Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Οστεοαρθρίτιδες... από κούνια!

15/1/2018 12:55:09 μμ
Εξαιτίας της χρήσης κινητών και τάμπλετ από πολύ μικρές ηλικίες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Προβλήματα στα δάκτυλα, τους καρπούς, τους ώμους, αλλά και τον αυχένα και την πλάτη μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική χρήση των έξυπνων τηλεφώνων. Η οστεοαρθρίτιδα ενδεχομένως να αποτελεί απειλή για τους ενήλικες που από τα νεανικά τους χρόνια περνούν πολύ χρόνο, γράφοντας μηνύματα στο κινητό ή παίζοντας παιχνίδια. Όμως, αφορά και τα νέα παιδιά που χρησιμοποιούν πολλές ώρες την ημέρα αυτές τις συσκευές.


«Ο συνδυασμός της κακής στάσης του σώματος και της επαναλαμβανόμενης κίνησης προκαλεί υπερβολική πίεση στις αρθρώσεις, τους τένοντες και τους μυς, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς», εξηγεί ο ορθοπαιδικός χειρουργός άνω άκρου, Δρ. Παναγιώτης Γιαννακόπουλος.


«Οι αντίχειρες δέχονται τη μεγαλύτερη επιβάρυνση. Η τενοντίτιδα που αρχικά προκύπτει από την υπέρχρηση αυτών είναι μία επίπονη πάθηση που προκαλεί φλεγμονή στον τένοντα που κάμπτει και τεντώνει τον αντίχειρα και πόνο που μπορεί να αντανακλά και προς τον πήχη. Η συνεχής καταπόνηση οδηγεί σε σταδιακή φθορά του χόνδρου και εντέλει σε οστεοαρθρίτιδα», προειδοποιεί ο ειδικός.


Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν στον αντίχειρα. Αρκεί να παρατηρήσει κανείς τη στάση του σώματος των ανθρώπων την ώρα που ασχολούνται με το κινητό τους: κυρτοί ώμοι, κυρτή σπονδυλική στήλη και σκυφτό κεφάλι ή πολύωρη στήριξη τους αγκώνες. Τα συμπτώματα των επαναλαμβανόμενων τραυματισμών από την καταπόνηση που δέχονται περιλαμβάνουν: σοβαρό πόνο στις αρθρώσεις, τους καρπούς, τους αγκώνες, τους ώμους, τον αυχένα ή την πλάτη, μαζί με δυσκαμψία, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, αίσθηση καύσου και απώλεια της δύναμης.


Προκειμένου, όμως, να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη υπάρχουν οδηγίες που είναι εύκολο να ακολουθηθούν από τους ενήλικες. Όσον αφορά στους εφήβους, καλό είναι οι γονείς να θέτουν κάποια όρια στη χρήση των κινητών, αλλά και να ενημερώνουν τα παιδιά τους για τα προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν. Έτσι, ως προληπτικά μέτρα συστήνονται:

  • Ο περιορισμός του αριθμού και της έκτασης των μηνυμάτων. Αντί ενός μακροσκελούς μηνύματος είναι καλύτερη και συντομότερη η τηλεφωνική κλήση ή το φωνητικό μήνυμα.
  • Η εναλλαγή του αντίχειρα με το δείκτη, διότι μειώνει την καταπόνηση που αυτός δέχεται.
  • Τα τακτικά διαλείμματα, γιατί ξεκουράζουν τους μυς και τις αρθρώσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων καλό είναι να μην παραμένουν λυγισμένες αλλά να τεντώνονται.
  • Η αποφυγή της πίεσης στον αυχένα και στους ώμους, γιατί μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλείται από την κακή στάση του σώματος.

Όλα αυτά ισχύουν βεβαίως και για τους φανατικούς gamers, που ξοδεύουν πάρα πολλές ώρες καθημερινά παίζοντας παιχνίδια στο κινητό τους ή σε κονσόλες.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρονών παρουσίας και συνολικής προσφοράς






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους