Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Multimedia

τελευταία νέα


Οι σκέψεις του Κωστή Χατζηδάκη για τα ΜΗΣΥΦΑ

8/1/2018 11:49:50 πμ
Και οι απαντήσεις που του δίνει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Θήβας, Σ. Ζήκας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
Την παραδοχή ότι ήταν δική του σκέψη να απελευθερωθεί η αγορά των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων και να μπουν και στα ράφια των σούπερ μάρκετ, υποστήριξε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «από το καλοκαίρι του 2015, εγώ ήμουν ο εισηγητής, είχαμε αποφασίσει τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. να πάνε στα σούπερ μάρκετ όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Από κει και πέρα η κυβέρνηση παίζει ένα κρυφτούλι! Έβγαλε μια υπουργική απόφαση, η οποία περιορίζει το εύρος τους, ήρθε μια αλλαγή στις συσκευασίες και γενικά έχει μπερδευτεί το πράμα και δε μπορεί να πάρει το μέτρο σάρκα και οστά».

Με αφορμή τα όσα είπε ο πρώην υπουργός τη Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θήβας, Σεραφείμ Ζήκας, κατέθεσε τις δικές του σκέψεις για την απελευθέρωση αυτής της κατηγορίας φαρμάκων.


Όπως αναφέρει:


«Κατ' αρχάς κ. Χατζηδάκη, ονομάζονται Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ) και όχι Μη Συνταγογραφούμενα, επομένως δύνανται και να συνταγογραφούνται, χωρίς δυνατότητα αποζημίωσης από την Κοινωνική Ασφάλιση. Είναι φάρμακα με θεραπευτικές ενδείξεις, με αντενδείξεις, αλληλεπιδράσεις και παρενέργειες και ματαιοπονείτε στην προσπάθεια απόκρυψης και αλλοίωσης του χαρακτήρα τους.


Κύριε Χατζηδάκη, ναι μεν το καλοκαίρι του 2015, στην ψήφιση του 3ου Μνημονίου ήσασταν εισηγητής από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης για την πώληση των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ και εκτός φαρμακείων, ήσασταν όμως και εισηγητής από τις αρχές του 2014 στην κοινωνία αλλά και στο κοινοβούλιο ως υπουργός Ανάπτυξης της συγκυβέρνησης Ν.Δ - ΠΑ.ΣΟ.Κ., για την απελευθέρωση των τιμών καθώς και την πώληση αυτών και σε αλλά κανάλια, με το πρόσχημα της ενίσχυσης του ανταγωνισμού και της εξ' αυτού μείωσης των τιμών τους. Σκοπίμως και προς απόκρυψη των ευθυνών σας, δεν κάνετε κανένα σχόλιο και καμία αναφορά για το διπλασιασμό των τιμών τους στο πολύ μικρό χρονικό διάστημα της απελευθέρωσής τους.


Σας θυμίζω ότι στο γραφείο σας, στο υπουργείο Ανάπτυξης το Φεβρουάριο του 2014 και στις εύλογες ανησυχίες της αντιπροσωπείας του ΠΦΣ για το διπλασιασμό των τιμών μετά την απελευθέρωσή τους, η απάντησή σας ήταν ότι θα το "δούμε ως πείραμα το οποίο αν αποτύχει, μέσα σε τρεις μήνες, θα το αποκαταστήσουμε". Τι έχετε να πείτε σήμερα, μετά την αποτυχία του πειράματος που οδήγησε στο διπλασιασμό των τιμών τους;


Κύριε Χατζηδάκη, η εισήγηση του Ε.Ο.Φ προς τον υπουργό, προέκυψε από ενδελεχή διερεύνηση των υφιστάμενων επιστημονικών δεδομένων καθώς επίσης και της κατάστασης προσβασιμότητας σε όλη την επικράτεια, η οποία απέχει πολύ από την ισχύουσα σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, τις οποίες επικαλείστε. Η εισήγηση του Ε.Ο.Φ προς τον υπουργό, έγινε με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας καθώς και του δημοσίου συμφέροντος, λέξεις άγνωστες στους κύκλους που κατευθύνουν τις σκέψεις - αποφάσεις σας. Τέλος, η θεσμική προστασία της δημόσιας υγείας και του δημοσίου συμφέροντος, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, είναι υπόθεση που αφορά και την αντιπολίτευση, η οποία έχει καθήκον και υποχρέωση να απομονώνει τέτοιες ή παρόμοιες φωνές, ως ακραίες, επικίνδυνες και αχρείαστες».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας






Σχετικά άρθρα

Perfectil TV SPOT:
Γνωρίστε τη σειρά προϊόντων Perfectil μέσω του νέου τηλεοπτικού σποτ
ΠΦΣ:
Τηλεοπτικό σποτ για το ρόλο του φαρμακοποιού
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ:
Βίντεο για τα 40 χρόνια του Όμίλου
Βάλε μάσκα! Βάλε SKIN REVERSE!
Το νέο τηλεοπτικό σποτ της Farmeco για τη SKIN REVERSE της COVERDERM