Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Π.Φ.Σ.: Να αποσυρθεί η διάταξη που καταργεί τα κληρονομικά φαρμακεία

30/11/2016 9:40:12 πμ
Αφορά τη φαρμακευτική νομοθεσία και απαιτείται η άποψη του Συλλόγου πριν από όποια μεταβολή της
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


'Αμεση συνάντηση με τον υπουργό Υγείας ζητά ο Πανελλήνιος φαρμακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ.) με αφορμή την προωθούμενη διάταξη κατάργησης της παράτασης λειτουργίας του κληρονομικού φαρμακείου για 7 χρόνια για τα παιδιά που σπουδάζουν Φαρμακευτική (δείτε εδώ περισσότερα σχετικά), ενώ παράλληλα ζητά και την κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης.


Ο Π.Φ.Σ., σε επιστολή του, καταγγέλλει τον υπουργό γιατί αγνόησε το θεσμικό ρόλο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, φέρνοντας προς ψήφιση διάταξη που αφορά την κείμενη φαρμακευτική νομοθεσία, χωρίς προηγουμένως να ζητήσει τη θέση του Συλλόγου, όπως ορίζει ο νόμος.


Ο Σύλλογος επίσης τονίζει πως «η πρόβλεψη αυτή παρέχει στο τέκνο του αποβιώσαντος φαρμακοποιού την ανθρώπινη ευεργετική ευχέρεια να συνεχίσει τη λειτουργία του φαρμακείου του αποβιώσαντος φαρμακοποιού γονιού του, προκειμένου να εξασφαλίσει τα προς το ζην και να ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Φαρμακευτική», αναφέροντας χαρακτηριστικά πως με τη διάταξη αυτή «τιμωρούνται κατ’ αυτόν τον τρόπο τα παιδιά για το θάνατο του γονέα τους».

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής

"Κύριε Υπουργέ,
Για ακόμη μία φορά αγνοήσατε το θεσμικό ρόλο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου φέρνοντας προς ψήφιση διάταξη αφορούσα την κείμενη φαρμακευτική νομοθεσία, χωρίς προηγουμένως να ζητήσετε τη θέση του Π.Φ.Σ., ως είχατε κατά Νόμο υποχρέωση σύμφωνα με το άρθρο 52 του Ν. 3601/1928. 
Έτσι, αιφνιδίως ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι στο νομοσχέδιο με τίτλο «ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΑΡΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» και δη στο άρθρο 34 παρ. δ «Καταργητικές και τροποποιητικές διατάξεις» καταργείται εξ ολοκλήρου η παράγραφος 6 του άρθρου 11 του Ν. 5607/1932 (Α’ 300), όπως ισχύει.

Ως γνωρίζετε, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 11 του Ν. 5607/1932 ορίζεται ότι : «6. Αν ο αδειούχος φαρμακοποιός έχει συμπληρώσει τα 35 χρόνια με φαρμακείο ή φαρμακαποθήκη και το 65ο έτος της ηλικίας του και έχει παιδί που σπουδάζει στη Φαρμακευτική, παίρνει παράταση της άδειας, μέχρι 7 χρόνια, στα οποία το φαρμακείο ή η φαρμακαποθήκη θα λειτουργεί με άλλο υπεύθυνο φαρμακοποιό, εφόσον πληρούνται οι προδιαγραφές της ισχύουσας νομοθεσίας. Η ίδια παράταση μέχρι 7 χρόνια μετά τη λήξη της άδειας δίνεται και σε κληρονομικό φαρμακείο, αν νόμιμος κληρονόμος σπουδάζει στη Φαρμακευτική.»

Και ναι μεν το πρώτο εδάφιο της ως άνω διατάξεως έχει επί της ουσίας καταργηθεί, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πια ηλιακά όρια για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείου από φαρμακοποιό, το δεύτερο όμως εδάφιο ουδεμία χρεία καταργήσεως έχει. Ο Νομοθέτης έχει προβεί στην ψήφιση της διατάξεως για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς δίδεται τοιουτοτρόπως η δυνατότητα, στην περίπτωση θανάτου του αδειούχου φαρμακοποιού, όταν το τέκνο του σπουδάζει ήδη τη Φαρμακευτική, να χορηγείται στο τέκνο παράταση λειτουργίας του φαρμακείου του αποβιώσαντος γονέα του για επτά έτη. Η πρόβλεψη αυτή παρέχει στο τέκνο του αποβιώσαντος φαρμακοποιού την ανθρώπινη ευεργετική ευχέρεια να συνεχίσει τη λειτουργία του φαρμακείου του αποβιώσαντος φαρμακοποιού γονιού του προκειμένου να εξασφαλίσει τα προς το ζην και να ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Φαρμακευτική. Πρόκειται ακριβώς για μία διάταξη με αμιγώς ανθρωπιστικό χαρακτήρα που μόνο σκοπό έχει να μην ακολουθήσει το τραγικό γεγονός της απώλειας του γονέα, η οικονομική καταστροφή της οικογένειας από το κλείσιμο του φαρμακείου. Δοθέντος μάλιστα ότι δεν πρόκειται για μεταβίβαση αδείας φαρμακείου, αλλά για δυνατότητα λειτουργίας του φαρμακείου επί επτά έτη προκειμένου να μη χαθεί η περιουσία της οικογένειας.
Σε περίπτωση που καταργηθεί η διάταξη αυτή επί της ουσίας παύει αυτοστιγμεί η λειτουργία της επιχειρήσεως του φαρμακείου και η οικογένεια του αποβιώσαντος φαρμακοποιού καλείται να καταβάλει άμεσα το σύνολο των υποχρεώσεων που είχε να αναλάβει το φαρμακείο (προμηθευτές, φαρμακαποθήκες, ταμεία, Δημόσιο κλπ.), στερούμενη όμως της δυνατότητας να λειτουργήσει το φαρμακείο για την αποπληρωμή αυτών. Τιμωρούνται δηλαδή κατ’ αυτόν τον τρόπο τα παιδιά για τον θάνατο του γονέα τους…

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως προβείτε στην απόσυρση της ως άνω προτεινόμενης διατάξεως, ως προς το μέρος που αφορά την παράταση λειτουργίας για επτά έτη του κληρονομικού φαρμακείου, αν ο νόμιμος κληρονόμος σπουδάζει στη Φαρμακευτική.
Τέλος, παρακαλούμε όπως ορίσετε άμεσα συνάντηση με το προεδρείο του Π.Φ.Σ. επί σκοπώ οριστικής επίλυσης του ως άνω ζητήματος, αλλά και των υπόλοιπων χρονιζόντων θεμάτων που αφορούν το φαρμακευτικό κλάδο, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις σας. 
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση."
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο






Σχετικά άρθρα

Black out ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ αυτήν την Κυριακή
Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής
Διευρύνονται οι αρμοδιότητες των βοηθών φαρμακείου στο Ηνωμένο Βασίλειο
Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου