Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Οι γυναίκες με απλασία κόλπου και μήτρας μπορούν να θεραπευτούν

27/6/2018 10:20:16 πμ
Με μια πρωτοποριακή τεχνική που εφαρμόζεται μόνο σε νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Tη δυνατότητα για φυσιολογική σεξουαλική ζωή, ακόμη και τεκνοποίηση, δίνει σε γυναίκες με απλασία κόλπου και μήτρας μία χειρουργική τεχνική, η οποία εφαρμόζεται αποκλειστικά στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, από την ομάδα της Α΄ Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαιευτικής - Γυναικολογίας Γρηγόρη Γκριμπίζη.

Η απλασία του κόλπου εμφανίζεται με συχνότητα 1 στις 4.000 γεννήσεις, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο υπάρχουν 20 καινούρια περιστατικά, τα περισσότερα από τα οποία μέχρι πρόσφατα δεν αντιμετωπίζονταν.

Σε επέμβαση με τη νέα τεχνική υποβλήθηκε πριν από λίγες ημέρες μία 18χρονη που είχε γεννηθεί χωρίς κόλπο, με πολύ καλά αποτελέσματα. Πρόκειται για το 15ο περιστατικό που αντιμετωπίστηκε με επιτυχία με την αυτή την τεχνική, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.
Με τη μέθοδο αυτή η απλασία αποκαθίσταται με τη δημιουργία νέου κόλπου και έτσι δίνεται στις νέες γυναίκες η δυνατότητα όχι μόνο να έχουν φυσιολογική ανατομία του αναπαραγωγικού συστήματος, αλλά και να τεκνοποιήσουν με παρένθετη μήτρα. Οι γυναίκες, στις οποίες δεν υπάρχει κόλπος αλλά υπάρχει μήτρα, με τη μέθοδο αυτή δίνεται η δυνατότητα, εκτός από μια φυσιολογική σεξουαλική ζωή, να αποκτήσουν παιδιά με τη δική τους μήτρα.

Η εμπειρία από την εφαρμογή της μεθόδου δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Minimally Invasive Gynecology το 2015 και λόγω του ότι η μέθοδος θεωρείται πρωτοποριακή, όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και διεθνώς, η ομάδα της Α΄ Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής ΑΠΘ κλήθηκε από Ιταλούς συναδέλφους της να εφαρμόσει τη μέθοδο και σε νεαρές ασθενείς.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Γ. Γκριμπίζης, η τεχνική αφορά τη διάνοιξη της περιοχής, όπου θα έπρεπε φυσιολογικά να βρίσκεται ο κόλπος της γυναίκας, δηλαδή ανάμεσα στην κύστη και στο ορθό, το έντερο. "Αυτός ο χώρος, στα κορίτσια με απλασία είναι κλεισμένος. Εμείς τον ανοίγουμε, τον παρασκευάζουμε και στη συνέχεια τον καλύπτουμε, γιατί αν τον αφήσει κανείς έτσι, όπως γινόταν παλιά, δημιουργούνταν μια τεράστια ουλή και η γυναίκα δεν μπορούσε να τον χρησιμοποιήσει για τις επαφές της. Το σημείο επικαλύπτεται με ένα φυσικό ιστό που έχει η γυναίκα, το περιτόναιο, αυτό που καλύπτει την κοιλιά, και στη συνέχεια δημιουργείται και το έδαφος με συρραφή, λαπαρασκοπικά. Έτσι, δεν υπάρχει μόσχευμα και η αποκατάσταση του κόλπου είναι απολύτως φυσιολογική".
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας της ΕΔΑΕ για τις παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής
Από το Ιατρείο Πόνου του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ότι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση