Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Οι προτάσεις του Φ.Σ.Α. για την επίσπευση των πληρωμών από τον ΕΟΠΥ

12/7/2017 11:42:07 πμ
Προθεσμία μέχρι τις 17 Ιουλίου για να λυθεί το ζήτημα θέτουν οι φαρμακοποιοί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την προκαταβολική πληρωμή των φαρμακοποιών πρότεινε το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (Φ.Σ.Α.) στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ σε συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές για να συζητήσουν το επίμαχο πρόβλημα των καθυστερήσεων των πληρωμών για τα αναλώσιμα σακχαρώδους διαβήτη, τα σκευάσματα ειδικής διατροφής και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.


Κατά τη συνάντηση αποκαλύφτηκε μια μεγάλη διαφορά στην εικόνα που έχουν οι δύο πλευρές σχετικά με τις εν λόγω πληρωμές: Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, οι φαρμακοποιοί της Αττικής έχουν εξοφληθεί στο 45%, ενώ κατά το λογιστήριο του Συλλόγου έχουν κατατεθεί πληρωμές στα 154 φαρμακεία από τα 3.500 της δύναμής του (μέχρι το μεσημέρι της 10ης Ιουλίου).


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Φ.Σ.Α., ότι οι πληρωμές δεν θα έχουν ολοκληρωθεί ούτε μέχρι τις 15 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία θα έπρεπε να έχει αποπληρωθεί και ο Μάρτιος!

Για αυτό το λόγο, προτάθηκε από τους φαρμακοποιούς να πληρωθούν προκαταβολικά και τους τρεις μήνες και στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι έλεγχοι από τις περιφερειακές διευθύνσεις του Οργανισμού.


Φαίνεται όμως πως αυτό το «σενάριο» δεν δείχνει να είναι εφικτό, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να «ανοίξει» την πληρωμή του Φεβρουαρίου, αν δεν ολοκληρωθεί σε όλη την Ελλάδα η πληρωμή Ιανουαρίου (η οποία βρίσκεται επί του παρόντος στο 75% πανελλαδικά, με επαρχιακούς συλλόγους μικρής δυναμικής να έχουν εξοφληθεί πλήρως).


Σήμερα πάντως, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Φ.Σ.Α., θα τεθεί το θέμα των πληρωμών των φαρμακοποιών στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, οπότε αναμένεται ενημέρωση για τις ακριβείς ημερομηνίες πληρωμών ή για την αποδοχή της πρότασης για την προκαταβολή.

Περικοπές

Επίσης, ο Σύλλογος ενημερώνει τα μέλη του ότι θα συνεχίσει –όπως έχει κάνει μέχρι σήμερα– να συγκεντρώνει όλες τις παράλογες περικοπές, ώστε να αποστέλλονται στον ΕΟΠΥΥ και να «σταματήσει η αδικία».

Τιμές αναλωσίμων Σ.Δ.

Οι εκπρόσωποι του Φ.Σ.Α. έθεσαν και το ζήτημα των χαμηλότερων λιανικών τιμών των αναλωσίμων από τις χονδρικές και την απαγόρευση είσπραξης της διαφοράς από τα φαρμακεία. Τόνισαν δε ότι αν μέχρι τις 17 Ιουλίου δεν έχει λυθεί το ζήτημα, ο Φ.Σ.Α. θα σταματήσει τη χορήγηση των προϊόντων αυτών, με αποκλειστική ευθύνη του ΕΟΠΥΥ.

Η απάντηση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ ήταν ότι «μέχρι της επίλυσης του θέματος και της εναρμόνισης της χονδρικής τιμής στα επιθυμητά πλαίσια, ώστε η προκύπτουσα τιμή αποζημίωσης να συμπίπτει με τη σωστή λιανική τιμή, θα δίνονται συνεχώς παρατάσεις, αντίστοιχες με αυτή που δόθηκε τελευταία».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο
Αντιπηκτικά & Κινολόνες: Ένας επικίνδυνος συνδυασμός!
Ο φαρμακοποιός συμβάλλει στην πρόληψη ανεπιθύμητων ενεργειών με τη βοήθεια της f-anazitisi