Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Όσο πάει και χειρότερα...

19/10/2017 11:07:28 πμ
20 ημέρες χωρίς eΔΑΠΥ υλικών και χειρόγραφη εκτέλεση συνταγών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αντί να επιλύονται, πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα με τη χορήγηση αναλώσιμων υλικών και λοιπών ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τα φαρμακεία, όπως καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (Φ.Σ.Α.) σε επιστολή του προς τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, «από 1/10/2017 το ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρισης το eΔΑΠΥ έχει αδρανοποιηθεί εν ονόματι μιας αναβάθμισης, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα».


Αυτό εγκυμονεί κινδύνους, καθώς η χειρόγραφη εκτέλεση, εκτός από παρωχημένη, δεν λύνει τα προβλήματα:

  • ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να γνωρίζει αν ο ασφαλισμένος έχει λάβει ιατροτεχνολογικά προϊόντα ή αναλώσιμα μέσα στον ίδιο μήνα
  • κανείς δεν εγγυάται ότι οι συνταγές που εκτελούνται σήμερα, θα καταχωρηθούν στο σύστημα χωρίς προβλήματα, όταν αυτό επαναλειτουργήσει
  • δεν μπορούν να αποφευχθούν τα λάθη από τα οποία «προστατεύει» η ηλεκτρονική καταχώρηση (που συνεπάγονται σωρεία περικοπών).
Ο Σύλλογος επίσης επισημαίνει ότι «από την υπογραφή της σύμβασης των φαρμάκων με την ΗΔΙΚΑ, παρά τον πολύ μεγαλύτερο όγκο των συνταγών σε σχέση με τις γνωματεύσεις των αναλωσίμων, ουδέποτε παρατηρήθηκε πρόβλημα ή διακοπή της λειτουργίας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης».

Πληρωμές

Ο Φ.Σ.Α. επί τη ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι οι όροι της σύμβασης που αφορούν τους χρόνους εξόφλησης των φαρμακείων από τον Οργανισμό (2-3 μήνες) παραβιάζονται παράλογα και επανειλημμένως:

«Σήμερα τα φαρμακεία πληρώνονται κατ' επιλογή, με τυχαία σειρά ελέγχου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μέλη που έχουν πληρωθεί 4 μήνες, ενώ άλλα μέλη έχουν πληρωθεί μόνο έναν», τονίζει ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Λουράντος και ενδεικτικά αναφέρει τις πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στον Οκτώβριο: • Ιανουάριος: 9 εντάλματα • Φεβρουάριος: 10 εντάλματα • Μάρτιος: 16 εντάλματα • Απρίλιος: 91 εντάλματα • Μάιος: 569 εντάλματα.


Στο χάος αυτό έρχονται και να προστεθούν και άλλα προβλήματα: Από τη μία καθυστερούν οι απαντήσεις σε ενστάσεις φαρμακοποιών που αφορούν παράλογες περικοπές (υπάρχουν φαρμακεία απλήρωτα από τον Ιανουάριο), τη στιγμή που οι χρόνοι των περικοπών τηρούνται κανονικά, ενώ από την άλλη ολόκληροι φάκελοι φαρμακοποιοών αγνοούνται ή δεν έχουν ακόμα ψηφιοποιηθεί με απόλυτη ευθύνη του ΕΟΠΥΥ (παρά τη διευκόλυνση της διαδικασίας που προσφέρει πλέον η γραμματεία του Φ.Σ.Α.).


Η επιστολή του Φ.Σ.Α. κλείνει ως εξής: «Έχετε μετατρέψει μια αμφοτεροβαρή σύμβαση, σε μονομερή, αποκλειστικά προς όφελος σας και εις βάρος των φαρμακοποιών. Η εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ καταστρατήγηση των όρων σύμβασης, καθώς και η ασυνέπεια των υπηρεσιών σας, σε συνδυασμό με τις προσωπικές σας υπαναχωρήσεις, καθιστούν εντελώς προβληματική τη συνεργασία μας, την οποία θα επανεξετάσουμε σε προσεχές συμβούλιο και θα πράξουμε αναλόγως».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024






Σχετικά άρθρα

Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη