Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

'Ανοιξε λογαριασμός για την κατάθεση του πόρου υπέρ ΠΦΣ
Οι φαρμακευτικές καλούνται να καταθέσουν το σύνολο των χρωστούμενων
Η πραγματικότητα με τα σκευάσματα κάνναβης
Σε ποια προϊόντα υπάρχει πρόσβαση στην Ελλάδα και σε ποια όχι
Ενστάσεις για το Νέο Σύστημα Προμηθειών
Αβεβαιότητα στον κλάδο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων


Οι κύριες αιτίες τύφλωσης στο σύγχρονο κόσμο

12/10/2017 1:02:27 μμ
Το 80% των περιστατικών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το 80% των περιπτώσεων τύφλωσης θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί σήμερα, υποστηρίζει ο Μιλτιάδης Τσιλιμπάρης, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της Παγκόσμιας Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για Παθήσεις της Όρασης. Εξαίρεση αποτελεί ίσως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που χαρακτηρίζεται ως η πάθηση των ηλικιωμένων.


Ο δρ Σωτήρης Πλαΐνης, στέλεχος της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και επίτιμος λέκτορας του Πανεπιστημίου του Μαντσεστερ, εξηγεί ότι η έλλειψη πρόσβασης σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας/οπτομετρικής και δευτεροβάθμιας/οφθαλμολογικής περίθαλψης σε πολλές περιοχές του πλανήτη (π.χ. Αφρική) αλλά και στο δυτικο-ευρωπαϊκό κόσμο, περιορίζει τα οφέλη που θα μπορούσαν οι πάσχοντες να είχαν από τις σύγχρονες ιατρικές εξελίξεις, ενώ εκμηδενίζει τις πιθανότητες πρόληψης.


Οι ειδικοί, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (κατά της Τύφλωσης) που εορτάζεται στις 12 Οκτωβρίου, ενημερώνουν ότι –σύμφωνα με δημογραφική μελέτη στη Μ. Βρετανία– οι κυριότερες παθήσεις για περιστατικά που έλαβαν βεβαίωση «νομικής τύφλωσης» μεταξύ 1 Απριλίου 2009 και 31 Μαρτίου 2010, αποτέλεσαν:

οι κληρονομούμενες παθήσεις του αμφιβληστροειδή (20,2%), όπως η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια και η νόσος του Stargardt, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (14,4%) και η ατροφία του οπτικού νεύρου (14,1%).


Οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας (π.χ. ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς και μυωπική ωχροπάθεια) και το γλαύκωμα, μπορεί να συγκεντρώνουν μικρότερα ποσοστά, 7,3% και 8,6% αντίστοιχα, αλλά αποτελούν διαταραχές όρασης βαριάς ή ήπιας μορφής και συνήθως οδηγούν σε χαμηλή όραση και όχι σε «νομική τύφλωση».


Συστηματική ανάλυση δεδομένων που συλλέχθηκαν σε διάστημα 20ετίας σε παγκόσμιο επίπεδο και παρουσιάστηκε πρόσφατα από την ομάδα εμπειρογνωμόνων στην «τύφλωση» (the Vision Loss Expert Group) κατέληξε στα εξής ευρήματα:

  • Οι κύριες αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως, από το 1990 έως το 2010, ήταν ο καταρράκτης (36%), τα διαθλαστικά σφάλματα μη διορθωμένα με γυαλιά ή φακούς επαφής (20,5%) και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (6%).
  • Με διαφορετική ιεραρχία εμφανίζονται οι κύριες αιτίες διαταραχών όρασης βαριάς ή ήπιας μορφής, που οδηγούν στη χαμηλή όραση: τα διαθλαστικά σφάλματα αποτελούν την πρώτη αιτία (52%), ενώ ακολουθούν ο καταρράκτης (22%) και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (2,5%).
  • Αν και οι αιτίες της τύφλωσης διαφέρουν σημαντικά ανά περιοχή, σε παγκόσμιο επίπεδο και σε κάθε γεωγραφική περιοχή, οι γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά τύφλωσης ή διαταραχές όρασης βαριάς ή ήπιας μορφής.
Πληροφορίες από εδώ.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι ειδικοί εξηγούν τις πιθανές αιτίες
Γιατί οι περισσότεροι το ζητούν φθινόπωρο και άνοιξη;


Σχετικά άρθρα

Τα δύο νέα αντιφυματικά φάρμακα σώζουν ζωές
Ωστόσο μεγάλο ποσοστό ασθενών δεν έχει πρόσβαση
Σύλληψη πανεπιστημιακού γιατρού για χρηματισμό
Οδηγείται στο αυτόφωρο
Υψηλή αντιοξειδωτική δράση και θρεπτική αξία έχει η σταφιδίνη
Μελετήθηκε για πρώτη φορά από το Τμήμα Φαρμακευτικής της Πάτρας