Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Όλοι θα έχουμε ηλεκτρονικό φάκελο υγείας

10/11/2014 3:01:11 μμ
Έρχονται και τα πρώτα πρόστιμα σε σπάταλους γιατρούς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Ο κάθε ασφαλισμένος εκτός από το συμβατικό βιβλιάριο υγείας θα έχει απαραιτήτως και τον προσωπικό του ηλεκτρονικό φάκελο υγείας στον οποίο θα περιέχονται όλες οι διαγνώσεις, οι νοσηλείες, οι επισκέψεις, οι παροχές, οι ιατρικές πράξεις, αιμοκαθάρσεις και τα φάρμακα.


Αυτό ανακοίνωσαν νωρίτερα ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Δημήτρης Κοντός σε μια προσπάθεια να μπει τάξη στο χάος των υπερβολικών δαπανών υγείας και της υπερσυνταγοράφησης στην οποία πολλοί υποκύπτουν.


 

Πρόκειται για «ένα ακόμη βήμα για τον έλεγχο των γιατρών, για πραγματικό και ουσιαστικό έλεγχο της συνταγογράφησης, αλλά και μείωσης της προκλητής συνταγογράφησης, αναγκαίο για τη σωστή αξιοποίηση των πολύτιμων πόρων του ΕΟΠΥΥ», σύμφωνα με τον κ. Βορίδη.

 

«Mε αυτόν το φάκελο θα ωφεληθούν οι σωστοί γιατροί που τώρα πληρώνουν την παραβατικότητα κάποιων συναδέλφων τους και φυσικά οι ασφαλισμένοι» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται στο πλαίσιο σειράς μέτρων για τον εξορθολογισμό της συνταγογράφησης.

 


Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή και νομοσχέδιο με τις ποινές των γιατρών που κάνουν υπερβολική και καταχρηστική συνταγογράφηση, είπε ο υπουργός.


 

Σε αυτή τη φάση, πρόσβαση στον φάκελο ασφάλισης υγείας των ασφαλισμένων έχουν εξουσιοδοτημένα στελέχη του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, με τη χρήση κωδικών πρόσβασης. Οι περιπτώσεις των γιατρών με κατάχρηση στη συνταγογράφηση που παρέθεσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ήταν αποκαλυπτικές για τα στοιχεία που μπορεί να εξασφαλίσει ο Οργανισμός.

 


  • Βρέθηκε οφθαλμίατρος στην Πελοπόννησο που έγραφε και εκτελούσε σε ασθενείς πανάκριβες και εξειδικευμένες εξετάσεις σε μηνιαία βάση και μάλιστα χωρίς να δικαιολογούνται από τις παθήσεις της διάγνωσης.

 


Ο συγκεκριμένος γιατρός υπέβαλε αίτημα για δαπάνες στον ΕΟΠΥΥ, ύψους 43.000 ευρώ, για το πρώτο εξάμηνο του 2013, ποσό πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο των οφθαλμιάτρων της περιοχής του.

 


  • Ανάλογα, στη Θεσσαλία πνευμονολόγος είχε γράψει εξετάσεις ύψους 91.000 ευρώ, τις οποίες και εκτελούσε ο ίδιος (αυτοπαραπομπές).

 

  • Καρδιολόγος στη Μακεδονία είχε γράψει ακόμη και τεστ κοπώσεως σε παιδί, ενώ ο όγκος των εξετάσεων που είχε εκτελέσει σε ένα εξάμηνο έφτανε τις 156.000 ευρώ.

 

Πλέον, οι ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να μπαίνουν στο φάκελο του ασθενούς και να βλέπουν τις εξετάσεις που προγραμματίζονται, αλλά και εκείνες που εκτελούνται.  Ταυτόχρονα, θα μπορούν να βλέπουν και τους παροχους υγείας του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή όλους τους γιατρούς, τα διαγνωστικά κέντρα, τις κλινικές και να ελέγχουν τη δική τους συμπεριφορά, ιατρική και οικονομική.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025
Οι Αμερικανοί ωθούνται σε αυτά για οπιοειδή και GLP-1






Σχετικά άρθρα

Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων
Podcast «Πες ΜΑΣ ΤΟ»: Νέος κύκλος επεισοδίων
Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 'Αλμα Ζωής
Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου
Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό