεση των ματιών (ενδοφθάλμια πίεση).

Όσοι όμως έχουν πρόσφατα χειρουργηθεί στα μάτια  (π.χ. για αποκόλληση αμφιβληστροειδούς με εισαγωγή αέρα ή ειδικού αερίου στην οφθαλμική κοιλότητα) καλό είναι να αποφύγουν τα αεροπορικά ταξίδια, τουλάχιστον για 6-8 εβδομάδες, καθώς οι αλλαγές στην πίεση κατά την πτήση μπορούν να επηρεάσουν τον όγκο του αερίου εντός του βολβού του ματιού, μεταβάλλοντας συνεπώς και την ενδοφθάλμια πίεση και έτσι να προκληθεί βλάβη στο οπτικό νεύρο.

Τέλος, συνιστάται από τους ειδικούς, οι ασθενείς να κρατούν πάντα στις χειραποσκευές και στις διακοπές τους τα φάρμακά τους (για οποιαδήποτε πάθηση) και τα κολλύριά τους, ώστε να αποφεύγονται κενά στη θεραπεία σε περιπτώσεις καθυστερήσεων δρομολογίων, μεγάλων πτήσεων ή απώλειας αποσκευών.
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Nathalie Moll απαντά στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους