Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ασθενείς διακόπτουν την αγωγή με στατίνες

27/7/2017 11:41:00 πμ
Λόγω παρενεργειών που δεν οφείλονται πάντα στα φάρμακα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και οι στατίνες, τα κοινά και αποτελεσματικά φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Η συχνότερα αναφερόμενη παρενέργειά τους είναι οι μυαλγίες, που εκδηλώνονται περίπου στο 20% των ασθενών και συχνά (σε κάποιες μελέτες στο 60%) οδηγούν τους ασθενείς στην απόφαση να διακόψουν την αγωγή τους.


Η απόφαση αυτή όμως εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την υγεία και τη ζωή τους, καθώς έχει αποδειχθεί ότι όσοι διακόπτουν την αγωγή με στατίνες έχουν 17% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό που μπορεί να καταλήξει και στο θάνατο μέσα στα 4 επόμενα χρόνια, σε σύγκριση με όσους δεν διακόπτουν την αγωγή τους.


Σύμφωνα με νέα μελέτη από το Νοσοκομείο του Κλήβελαντ των ΗΠΑ, η οποία διεξήχθη σε περίπου 28.000 ασθενείς που εμφάνισαν παρενέργειες από τις στατίνες, καταγράφηκαν 16,6% λιγότερα περιστατικά εμφράγματος, εγκεφαλικού ή σχετικού θανάτου σε όσους δεν διέκοψαν την αγωγή τους.


Ωστόσο το 30% των ασθενών είχαν σταματήσει να λαμβάνουν τα φάρμακά τους και το 14% από αυτούς υπέστησαν καρδιακό επεισόδιο ή πέθαναν εξαιτίας του μέσα σε 4 χρόνια από τη στιγμή που ανέφεραν τις παρενέργειές τους.


Πέραν των ασθενών που εγκατέλειψαν εντελώς τις στατίνες, υπήρχαν και 7.600 ασθενείς, οι οποίοι άλλαξαν στατίνη και από αυτούς, το 27% πάλι ανέφερε παρενέργειες, αλλά στο 84% εξ αυτών δεν ήταν τόσο έντονες ώστε να διακόψουν τη λήψη των φαρμάκων.


Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.

Ευθύνονται πάντα οι στατίνες για τις μυαλγίες;

Σύμφωνα με το δρ Ντόναλντ Λόυντ-Τζόουνς, καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής και Καρδιολογίας και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ), οι στατίνες δεν είναι πάντα υπεύθυνες για τις μυαλγίες που αναφέρουν οι ασθενείς.


Μελέτες έχουν δείξει ότι τα 3/4 των ασθενών που παραπονούνται για μυϊκούς πόνους εξαιτίας των στατινών, εξακολουθούν να τους έχουν όταν έλαβαν εικονικά φάρμακα (placebo) χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν.


«Αυτό σημαίνει ότι ούτως ή άλλως έχουν μυαλγίες, οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε οποιαδήποτε άλλη αιτία, πλην των φαρμάκων», είπε ο δρ Λόϋντ-Τζόουνς, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Πληροφορίες από ygeia.tanea.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η εταιρεία επένδυσε $8,6 δισ. στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων το 2023
Η Global Data προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 31,3%






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της