Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ορίστηκαν τα κίνητρα των φαρμακείων για τη διείσδυση γενοσήμων

15/5/2017 12:51:24 μμ
Για ψίχουλα κάνουν λόγο οι φαρμακοποιοί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στη Βουλή στις 13/5, ορίζεται ότι θα παρέχονται κίνητρα στα φαρμακεία για την αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 88, αναφέρεται ότι στα φαρμακεία που υπερβαίνουν έναν ελάχιστο ποσοστιαίο στόχο χορήγησης γενόσημων φαρμάκων, δηλαδή μηνιαίως κατ' όγκο πωλήσεων το 25% των φαρμάκων των συνταγών τους, θα παρέχονται κλιμακούμενες ποσοστιαίες εκπτώσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ο στόχος αυτός δύναται να αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο.


Η υποχρεωτική έκπτωση υπολογίζεται ποσοστιαία (παρ. 2 του ίδιου άρθρου), αντιστοιχεί σε ποσοστό 3% για τις πρώτες 10 ποσοστιαίες μονάδες άνω του στόχου (εν προκειμένω για φέτος άνω του 25%) και αυξάνεται κατά άλλα 3% κλιμακωτά για κάθε επόμενη δεκάδα μονάδων άνω του στόχου. Υπολογίζεται βάσει της αξίας, σε τιμή παραγωγού, των συνολικών μηνιαίων πωλήσεων γενόσημων φαρμάκων.


Σύμφωνα με το άρθρο 3, η έκπτωση δεν συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ. Η συνολική αξία των εκπτώσεων θα επιμερίζεται μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών, σύμφωνα με τον εκάστοτε ισχύοντα μηχανισμό υπολογισμού αυτόματης επιστροφής της. Θα εκκαθαρίζεται ανά μήνα και θα καταβάλλεται ανά τρίμηνο από τις εταιρείες στον ΕΟΠΥΥ και τους ΦΚΑ, οι οποίοι συμψηφίζουν το ποσό έκπτωσης με το ποσό επιστροφής (rebate), για το οποίο υποχρεούται το φαρμακείο προς τον ΕΟΠΥΥ και τους ΦΚΑ του ίδιου τριμήνου, και έως το ποσό rebate του φαρμακείου.

Οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία υπολογισμού της έκπτωσης προς τα φαρμακεία και για τη διαδικασία συμψηφισμού του ποσοστού έκπτωσης θα ορίζονται αναλυτικά σε απόφαση του υπουργού Υγείας.


Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για "ψίχουλα", καθώς φαίνεται από το πολυνομοσχέδιο ότι την έκπτωση θα την έχουν οι φαρμακοποιοί στο rebate τους, αν όμως το ποσό της έκπτωσης ξεπεράσει το rebate, δεν πρόκειται να κερδίσουν παραπάνω... Με τις δε μειώσεις των τιμών και την αλλαγή του στόχου κάθε χρόνο, τα χρήματα που θα φτάνουν στα χέρια των φαρμακοποιών θα είναι αμελητέα. 

 


'Αλλες διατάξεις για το φάρμακο

Rebate

Στο ίδιο νομοσχέδιο, στο άρθρο 87, ορίζεται νέος απλοποιημένος τρόπος υπολογισμού των ποσών επιστροφής (rebates) στον ΕΟΠΥΥ από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με αυτόν, ενοποιούνται σε μία εξίσωση οι υπολογισμοί των βασικών rebate 9% (με το πρόσθετο 2% και 5%) και τα rebates τριμηνιαίου όγκου πωλήσεων τόσο των φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία, όσο και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Με την εφαρμογή του νέου αλγόριθμου, προκύπτει αύξηση της συνολικής αποδοτικότητας του συστήματος των rebate σε σχέση με τις υφιστάμενες κλίμακες, με αποτέλεσμα την τελική συγκράτηση του ύψους της ετήσιας υπέρβασης του προϋπολογισμού. Επίσης διασφαλίζεται: α) η προστασία των ασφαλισμένων από την αύξηση της συμμετοχής τους, με τη διατήρηση του 50/50 για τη διαφορά λιανικής και ασφαλιστικής τιμής σε φάρμακα που δεν έχουν γενόσημα β) η προστασία επιβάρυνσης του ΕΟΠΥΥ από τη διατήρηση του ποσού επιστροφής σε περίπτωση που χορηγούνται φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) από ιδιωτικά φαρμακεία. Κατά συνέπεια, θα βελτιωθούν τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ θα διατηρηθούν, κατά την κυβέρνηση, οι κύκλοι εργασιών των επιχειρήσεων.

Φάρμακα θετικής λίστας (που αποζημιώνονται από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης)

Στο ίδιο άρθρο, προβλέπεται ειδική ρύθμιση για τα φάρμακα που εντάσσονται στη θετική λίστα. Η διάταξη θα αφορά φάρμακα με ιδιαίτερα υψηλή τιμή, για τα οποία εκκρεμεί η αίτηση εισαγωγής τους, προκειμένου να καταστεί γνωστή η εισαγωγή του νέου αυτού τέλους στους Κατόχους 'Αδειας Κυκλοφορίας.

Ορίζεται επίσης η δυνατότητα εφαρμογής «κλειστών» προϋπολογισμών και ανά γεωγραφική περιοχή, βάσει επιστημονικών κριτηρίων, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, αλλά και η σύνδεση της αποζημίωσης με τα πρωτόκολλα προϋποθέσεων συνταγογράφησης.

Το άρθρο 89 καθορίζει τα νέα κριτήρια αξιολόγησης των φαρμάκων θετικού καταλόγου, στα οποία περιλαμβάνονται –για πρώτη φορά στην Ελλάδα– η συνδυαστική εφαρμογή εξωτερικών κριτηρίων και οι εννέα χώρες οι οποίες θα λαμβάνονται υπόψη καθώς έχουν μηχανισμό αξιολόγησης τεχνολογιών Υγείας: Αυστρία, Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία και Φινλανδία.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο