Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Οι Γερμανοί εμπιστεύονται το φαρμακοποιό τους και επιτρέπουν τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία

3/6/2013 9:12:25 πμ
Έρευνα δείχνει πως το 85% των Γερμανών εμπιστεύεται πολύ ή πάρα πολύ το φαρμακοποιό. Παράλληλα στη χώρα εφαρμόζεται η συνταγογράφηση με δραστική ουσία.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Στην ερώτηση «Πόσο εμπιστεύεστε τον φαρμακοποιό σας στη χώρα που ζείτε», το 85% των Γερμανών πολιτών απάντησε «πολύ» έως «πάρα πολύ». Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος ξεπερνά το 80%. Πρόκειται για έρευνα που διεξήχθη σε 12 διαφορετικές χώρες κατά τη διάρκεια της οποίας ερωτήθηκαν 18.000 πολίτες εκ των οποίων οι 3.000 στη Γερμανία. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο "Reader's Digest European Trusted Brands 2013".

«Διαπιστώνουμε καθημερινά την εμπιστοσύνη του κόσμου και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα», δήλωσε ο πρόεδρος της ABDA (σ.σ. ο γερμανικος "ΠΦΣ") Φρίντεμαν Σμιντ και συνέχισε: «Η εμπιστοσύνη αυτή είναι μια πρόκληση να γίνουμε ακόμα καλύτεροι, θέλουμε να παραμείνουμε στις κορυφαίες θέσεις των πιο αξιόπιστων επαγγελματιών και να προσφέρουμε υψηλές υπηρεσίες στα 4 εκατομμύρια πολιτών που επισκέπτονται καθημερινά τα φαρμακεία μας».

Στις δώδεκα χώρες που έγινε η έρευνα, τα υψηλότερα ποσοστά εμπιστοσύνης τα είχαν οι Φινλανδοί (93% εμπιστοσύνη προς φαρμακοποιούς), οι Βέλγοι (89%) και οι Ελβετοί (87%) με τους Γερμανούς να τους ακολουθούν με 85%.


Στα χαμηλότερα ποσοστά εμπιστοσύνης ανήκει η Ρωσία, με τους Ρώσους πολίτες να απαντούν «πολύ» έως «πάρα πολύ» εμπιστοσύνη προς φαρμακοποιός κατά 57%.


Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία που εξήχθησαν από μια άλλη έρευνα που έκανε για λογαριασμό της ABDA εταιρεία δημοσκοπήσεων με θέμα τις διανυκτερεύσεις και την υπερωριακή αμοιβή των φαρμακοποιών. Το 86% των Γερμανών πολιτών θεωρεί «πολύ σημαντικές» τις διανυκτερεύσεις, ενώ μόλις ένα 4% απαντάει «δεν είναι απαραίτητες». Το 63% των ερωτηθέντων απαντάει πως θεωρεί τα 2,5 ευρώ υπερωριακής αμοιβής του φαρμακοποιού «πολύ λίγα». Το 31% το θεωρεί «κανονική αμοιβή», ενώ μόλις το 2% τα θεωρεί «υπερβολική αμοιβή».

Θυμίζουμε ότι για κάθε αγορά εκτός ωραρίου από φαρμακείο της Γερμανίας επιβαρύνεται ο πελάτης στη λιανική με 2,5 ευρώ.

Συνταγογράφηση με δραστική ουσία

Παράλληλα, στη Γερμανία από εχθές, 1η Ιουνίου, εφαρμόζεται η συνταγογράφηση με δραστική ουσία! Όπως επισημαίνεται στο γερμανικό Focus, ο φαρμακοποιός θα μπορεί να αλλάζει το σκεύασμα με ομοειδές της ίδιας δραστικής ουσίας, το οποίο αποφασίστηκε στη Γερμανία με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών αλλά και την περαιτέρω αύξηση χρήσης γενόσημων φαρμάκων.

Έτσι λοιπόν από 1η Ιουνίου, οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι στο φαρμακείο μπορεί να αλλαχθεί το σκεύασμα που λαμβάνουν ακόμα και σε χρόνιες παθήσεις με φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας αλλά από διαφορετικό κατασκευαστή. Ο λόγος είναι οι εκπτώσεις προς το ασφαλιστικό σύστημα από εταιρείες γενοσήμων.

Σε περιπτώσεις που ο γιατρός θεωρεί πως μόνο συγκεκριμένο σκεύασμα συγκεκριμένης εταιρείας μπορεί να θεραπεύσει τον ασθενή, είναι υποχρεωμένος να σημειώνει ένα συγκεκριμένο πεδίο στη συνταγή (όπως και στην Ελλάδα), αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό δεν θα αποτελεί τον κανόνα.


Πηγή: farmakopoioi.blogspot.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο