Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


ΟΟΣΑ: Μείωση των δαπανών υγείας στην Ελλάδα το 2017

4/7/2018 11:26:36 πμ
Χαμηλότερα και η συμμετοχή του κράτους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μείωση της δαπάνης για περίθαλψη των πολιτών σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) καταγράφει στην Ελλάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

 

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία, που δημοσιεύει το iatronet, η χώρα μας εμφανίζει το 2017 μείωση των συνολικών και των δημόσιων δαπανών για την Υγεία.  Η τάση είναι γενικότερη στις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ, όπου το ΑΕΠ εμφανίζει αυξητική τάση, με τις δαπάνες υγείας να είναι στα ίδια ή χαμηλότερα επίπεδα. Το 2016, τα χρήματα που διατέθηκαν ήταν μεσοσταθμικά αυξημένα κατά 3,4%, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009. Η εκτίμηση του ΟΟΣΑ είναι πως η αύξηση συνεχίστηκε και το 2017, αλλά σε μικρότερη κλίμακα (2,5%).

 

Το μέσο ποσοστό δαπανών υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ στις χώρες του Οργανισμού ήταν 8,9% το 2016 και παρέμεινε και πέρυσι στα ίδια ποσοστά. Τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφονται στις ΗΠΑ (17,2%), στην Ελβετία (12,3%) και στη Γαλλία (11,5%) και τα χαμηλότερα στην Τουρκία (4,2%) και στο Μεξικό (5,4%).

Ελλάδα

 Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στα χρόνια της κρίσης υπήρξε στην Ελλάδα αισθητή μείωση των δαπανών υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ και αύξηση των πληρωμών από τα ίδια τα νοικοκυριά. Η τάση αυτή δεν δικαιώνει τις θέσεις που εκφράζει κατά καιρούς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας περί αύξησης των δαπανών. Η πιο πρόσφατη περίπτωση παρόμοιας επιχειρηματολογίας ήταν κατά την επίσκεψη της επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη χώρα μας. Η συνολική δαπάνη για την υγεία ως ποσοστό του ΑΕΠ έπεσε από το 9,5% (το 2009) στο 8,4% του ΑΕΠ το 2017.

Κράτος

Το 2015 και το 2016, υπήρξε μία αύξηση, από το 8% στο 8,2% το 2015 και στο 8,5% το 2016, η οποία όμως δεν συνεχίστηκε πέρυσι (8,4%). Το κράτος ενίσχυσε με δημόσιους πόρους την Υγεία την περίοδο 2015 – 2016, αλλά δεν συνέβη το ίδιο και πέρυσι, όταν η δημόσια χρηματοδότηση σημείωσε μείωση ως ποσοστό του ΑΕΠ.

 Αντίθετα, σταθερά αυξημένες είναι οι πληρωμές των νοικοκυριών για περίθαλψη των μελών τους: από το 3% που ήταν το 2009, έφτασαν πέρυσι στο 3,2% του ΑΕΠ.


ΠΗΓΗ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο επίκεντρο της συνεργασίας η περίθαλψη, τα φάρμακα και οι μείζονες υγειονομικές κρίσεις






Σχετικά άρθρα

EFPIA: Παρά τις βελτιώσεις, η φαρμακευτική νομοθεσία έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να γίνει η Ευρώπη ανταγωνιστική στα φάρμακα
Η Nathalie Moll απαντά στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου