Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Π.Φ.Σ.: Έκτακτη ανακοίνωση για το θέμα των πληρωμών Φεβρουαρίου

11/6/2013 5:23:29 μμ
«Δυστυχώς υπάρχουν σύλλογοι που αντί να φροντίσουν να βελτιώσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες και την επάρκεια των υπηρεσιών τους, επιδίδονται σε μικροσυνδικαλιστικές πρακτικές».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε ανακοίνωσή του με σημερινή ημερομηνία ο Π.Φ.Σ. αναφέρθηκε στο ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με την αμφισβήτηση του ότι έχουν πράγματι κατατεθεί τα χρήματα για το 50% των πληρωμών Φεβρουαρίου:

«Επειδή πολλές ανέξοδες και ανούσιες συζητήσεις έλαβαν χώρα από χθες, μετά την πληρωμή μέρους των οφειλομένων του ΕΟΠΥΥ του μηνός Φεβρουαρίου, ξεκαθαρίζουμε τα εξής:
Μέχρι τις 17.00 μ.μ. χθες το απόγευμα είχαν κατατεθεί από τα Κεντρικά της ΑΤΕ τα χρήματα που αφορούν το μισό περίπου του ποσού, σε όλους τους Διανεμητικούς Λογαριασμούς.

Όσοι Διανεμητικοί Λογαριασμοί είχαν την υποδομή και την ετοιμότητα και είχαν κάνει την προεργασία, πέτυχαν την αυθημερόν κατάθεση των χρημάτων στα μέλη τους.
Δυστυχώς υπάρχουν σύλλογοι που αντί να φροντίσουν να βελτιώσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες και την επάρκεια των υπηρεσιών τους, επιδίδονται σε μικροσυνδικαλιστικές πρακτικές αφήνοντας υπονοούμενα, προσπαθώντας να καλύψουν αυτήν ακριβώς την ανεπάρκεια.

Όμως η πραγματικότητα είναι αδιαμφισβήτητη, τεκμηριωμένη και προκύπτει από την επίσημη αναφορά της Τράπεζας.
Όσο για την ενημέρωση των φαρμακοποιών, ξεκαθαρίζουμε για μια ακόμα φορά:
Ο Π.Φ.Σ. είναι το δευτεροβάθμιο όργανο του κλάδου, έχει καθήκον και δικαίωμα να ενημερώνει ανάλογα με τις συνθήκες τα φαρμακεία όλης της Χώρας».

Η απάντηση του Φ.Σ. Αχαΐας

Σε ανακοίνωσή του ο Φ.Σ. Αχαΐας ανέφερε: 

«Επειδή ο Π.Φ.Σ., εξακολουθεί να επιμένει σε μία διαφήμιση επιτυχίας, κάποιων ωρών πληρωμής, στον χρονικό όμως ορίζοντα προκαταβολής, των 105 ημερών, διάστημα που μακράν απέχει και από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και από τη συλλογική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και από τις υποσχέσεις του προεδρείου του Π.Φ.Σ., από τις 13 Ιουνίου, του 2012 κι έπειτα, είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε ως Διανεμητικός Λογαριασμός Μελών Φ.Σ. Αχαΐας, τα εξής:

1. O Φ.Σ. Αχαΐας, διατηρεί Διανεμητικό Λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, τη μεγαλύτερη Τράπεζα της Χώρας.

2. Το προσωπικό του γραφείου μας, είναι έμπειρο, πλήρως καταρτισμένο, απόφοιτοι Α.Ε.Ι. και με επάρκεια στις απλές απαιτήσεις διεκπεραίωσης, πληρωμής εντάλματος, του ΕΟΠΥΥ.

3. Ο Πρόεδρος, ο Γραμματέας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διανεμητικού Λογαριασμού αλλά και όλα τα μέλη του Δ.Σ. κινούνται αμισθί και χωρίς κανένα οικονομικό όφελος, εκτός ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων τους, για την πληρέστατη εξυπηρέτηση των οικονομικών και όχι μόνον, συμφερόντων του συλλόγου και του Διανεμητικού. Εκτιμούν, ότι δεν είναι στα πλαίσια των καθηκόντων τους, η απόκτηση προσωπικών σχέσεων κάθε είδους, με στελέχη τραπεζών είτε διευθυντικά είτε υπαλληλικά. Δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν, ποια χρονική ακριβώς στιγμή και ποια μέρα, θα αποφασίσει ο εκπρόσωπος του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. να κυνηγήσει το ένταλμα ώστε η διεκπεραίωση στην Αγροτική Τράπεζα να ξεκινήσει αργά το απόγευμα. Η υποδομή και η ετοιμότητα, που υπαινίσσεται η ανακοίνωση του Π.Φ.Σ., που παραδόξως δεν φέρει υπογραφές, αφορά στην λειτουργία του Τραπεζικού Συστήματος κι όχι στα Δ.Σ. των Διανεμητικών Λογαριασμών, των Φαρμακευτικών Συλλόγων.

4. Ο Π.Φ.Σ. ως δευτεροβάθμιο Όργανο, έχει καθήκον να ενημερώνει έγκυρα, τα μέλη του, δηλαδή τους εκλέκτορες καθώς επίσης και τους προέδρους των συλλόγων αν το επιθυμεί. Οι υπόλοιποι φαρμακοποιοί, είναι μέλη των πρωτοβαθμίων και υπεύθυνα για την ενημέρωσή τους, είναι τα Διοικητικά τους Συμβούλια.

Παρόλα αυτά, στην εποχή της οικονομικής κρίσης, όταν ο φαρμακοποιός, που πιέζεται από την οικονομική εξαθλίωση διαβάζει τη φράση "Διαθέσιμα στους Διανεμητικούς αργά το απόγευμα” στέκεται στη λέξη "διαθέσιμα” κι όχι στο "αργά το απόγευμα”. Με την ανακοίνωσή του αυτή, ο Π.Φ.Σ χαρακτηρίζει ανεπαρκή και φυγόπονα όσα Δ.Σ. Διανεμητικών Λογαριασμών, δεν αντιμετωπίζουν το προεδρείο του, σαν "στοργικό πατέρα” και προσπαθούν απλώς να κάνουν όσο καλύτερα μπορούν τη δουλειά τους και να μιλούν στα μέλη τους, τη γλώσσα της αλήθειας.

Η Εθνική Τράπεζα στην Αθήνα, που δέχτηκε το ένταλμα, μετά το πέρας του ωραρίου για το κοινό, δέχθηκε και εκατοντάδες άλλα. Και με δεδομένο, πως οι υπάλληλοι τόσο του υποκαταστήματος των Αθηνών όσο και της Πάτρας, στις 16:00 αποχωρούν από τα υποκαταστήματα, είναι προφανές πως το ένταλμα στην Πάτρα, θα μπορούσε να φανεί μόνο σήμερα Τρίτη (11/06) το πρωί στην καλύτερη περίπτωση, μιας και στην Αθήνα εστάλη λίγο πριν τις 16:00 το απόγευμα της Δευτέρας (10/06). Στις 09:10 σήμερα, ειδοποιηθήκαμε από την Εθνική Τράπεζα, πως θα χρήματα φαίνονταν στον λογαριασμό μας και επειδή το γραφείο του συλλόγου, είχε ήδη επεξεργαστεί το αρχείο, από τη στιγμή που εστάλη, δηλαδή τρεις μέρες νωρίτερα, ξεκίνησε άμεσα η πληρωμή των συναδέλφων.

Το προεδρείο του συλλόγου, αισθάνεται άμεσα θιγμένο για την ανυπόγραφη αυτή ανακοίνωση, του Π.Φ.Σ. και προτρέπει το προεδρείο του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. αντί να ασχολείται με τον διαγκωνισμό για το ποιος τα κατάφερε καλύτερα, στις απογευματινές ώρες πληρωμής, να μας προτείνει τις λύσεις εκείνες, που θα μας οδηγήσουν σε μια βιώσιμη ρευστότητα των συναδέλφων, στα πλαίσια της συλλογικής σύμβασης, που τόσο πολύ "κοπτόμασταν” για αυτή την 13η Ιουνίου πέρυσι, ώστε να σταματήσουμε την πιο πετυχημένη κινητοποίηση του κλάδου, πριν καν σχηματιστεί κυβέρνηση».

Το χτεσινό μήνυμα του Κ. Λουράντου

Ο πρόεδρος του Φ.Σ.Α. Κ. Λουράντος είχε δημοσιεύσει χτες, μετά το σχετικό ενημερωτικό SMS του Π.Φ.Σ., το εξής κείμενο, στο οποίο αμφισβήτησε ευθέως τις προθέσεις του Πανελληνίου:

«Είναι εκτός κάθε λογικής να βγαίνουν μηνύματα από την σημερινή διοίκηση του Π.Φ.Σ. απευθυνόμενα και στα μέλη του Φ.Σ.Α. που να τα πληροφορούν ότι μπήκαν στο διανεμητικό λογαριασμό του συλλόγου ένα μέρος από τα χρήματα που τους οφείλονται από τον ΕΟΠΥΥ για το μήνα Φεβρουάριο. Οποιοσδήποτε διαβάσει το μήνυμα θεωρεί αυτονόητο ότι το πρωί θα βρει τα χρήματά του στο λογαριασμό του.

Όμως δεν είναι έτσι. Τα χρήματα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ στα λογαριασμό του Φ.Σ.Α. (δεν γνωρίζω για τους άλλους συλλόγους) και συνεπώς όποιος στην Αττική πάει το πρωί στην τράπεζα ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙ, γιατί απλούστατα ο σύλλογος δεν τα έχει!!!

Το φαινόμενο αυτό, να «βιάζεται» ο Π.Φ.Σ. να ενημερώνει για τις πληρωμές-σφηνάκια του ΕΟΠΥΥ (λειτουργώντας συνεχώς σαν γραφείο τύπου του ΕΟΠΥΥ), έχει κατ? επανάληψη καταγγελθεί και προσωπικά έχω ζητήσει να ενημερώνονται τα μέλη ΜΟΝΟ όταν τα χρήματα έχουν μπει στους λογαριασμούς κάθε συλλόγου. Διότι έχει προκύψει το εξής φαινόμενο: να μπαίνουν χρήματα με προτεραιότητα σε κάποιους συλλόγους ΜΟΝΙΜΑ και να δηλώνονται ότι... ΟΛΟΙ πληρώθηκαν. Ας ενημερώνονται τελικά μόνον αυτοί που πληρώθηκαν. Διότι διαφορετικά ο σύλλογος που δεν έχει πληρωθεί, και εν προκειμένω ο Φ.Σ.Α., μπορεί να κατηγορηθεί από τα μέλη του ότι κρατά τα χρήματα για... διαφόρους λόγους! Και ας μη τα έχει πάρει. Ή μήπως αυτό επιδιώκεται;

Για όλα τα ανωτέρω ο Φ.Σ.Α. θα ενημερώνει υπεύθυνα τα μέλη του ΜΟΝΟ όταν έχει τα χρήματα και ποτέ πριν τα πάρει. Για να τελειώνουμε με το θέατρο... Αρκετά έχουν παίξει κάποιοι μαζί μας και ειδικά με τα νεύρα μας...

Και κάτι τελευταίο για σήμερα...

Σαν σήμερα πριν ακριβώς από έναν χρόνο παραμονές εκλογών ανεστάλη πάλι με SMS από τον Π.Φ.Σ. η μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση, επειδή ο τότε πρόεδρος της Ν.Δ. και μετέπειτα πρωθυπουργός ήθελε να ψηφίσει ο κόσμος... χωρίς εκνευρισμούς και προβλήματα από την κινητοποίηση των φαρμακοποιών και, όπως ανέφερε πρόεδρος Φ.Σ. της βορείου Ελλάδας... για να μην βγει πρωθυπουργός ο Τσίπρας! ΜΟΝΟ εγώ από τους παρισταμένους αρνήθηκα να πιστέψω σε προεκλογικές δεσμεύσεις... Ανεστάλη τελικά η άρση της πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ με τη δικαιολογία το δελτίου τύπου της Ν.Δ. με το οποίο ο νυν πρωθυπουργός έλεγε τα εξής:

«...Το κράτος, σε συνάρτηση και με τα χρηματικά διαθέσιμα της δανειακής σύμβασης, οφείλει να εξοφλήσει τα παλαιά χρέη προς τους φαρμακοποιούς και όλους τους παρόχους υγείας. Επίσης, τονίζω ότι είναι βασική θέση της Νέας Δημοκρατίας ο συμψηφισμός των οφειλών με το Δημόσιο. Αυτά τα μέτρα είναι προτεραιότητά μας, γιατί με τη Δημόσια Υγεία δεν παίζουμε. Ούτε με την αγωνία και τον πόνο όσων την έχουν ανάγκη. Ζήτησα από τους φαρμακοποιούς να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών και να δείξουν την απαιτούμενη κατανόηση».

Η Αττική και η Αχαΐα και δέκα ακόμα σύλλογοι συνέχισαν, μην πιστεύοντας σε προεκλογικές δεσμεύσεις... Ο Πειραιάς σταμάτησε και, όπως θυμάστε, πληρώθηκε ΚΑΤ? ΕΞΑΙΡΕΣΗ για τις υπηρεσίες του στο... σύστημα.

Όμως ο «συμψηφισμός» δεν έγινε... ούτε καν συζητήθηκε! Αρκετοί συνάδελφοι οδηγήθηκαν και συνεχίζουν να οδηγούνται στην καταστροφή με κατασχέσεις και την είσοδό τους στον Τειρεσία.... Κάποιοι γνωστοί «συνδικαλιστές» στην Αττική και σε άλλα μέρη προσπάθησαν τότε να σταματήσουν τη συνέχιση της κινητοποίησης του Φ.Σ.Α. και των άλλων συλλόγων με παρεμβάσεις τους ακόμα και στα γνωστά Μ.Μ.Ε. Μάλιστα κάποιοι (ένας από το Δ.Σ. του Φ.Σ.Α.) έπαιρναν συνταγές και τις πήγαιναν στον Πειραιά....

Είναι οι ίδιοι που σήμερα δηλώνουν «επαναστάτες» για να δικαιολογήσουν την ανυπαρξία τους και να σταματήσουν πάλι με το πρώτο… «σφηνάκι»...

Τους περιμένω στην Γ.Σ. του ΦΣΑ!».


Εντωμεταξύ έχει πραγματοποιηθεί ήδη η πληρωμή και όσων συναδέλφων περιμένουν τα λεφτά τους μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ, μετά τις πληρωμές των διανεμητικών λογαριασμών χθες και σήμερα.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)