Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού μέσω της εθνοφαρμακολογίας

15/11/2016 10:21:35 πμ
Εκδήλωση στο Πήλιο από την Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας και το Φ.Σ. Μαγνησίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας (Ε.Ε.Ε.) και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας συνδιοργανώνουν επιστημονική διημερίδα στην Πορταριά του Πηλίου (στη συνεδριακή αίθουσα Portaria Hotel), στις 19-20 Νοεμβρίου, με θέμα:

«Λοιμώξεις Αναπνευστικού: Εθνοφαρμακολογική προσέγγιση»

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σειρά από ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις με θέμα τις λοιμώξεις του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού και τα φυτικής προέλευσης θεραπευτικά. Επιπλέον θα γίνουν αναφορές και στην αξιοποίηση των καταγεγραμμένων πληροφοριών της λαϊκής θεραπευτικής, ειδικά της ελληνικής, τόσο στους νεότερους ιστορικούς χρόνους όσο και στην περιοχή του Πηλίου παράλληλα με τη διερεύνηση της φαρμακολογικής της βάσης.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.


Δείτε εδώ την πρόσκληση.

Για πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής: κ. Μαρία Καμπουράκη, τηλ.: 210 9968507 (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-14:00 και 17:30-20:00).

Παρουσιάσεις - Ομιλίες

  • «Το φάρμακο στην Πνευμονολογία: εισπνεόμενη θεραπεία παθήσεων του αναπνευστικού» / Λία Γκιζοπούλου, πνευμονολόγος, διευθύντρια Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Metropolitan
  • «Η συμβολή των εθνοβοτανικών μελετών στην καταγραφή και αξιολόγηση πληροφοριών παραδοσιακής θεραπευτικής» / Μιχαλέα Ροζαλία, υποψήφιος διδάκτορας Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ & Λυσσαίος Φωτεινός, φοιτητής Φαρμακευτικής Σχολής ΕΚΠΑ
  • «Φυτά με ανοσοδιεγερτική δράση» / Ρασέλ Κοέν, φαρμακοποιός, Ph.D. Βιοχημείας-Μοριακής Βιολογίας, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας
  • «Εθνοφαρμακολογική προσέγγιση δρογών με αποχρεμπτική δράση» / Μανώλης Μιτάκης, φαρμακοποιός, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας. Διευθυντής Επικοινωνίας Boehringer Ingelheim
  • «Φαρμακευτικές συνταγές και φυτικές δρόγες για το αναπνευστικό μέσα από χειρόγραφα ιατροσόφια της νεότερης εποχής» / Δημήτρης Μιτουλάκης, υποψήφιος διδάκτορας Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας

Το 25% από τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε σήμερα προέρχεται από τα φυτά. Τα περισσότερα από τα φάρμακα φυτικής προέλευσης τα ανακαλύψαμε ερευνώντας την παραδοσιακή χρήση τους στις τοπικές κοινωνίες. Στο χώρο μας υπάρχουν περίπου 7.000 είδη φυτών. Πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα για θεραπευτικούς σκοπούς. Η Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας Ε.Ε.Ε., καταγράφει, μελετά, αναπτύσσει και διαδίδει τους παραδοσιακούς τρόπους χρήσης των φυτών.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη καταγραφής των παραδοσιακών γνώσεων και πρακτικών που αναφέρονται σε θεραπευτικές μεθόδους. Η Εθνοφαρμακολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την παρατήρηση, προσδιορισμό, περιγραφή και πειραματική έρευνα των συστατικών και των δράσεων των φαρμάκων φυτικής, ζωικής και ορυκτής προέλευσης, που χρησιμοποιήθηκαν από τις τοπικές κοινωνίες. Κυρίως όμως η εθνοφαρμακολογία ασχολείται με την μελέτη των βιοδραστικών φυτών, που βρίσκουμε στα παραδοσιακά ιατρικά συστήματα των αυτοχθόνων κοινωνιών.
Η Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας είναι επιστημονική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1995 και έχει μέλη της φαρμακοποιούς, γιατρούς και γεωπόνους. Σκοπούς της έχει την καταγραφή, μελέτη, διάδοση και ανάπτυξη των παραδοσιακών θεραπειών. Προκειμένου να επιτευχθούν οι σκοποί αυτοί η εταιρεία οργανώνει επιστημονικά συνέδρια, διαλέξεις και σεμινάρια, αναπτύσσει δικά της ερευνητικά προγράμματα η συμμετέχει σε άλλα ήδη σε εξέλιξη, συμμετέχει σε διεθνείς εταιρείες με ανάλογο σκοπό και εκδίδει έντυπα σε περιοδικό ή μη χρόνο.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αναδείχθηκε σε συζήτηση κατά τη διάρκεια του 9ου Delphi Economic Forum
Η φαρμακοβιομηχανία με τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Υγείας αλλάζει τον χάρτη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο