Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Οι φυτικές ίνες ωφελούν τους καρκινοπαθείς

9/11/2017 9:24:30 πμ
Έρευνα συνδέει τη διατροφή με την επιβίωση ασθενών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα άτομα, που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου και ακολουθούν μια διατροφή με αυξημένες φυτικές ίνες, μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Harvard και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη των ΗΠΑ.

Το πόρισμα αυτό μάλιστα προκύπτει ανεξάρτητα από την ποσότητα των φυτικών ινών που κατανάλωνε ο ασθενής πριν από τη διάγνωση, όπως υποστηρίζουν οι μελετητές.


Πιο αναλυτικά, η επιστημονική ομάδα μελέτησε στοιχεία για περίπου 1575 ενήλικες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου και απάντησαν σε ερωτήσεις σε σχέση με τη διατροφή τους. Στη συνέχεια παρακολούθησαν τους μισούς ασθενείς για τουλάχιστον 8 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων 773 έχασαν τη ζωή τους και από αυτούς οι 174 λόγω καρκίνου στην ίδια περιοχή του σώματος.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όσοι ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες είχαν λιγότερες πιθανότητες να καταλήξουν λόγω της νόσου τους. Μάλιστα στους ασθενείς με τις λιγότερες φυτικές ίνες στη διατροφή τους, κάθε 5 γραμμάρια φυτικών ινών παραπάνω συνδέθηκαν με 22% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από γαστρεντερολογικό καρκίνο και με 14% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία!

Επιπλέον, η αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή μετά τη διάγνωση συνδέθηκε επίσης με οφέλη σχετικά με την επιβίωση, με τις πιθανότητες θανάτου από καρκίνο να μειώνονται κατά 18% ανά 5 γραμμάρια φυτικών ινών παραπάνω στη διατροφή και κατά 14% για οποιαδήποτε άλλο λόγο θανάτου.

Το είδος των φυτικών ινών έχει σημασία

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα δημητριακά και τα ολικής άλεσης τρόφιμα έδειξαν να είναι πιο ωφέλιμα, καθώς μείωναν τον κίνδυνο θανάτου από τον καρκίνο κατά 33% και τον κίνδυνο θανάτου από άλλη αιτία κατά 22%. Όσο για τα λαχανικά, αυτά φαίνεται πως μείωναν τον κίνδυνο θανάτου γενικά κατά 17%.


Αν και δεν είναι ξεκάθαρο από τη μελέτη γιατί μπορεί αυτοί οι δύο παράγοντες να συνδέονται, ούτε αποδεικνύεται η σχέση αιτίου-αιτιατού για την κατανάλωση φυτικών ινών και την αποφυγή του θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου, σημειώνεται όμως ότι οι φυτικές ίνες επιδρούν θετικά στο μεταβολισμό, κάτι που ενδεχομένως να παρέχει μια προστατευτική δράση στους ασθενείς και σίγουρα είναι μια υγιής επιλογή για όλους.


Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA Oncology. 

Μετάφραση από εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους